用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學英文寫作/功課
go

中學英文寫作/功課

想問問, 升上中一, 英文仲駛唔駛用草書寫, 因為我女依家小六, 佢地平時都可以唔駛用草書, 正楷也可, 所以問定中一係唔係仲要用草書

妹妹頭 發表於 17-7-19 12:22
想問問, 升上中一, 英文仲駛唔駛用草書寫, 因為我女依家小六, 佢地平時都可以唔駛用草書, 正楷也可, 所以問 ...

問番樓主升中一學校便可,估間間不同。。。

無理过佢地寫乜喎……重要咩?

回覆 Yanamami 的帖子

因為我個女間小學係自由度非常高, 唔會迫佢地練草書, 所以我個女已經忘記晒草書點寫, 我驚上中學要佢寫番, 咁就要開始叫佢練番

妹妹頭 發表於 17-7-19 16:57

因為我個女間小學係自由度非常高, 唔會迫佢地練草書, 所以我個女已經忘記晒草書點寫 ...

哎吔~你係咪諗多左呢?上到中学,学校都唔理你点寫,总之整潔清楚就得~唔好担心埋d禁小既事啦~

妹妹頭 發表於 17-7-19 16:57

因為我個女間小學係自由度非常高, 唔會迫佢地練草書, 所以我個女已經忘記晒草書點寫 ...
我覺得中學應該冇咁無聊,規定學生一定要寫草書。

明白,咁我唔理了, Thanks

回覆 bobo98 的帖子

明白,thanks

好少中學會咁多要求,自自然然因為考試時間緊迫,會用草書架啦,我咁鍾意寫正楷,歪少少都會唔安樂(連我都覺得自己好煩),都要「跪低認命」寫草書。只要寫得清楚,唔打風就得。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

明白,thanks

多數都唔駛,中學唔會再要求字體。不過我仔鍾意,因高小已經習慣左,佢話寫得快啲。但好攪笑佢話除英文科外,有啲科老師叫佢地千奇唔好寫草書,可能有啲科老師已經唔記得草書。

妹妹頭    發表於 17-7-20 08:26

1998Ruby1998 發表於 17-7-19 18:09
好少中學會咁多要求,自自然然因為考試時間緊迫,會用草書架啦,我咁鍾意寫正楷,歪少少都會唔安樂(連我都 ...

咁!你考試時所有科目皆用"草書"應考嗎?我想知速度快幾多呀?其實,係咪要早D練習好D呢?如果唔係到咗中五中六先開始練,到時唔湯唔水咪好幣囉!

thx.thx.

回覆 YmOra 的帖子

我反而係繼續寫正楷(因為寫草書會好容易寫得唔好睇,心情頓時變差),DSE 英文同 LS 用正楷,Eng Lit 用草書。
如果本身冇偏好,練草書會比較好,一來練字體美觀,二來練速度。不過練美觀的話,最好由正楷練起。

妹妹頭    發表於 17-7-20 08:27

YmOra 發表於 17-7-19 22:37
咁!你考試時所有科目皆用"草書"應考嗎?我想知速度快幾多呀?其實,係咪要早D練習好D呢?如果唔係到咗中五中六 ...
其实係自己会develop-套writing. 唔係全潦草亦唔係全正楷~根本唔需要去練~Quiz同測考寫到手抽筋都答唔切(我女中一上学期考History有11分無答,下学期快左都有6分無答)~操六年到考DSE就会快到摩打手~

1998Ruby1998 發表於 17-7-19 22:56

我反而係繼續寫正楷(因為寫草書會好容易寫得唔好睇,心情頓時變差),DSE 英文同 LS  ...

你一語道出學生們的心態,無錯呢!我女兒就係"本身有偏好",比較喜歡書寫""正楷"",都無辦法了,佢鍾意就算了吧!跟你話的,見到D字寫得唔好睇會影響心情,我知佢都係咁嘅人呢!

Yanamami 發表於 17-7-19 22:57
其实係自己会develop-套writing. 唔係全潦草亦唔係全正楷~根本唔需要去練~Quiz同測考寫到手抽筋都答唔切( ...

是的,到最後都係讓她自然發展,六年中學的"洗禮"必定有個""全新的她"","""半潦半正"""我都估係哩個結果呢!不過,佢現在還是陶醉於用不同顏色嘅原子筆寫好佢每個英文字母呢!

我女依家都已經用唔同顏色原子筆去DROP NOTES.  五顏六色, 佢話心情都會好D

妹妹頭 發表於 17-7-20 08:29

我女依家都已經用唔同顏色原子筆去DROP NOTES.  五顏六色, 佢話心情都會好D ...

係呀!係呀!少女愛靚靚吖嘛!其實,我睇到佢D筆記五顏六色,睇落好舒服溫習起上嚟都份外醒神呢!衣加仲興多一種玩意,就係"圖案膠紙貼",她用來作為大標題下嘅"下間線".其實,有D人性格係喜歡做靚份筆記,心情靚D溫起書也有效率DD呢!有的就喜歡書枱和書櫃等環境"亂亂"的放置,若然你執得整整齊齊,他們溫習的效率就大大下降呢!這時,我終於明白咩叫做""亂中有序""呢!

書枱"亂亂", 我以為你有千里眼, 見到我個女張枱忝

YmOra    發表於 17-7-20 09:16