用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學vs德望小學
樓主: 上水史力加
go

九龍塘宣道小學vs德望小學   [複製鏈接]

mytambb 發表於 17-7-21 17:29
其實以德望或以上的程度的學校作比較就明白。要達到這些學校,德小絶對是較容易。即APS是較難做到。

點解 ...
絕對唔敢話GH女仔比宣小差,點敢?你地係一級學府,我地只係一間豆腐潤小校,不應攀比的,sorry sorry!我收聲了!

MK0302 發表於 17-7-21 14:33
如果樓主朋友目標係德中,當然入德小的機會率係大過APS好多,但如果唔係只target德中的話,可能又唔係咁睇 ...

我之前提出的問題是:
"就單睇升band 1率,APS的女仔(唔計男仔喎,去男拔等等的男校唔關事)到底有無50%去到比德望同級或更好呢?"
而不是target是否德中。
讀APS一樣要成績好才能入所謂的頂級學校,同樣在德小成績好的話,除了德中也有其他選擇。一同APS成績好的人,和一個德小成績一同行出嚟考中學,德小的會比下去?

APS一様有band 2, band 3 生的,德小亦然,根本好common. 女拔未來會少收街生,而且升中人生會上升,宜家都無5成APS女生可去比德中級數更好的,六年後反而更樂觀?

Anyway, 各杼己見的話,兩者之間,我一定揀德小,不單所謂band 1率,還看其他如硬件丶名氣(不喜勿插,我會100%自我主觀地睇埋呢個factor)、其他方面對小朋友的培育。

不過,如果喜歡APS, 就挑APS吧,我100%尊重和祝福更上一層樓。

MK0302 發表於 17-7-21 17:42
絕對唔敢話GH女仔比宣小差,點敢?你地係一級學府,我地只係一間豆腐潤小校,不應攀比的,sorry sorry!我收 ...

誤會了。我不是德望家長。只是路過,多多得罪了。我相信APS是一間很不錯的學校。而且樓主朋友也決定了入讀。

lamlamdad2009 發表於 17-7-21 18:01
我之前提出的問題是:
"就單睇升band 1率,APS的女仔(唔計男仔喎,去男拔等等的男校唔關事)到底有無50%去 ...

同意。

lamlamdad2009 發表於 17-7-21 18:01
我之前提出的問題是:
"就單睇升band 1率,APS的女仔(唔計男仔喎,去男拔等等的男校唔關事)到底有無50%去 ...

本人有德小 offer.亦有 aps waiting, 如我有幸收到 aps call.我也會考慮,
考慮是。德望自己都將收原校生比例一改再改新底, 其實好坦白。自己學校都覺。。。原校生程度唔太達標。
硬件德小學校係大,優勝。但我知道是,泳池外借出去。仲有。。唔係個個可用泳池,有操場,但唔覺有特別優勝。因好多學校有操場。學生也不可以在操場跑。本人大女學校有操場,也說很多同學也會留在課室玩,也不願到操場,
本人讓細女考德望。也是因為有中學上。故如有其他學校各方面更好的,亦會考慮。 我相信今時今日,絕對已有很多學校優勝過德望和 aps,除了僅餘50%升上德中

myfortune 發表於 17-7-21 18:30

本人有德小 offer.亦有 aps waiting, 如我有幸收到 aps  ...

祝你稍後收到APS的call。

我之前提出的問題是:
其實我不是指APS 的女仔個個會升去神校,也不可能!我只是指如果自己小朋友萬一係學校裏只屬中下游成績時,條保險缐可以去到邊,APS 屬九龍城網好似點都安全D,而德小而家又有咁多不肯定因素,確實會令人幾迷網下!朋友在德小五年級,媽媽也說好頭痕!Anyway, 當然如果比其他硬件,宣小一定係輸蝕, 呢個無可否認,但最重要係小朋友讀得開心啦,父母有憂慮亦都無可厚非,相信每個人也不希望自己揀錯野嘅!

mytambb 發表於 17-7-21 18:18
誤會了。我不是德望家長。只是路過,多多得罪了。我相信APS是一間很不錯的學校。而且樓主朋友也決定了入讀 ...
哦!比你嚇親添,以為德小D家長氣燄大得咁緊要!

MK0302 發表於 17-7-21 19:58
其實我不是指APS 的女仔個個會升去神校,也不可能!我只是指如果自己小朋友萬一係學校裏只屬中下游成績時, ...

上來EK, 相信絕絶大部分都是疼愛子女的家長,大家是同路人,希望大家如願地各取所需、稱心滿意。

MK0302 發表於 17-7-21 19:58
其實我不是指APS 的女仔個個會升去神校,也不可能!我只是指如果自己小朋友萬一係學校裏只屬中下游成績時, ...

你所說的對!大家都係討論吓啫

我之前提出的問題是:
非常同意你的說法,我之前也很煩惱,到底該選41校網津校還是德望,因為德小上德中比率下跌了,校網又差,升中好像很有隱憂。但如你所說,要比要用band1a比較,如果只計band 1a學校,即使kts或aps, 上band 1a的比率始終較低。另外我估德望只收50%德小也是底線了吧,再下調真的沒有人讀小學部了。而隨著往後出生率上升,可能aps/kts升讀band 1比率也會有所下跌。所以純計機會率,還是德望有d著數。另外,其實不論是哪所學校,總要爭取中上游才較有保障,我不覺得在名私爭取中上會較易,始終入得名私的小朋友的家長,也不會是無心插柳下就入到吧?
不過最終當然看你是否心儀德望,如果不是target德望,可能aps會多d選擇。

whitepurin 發表於 17-7-22 14:03
非常同意你的說法,我之前也很煩惱,到底該選41校網津校還是德望,因為德小上德中比率下跌了,校網又差,升 ...

「另外我估德望只收50%德小也是底線了吧,再下調真的沒有人讀小學部了。而隨著往後出生率上升,可能aps/kts升讀band 1比率也會有所下跌。」

我同意這個講法。

MK0302 發表於 17-7-21 10:12
回覆 punlik 的帖子

讀得呢類小學確實係要有心理準備打持久戰,誰不想舒舒服服就能升中,跟本而家由入幼稚 ...

你講唒我所講,完全同意,唉~

其實睇大家點定band 1a 準則, 何文田三寶的成績不比GH 差。九龍城校網相對安全。KTS 同 APS 每年都有 8 成人入 band 1 中學, 德小應該做不到。而且小朋友是否一定適合入band 1a 呢 ??  讀得開心又有信心可能更重要。

gracelam 發表於 17-7-19 21:15
一定宣小。 淨係九龍城中學網已經取勝。 除非只鐘情女校!!

好奇問下,如果住址係九龍城,咁係咪應揀GH?

如果俾我揀,會揀德望。
如果小朋友好叻,6年後兩間學校的top學生,APS通常有樂器,德望多半有體育,估計想更上一層樓都不難。如果想讀B1A官津,通常靠自行,學生實力都好強,學校位置唔緊要。
反而在抽獎階段,APS唯有破釜沉舟,如果沒有直私offer,點都要去抽。而GH同學就難免心大心細,如果有機會直升,未必夠膽或值得出去闖。

如果成績一般50%左右位置,可能GH同學入德中機會大,APS幾年後小朋友人數上升太多,未必可以保持近幾年的升中好成績。

如果兩間學校都讀的辛苦,成績不如意。可能APS校網好,會派的好D

所以,有半龍當買咗50%保險先,進可攻退可守的心情會輕松些。

其他考慮就係校舍環境,德望又的確好些。

Monstereasy 發表於 17-7-23 18:09
好奇問下,如果住址係九龍城,咁係咪應揀GH?

住九龍城更加冇理由山長水遠去GH返學。 除非只鐘情女校及德望中學。

牌面半龍女校好似有保障, 但呢個保障有幾保障? 首先被一間半龍困住, 除非top級l0%可以跳船考其他中學, 跟住嗰D唔知跳唔跳到, 唯有留乖乖咁等等等, 等結果睇下上唔上到德中。

APS可以自由考全港任可一間直資包括GH,及地區名津。

如果只求入到B1, 一定係選APS。
至於什麼半龍有保障,除咗合資格直升個班可再搏高一級既直資學校(如要搏官津中學,必須先放棄直升),其餘只能留係B1學位不足既黃大仙區等運到。係咪真係好有保障呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我想問問升中選校可不可以根據屋企住址,而不一定根據小學校網?如果是,假設不能升讀德望中學,也可以利用住宅地址揀選其他中學。

sqqchen 發表於 17-7-24 00:46
我想問問升中選校可不可以根據屋企住址,而不一定根據小學校網?如果是,假設不能升讀德望中學,也可以利用 ...

Sure, you're right. 之前有分享說德望沒有收,也入了Maryknoll. 包括一些考SPCC及DG. 所以保守估計也有60%入到band1甚至band1a.其實GH當然保險。

‹ 上一主題|下一主題