用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 M1對讀DSE Chem Bio有幫助嗎
樓主: Charissema
go

M1對讀DSE Chem Bio有幫助嗎 [複製鏈接]

YmOra 發表於 17-7-19 23:04
我都認同,"數學" 與 "物理"有著很相類似的""羅輯思維""呢!

物理和數學還很 「美麗」。

hogwarts 發表於 17-7-19 23:15
物理和數學還很 「美麗」。

噢!很久沒聽過有人會用"美麗"來形容{"數學與物理"}呢!

用"美麗"來形容確是十分正確呢!以前我讀書的年代,""數學""+""物理""+""附加數學""合併哩簡直係完美配搭呢!每天上學就只是期盼"老老師"今天又會帶我們一眾小學子飛往邊處看世界之智慧和探索D咩新奇好玩嘅數學理論呢!

LingChiBaBa 發表於 17-7-19 22:54
我相信喜歡Physics嘅數學唔會太差。
Physics、Economics 某程度上係應用數學。

hogwarts 發表於 17-7-19 20:26
當年提議個仔揀M1 配 phy, chem & bio, 因為他不打算讀工程,除了選科原因外,如果有學小小統計對長遠在香 ...
我都有兼職做統計,其實唔錯。

YmOra 發表於 17-7-19 22:47
認同且明白,但是喜歡"物理"嘅學生又不太了得於"數學"的學生人數應該都會有一把數目呢!咁!這批學生咪要"忍 ...

我告诉你未必。

hw1115 發表於 17-7-20 09:06
我告诉你未必。

你指嘅"未必"係指該情況下,學生不用放棄選修物理科嗎?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-7-20 09:14
你指嘅"未必"係指該情況下,學生不用放棄選修物理科嗎?

thx.thx.

Bingo!
好多学生㨂唔到M1/M2,ㄧ樣選修
phy Chem Bio.

hw1115 發表於 17-7-20 09:22

Bingo!

我明,其實這點就是我的"疑惑",選修到""物理""但又修讀唔到""M2"",覺得好似未能圓滿成件事咁!我身邊有好多小孩子都對物理科感到十分有趣,十分想去深入探究,每次播番網上一些關於物理科學的實驗時,大家總是嘩聲四起,覺得這個世界原來充滿著十分多的智慧,與物理有關嘅事物和現象係好貼近我們四周圍,所以孩子們皆十分喜歡這科學,當中很多人皆說未來一定要修讀"物理科"呢!但又見到佔大部份的學生皆是"數學"平平,擔心未來未必能夠讀得掂M2呢!所以有些可惜的呢!

YmOra 發表於 17-7-20 09:39
我明,其實這點就是我的"疑惑",選修到""物理""但又修讀唔到""M2"",覺得好似未能圓滿成件事咁!我身邊有好多 ...

我兒也是從小喜欢科学。
中三数学考4X名揀唔到M2,
唯有讀M1。但高中是否因讀了
物理及M1,数学考1Xㄧ2X名。
我也問了几位高中生。佢地话M1/M2
对数学有幇助的。
至於係咪真?我就唔知了。

hw1115 發表於 17-7-20 09:55
我兒也是從小喜欢科学。
中三数学考4X名揀唔到M2,
唯有讀M1。但高中是否因讀了

你囝囝都好叻呢! M1能夠1x-2x名,我估他要修讀M2也能應付得到,只是當時未能入讀而矣!咁!你們有無擔心未來選學系時會因為沒有選擇M2而少咗好多選擇呢?!其實,我仍然是一名"初初哥",對升大學的選擇有幾多都不太知曉,不敢話少咗選擇呢!

YmOra 發表於 17-7-20 10:02
你囝囝都好叻呢! M1能夠1x-2x名,我估他要修讀M2也能應付得到,只是當時未能入讀而矣!咁!你們有無擔心未來選 ...

我说数学科呀! M1只有23人,如考2X就差矣。对大学或者工程收生來讲只要有M1/M2就可。不會因無M2就少咗選擇。
你多啲上來EK就会知道多啲。

hw1115 發表於 17-7-20 10:50
我说数学科呀! M1只有23人,如考2X就差矣。对大学或者工程收生來讲只要有M1/M2就可。不會因無M2就少咗選擇 ...
明白晒!真係要上多D這裡取經呢!thx.thx.
‹ 上一主題|下一主題