用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學vs德望小學
樓主: 上水史力加
go

九龍塘宣道小學vs德望小學  

sqqchen 發表於 17-7-24 00:46
我想問問升中選校可不可以根據屋企住址,而不一定根據小學校網?如果是,假設不能升讀德望中學,也可以利用 ...
可以轉用住址網,但更難估計到自己小朋友banding。而且係升中選校既支援,相信APS嬴GH幾條街。

hppa    發表於 17-7-25 11:36
IYY    發表於 17-7-24 11:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

相信APS嬴GH幾條街。Can't agree more!

回覆 hkpapa852 的帖子

請問為何更難估計自己區banding?  前輩, 麻煩解釋一下, 謝謝!

APS要係公海爭,必須知道自己位置。升中支援,學校真係做得唔錯,學校幫每個小六學生估Banding,班主任會跟每個家長選取作分析及建議,令學生及家長不會無從入手,需明白最Top哪堆當然不用擔心,但後面哪堆錯配也可好大件事

最近聽身邊朋友或佢地朋友的選擇,其實唔只APS vs GH, 就算Sfa vs GH,KTS vs GH又或者TSL vs GH, 大家也不是一面倒地選GH小學了,當中原因是為什麼?除非是GH忠實粉絲,否則真的可能要考慮清楚佢地小學是否還繼續有以前的競爭力了!

就睇佢地今年全級二百幾人但只得八十幾人上到德中(有錯請指正),當中的壓力並不比以上那幾間小學少呢!

根据各位家长的分析,我的小小结论:
1)如果小孩是band1A/B材料,应该选德望。加上听闻德望校内的竞争激烈,若果是outstanding的,会很得到看重,特别得到同学和老师的认同,特别得到栽培。若果“平庸”,就。。。。虽然此现象会出现在所有学校,但听闻在此校尤其显著。
2)如果小孩不一定是band1A/B材料,应该选宣道。它的拔尖补底做得很好,否则也不可能维持特别高的band1%. 加上校网比较有保障,应该比较稳妥。

DD仔 發表於 17-7-24 12:40
1)如果小孩是band1A/B材料,应该选德望。加上听闻德望校内的竞争激烈 ...
同意,若我很喜歡德中而又好肯定自己小朋友是band 1a的讀書材料,我也會選GH,相反如果仲未模得透,我就會考慮清楚先下決定,因為真的選定了,相信回頭並不易!

DD仔 發表於 17-7-24 12:40
1)如果小孩是band1A/B材料,应该选德望。加上听闻德望校内的竞争激烈 ...

宣小五、六年級著重補底,並沒有特別嘅拔尖。

MK0302 發表於 17-7-24 12:59
同意,若我很喜歡德中而又好肯定自己小朋友是band 1a的讀書材料,我也會選GH,相反如果仲未模得透,我就會 ...

好奇問
如肯定自己是 band 1生。不是該選 aps嗎,入讀dgs或其他更上一層樓。
德小50%升德中,其餘升不到,就不是band 1生,
其實如選校時。知道間學校,甚麼吸引之處令你投考,那應會否容易選校
德小。投考。吸引處是50%升德中,校風好。
aps.投考,吸引是體藝。學術,音樂全面都成績都好好,鄰舍的小孩,聞說某知名音樂家邀請該校小朋友表現音樂會。
本人也有投考優才 ,投考原因,該校多元化學習,愉快學習中,學術也不差。少班教學。
如清楚知道學校吸引之處,應會唔難取掛。
我相信入讀那一間。都會讀得開心。6年後兩間學校既學生都係叻既

myfortune 發表於 17-7-24 14:40
好奇問
如肯定自己是 band 1生。不是該選 aps嗎,入讀dgs或其他更上一層樓。
德小50%升德中,其餘升不到 ...

若你問我主觀的意見,我會答你大前提是要很喜歡德中才會選德小,但如果我本身小朋友很有實力,我就一定唔會咁揀,因德中一定不會是唯一目標,咁我寧願在公海同人爭,選擇的機會更加多!我從來沒說過升不上德中就唔係band one生,而係現在在德小嘅局面,似乎太多未知之數,如D人講嘅升唔上中學到底學校有幾多支援比到?黃大仙本身個網唔得,佢地升中數據也好似沒公開,咁比我就可能會卻步啫!當然你可以話唔理升中數字,其他硬件各様條件也比宣小好,呢個我一D也唔否認喎,只不過我嘅考量點唔係只是在硬件條件上,說現實6年後的升中呢一仗得唔得先係我最關心的!
Anyway, 我從來不是想去踩GH而抬高宣小(家陣家長們太敏感要澄清先),宣小也有band 2 band 3生,今年的升中數據亦未出,但我喜歡佢地做事公開透明,得唔得起碼也有個知字,唔使估下估下,anyway, 2間也是好學校,各人喜歡點揀有各人的自由,我只係抒發下自己意見而已,不喜勿插!

好奇問
要入读DGS或同等级的学校,单是band1生是不行的,起码都要接近top of the class, 但在P1时,又很难说得准,只是看孩子是否有斗心,受教,聪明,则几可判断能否位处前列,如此说来,若能进到德望,稳守前50%,进入band1A中学,应该是最稳阵的。其实,我也听说过德望有top girls转到DGS.
如果说要更上一层楼,不单是升中,也在乎实际小学所提供的培养,包括在运动音乐方面,我也偏向觉得宣道是一个比较好的选择。

好奇問

Band 1也有不同程度,要考dgs hy也要top 10%呢!但誰能咁有把握?咁叻中間已插入去dgjs或spcc啦!

Felix223 發表於 17-7-21 14:08
GHS校內有力人士最近傾計說GH多年來一直不是一條龍, 唔明外人誤以為是, 德小有多少%可上德中, 只可確實係小 ...
德幼全級上下午班加埋共180人,德小每班45人,5班共225學位,絕對能收晒所有德幼生有餘,學生和家長都是interview揀出來,再培育了3年,最後沒幾個是因為成績跟唔到或操行唔好而唔收,原因沒清楚交代,只講句性格不合,冇透明度,確實真的有成績表列出成績好操行好,但就是唔知點解唔收返既情況,gh一向都宣揚中小幼銜接,k3家長會既內容根本就係gh小一簡介會,叫人點唔會想讀德幼上德小,讀德小想上德中呢,但佢就講明自己唔係龍校,所以對自己既德幼生,德小生唔駛負責唔駛交代,因就算你幾ok, 唔係龍校唔收你你都冇得問點解,所以呢個道理底下,唔好諗心儀德中就應該揀德小

wwllmama 發表於 17-7-24 17:48
德幼全級上下午班加埋共180人,德小每班45人,5班共225學位,絕對能收晒所有德幼生有餘,學生和家長都是int ...
我也唔明點解佢地銜接得咁差,而家直頭係德中唔想收咁多德小,德小又唔想收咁多德幼,真係幾玩野!仲有就係,如果朋友説今年全級2百幾人卻只有8x人升上德中的數字冇錯的話,咁何來有50%上中學?有冇人知今年實際數字?因我也唔想搞錯(錯請指正)

MK0302 發表於 17-7-24 18:05
我也唔明點解佢地銜接得咁差,而家直頭係德中唔想收咁多德小,德小又唔想收咁多德幼,真係幾玩野!仲有就係 ...
聽聞德小嫌德幼教得淺(近年已明顯一年比一年深),德中又嫌棄當年收返黎嗰d學得淺,由德幼升上黎既德小生, 近一次升小家長會,叫校外家長放心報讀,講明德幼生冇特別優勢,聽到在場德幼家長眼凸,其實係佢自己否定自己培育出黎既小朋友,只可以講佢自己都覺得自己教得差,聽一個女讀德小既媽媽講,德中愛收外校生,結果收左一個某普通小學既第一名,但入到黎卻考尾,其實亦都聽到不少佢唔收既德幼或德小生,結果都有不錯既去向,學生本身其實就唔係差

wwllmama 發表於 17-7-24 18:23
聽聞德小嫌德幼教得淺(近年已明顯一年比一年深),德中又嫌棄當年收返黎嗰d學得淺,由德幼升上黎既德小生, ...
德小收得應該也唔會差嘅,只係唔明佢地中學收生標準係乜啫,咁對自己D親生女!

一條龍學校行政, 外人好難知發生乜事, 不過都不難估, 各自山頭, 中學成績唔好就推落小學, 小學又推落幼稚園. 所以中小斷龍的個案都發生過. 中小學如此下去, 早晚都要割蓆.

公說公有理,婆說婆有理,其實在私小要考到前列,都唔係咁容易,再過多幾年,我相信3大私小入band 1校的比率會越來越低,想入band 1a校只會越來越難

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-24 19:00
公說公有理,婆說婆有理,其實在私小要考到前列,都唔係咁容易,再過多幾年,我相信3大私小入band 1校的比 ...

讀得私小預左係要打硬仗,唔需要諗得咁負面嘅,父母要做的已做曬,小學階段努力D裝備好自己,命運嘅野冇人控制得到的,第日嘅野就靠佢地自己了,最緊要令佢地明白咩叫no pain no gain就夠!