用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2017年度(即2016-2017)升中派位資料 (Updated: 26- ...
樓主: hkpapa852
go

2015-2017年度(即2016-2017)升中派位資料 (Updated: 26-Sep)  

(18網) 聖公會田灣始南小學
http://www.tcn.edu.hk/tcn/page2/fd2.html

Thanks, hkpapa852

(18網) 聖公會置富始南小學
http://www.skhcfcn.edu.hk/join.html

Many thanks again!!!

回覆 chrischeung 的帖子

應主要因為當年是較新開的直資中學,未有太多人識和出生率低,所以只開了4班。
冇聽過用家講過,不淸楚你說那間。

lcffun 發表於 17-7-20 12:13
回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks 樓主

坦白講, 羅氏之前幾年既成績, 只有B2A-B1C之間, 今年雖然改善咗, 成績頂多只係B1B.... 如果累積多年去睇, 頂多也只能當佢係B1C既學校.....

畢業年度

3322率

主科4+率

主科3+率

主科2+率

2012-2013

<=60.3%

~23%/~46%/~77%/~44%

60.3%/90.9%/?/?

~93%/100%/100%/99.2%

2013-2014

<=53.9%

~22%/~44%/~76%/~36%

53.9%/85.4%/?/?

~92%/100%/99%/97.1%

2014-2015

<=68.5%

~30%/~43%/~75%/~38%

68.5%/94.5%/?/?

~95%/~98%/100%/97.8%

2015-2016

<=62.9%

~30%/~48%/~72%/~40%

64.9%/90.5%/?/?

100%/100%/100%/97.3%

2016-2017

<=81.3%

~42%/~68%/~82%/~61%

81.3%/98.8%/?/?

100%/100%/98.8%/100%

bobbob    發表於 17-7-20 16:25
HM168    發表於 17-7-20 16:05
lcffun    發表於 17-7-20 16:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

kidkit 發表於 17-7-20 14:55
(18網) 聖公會田灣始南小學
http://www.tcn.edu.hk/tcn/page2/fd2.html
好似派得差咗

醒目開學勳章

chrischeung 發表於 17-7-20 13:45
回覆 lcffun 的帖子

85位考生咁小,因听聞某一間保良局好鍾意叫人留班和退學。 ...
plk唔興叫人退學,但唔達標就要留班,識人留咗4年

Felix223    發表於 17-7-20 16:56

bobbob 發表於 17-7-20 16:35
plk唔興叫人退學,但唔達標就要留班,識人留咗4年
唔達標就要留班, 呢一點我可以肯定係真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-20 16:47
唔達標就要留班, 呢一點我可以肯定係真
邊間??

HK-MAN 發表於 17-7-20 16:48
邊間??
陸慶濤

hkpapa852 發表於 17-7-20 17:16
陸慶濤
TKO另外2間保記津校既成績都好過佢呢間直資..

回覆 HK-MAN 的帖子

請問何以見得和是怎樣去比較?馮睛和黃永樹是津小,陸小是一條龍小學。而且黃永樹是陸小未轉直資前的下午校拆出來的。而且我們之前是講緊羅氏今年DSE成績好好。

其實在區內,這三間保記小學的成績我都覺得好好,都是一線小學。

如唔達標,要留班都好正常。免強升班只會令小朋友辛苦和更追不上。

最反感是只比考四科

11網 潮商
http://csshk.edu.hk/zh/news/273

回覆樓主

蘇浙今年结果(2017)

聖保羅男女 x  2
女拔 x2
皇仁 x3
聖保祿(convent) x 1
庇理羅士 x 6
張祝珊 x 6
瑪利曼 x 8
聖保祿(跑馬地) x 4
英皇 x 1
中國婦女會 x 2
聖保羅書院 x 1
港同 x 5           
聖士提反(赤柱) x 7
哈羅 x 1
耀中 x 3
國際學校  x 4 
聖馬可 x 5
筲官 x 2
真光(大坑) x 2
港島民生 x 1
啟思 x 1
中基 x 14
金文泰 2
羅氏基金 x 1
顏寶鈴 x 1
鄧肇堅 x 1
嘉諾撒 x 3
慈幼 x 1
福建(小西灣) x 8 
培僑 x 6
顯理 x 5
何東 x 1
鄧鏡波 x 1
漢華 x 1         
寶血 x 1
蘇浙(寶馬山) x 1
==============
114人(ABCD班已知總計)
資料from kcs家長提供

HK-MAN 發表於 17-7-20 17:18
TKO另外2間保記津校既成績都好過佢呢間直資..
我覺得又唔可以咁講, 另外兩間派嘅中學, 當然有好過羅氏嘅, 但亦有派到比羅氏差嘅中學. 而絕大部分陸小嘅學生都係直升羅氏. 好難於兩者間作直接比較.

黃埔宣道小學
http://www.apsw.edu.hk/school_manage/teach/doc/1516_result.pdf

聖公會聖提摩太小學
http://www.stps.edu.hk/it-school ... blished&lang=zh

ok3 發表於 17-7-21 12:44
我覺得又唔可以咁講, 另外兩間派嘅中學, 當然有好過羅氏嘅, 但亦有派到比羅氏差嘅中學. 而絕大部分陸小嘅學 ...

我冇用今年羅氏成績睇...齋睇過去幾年成績就真係.......

Hkpapa852, 請問有沒有嘉諾撒聖方濟各學校升中資料?

陳雙兒 發表於 17-7-21 15:36

Hkpapa852, 請問有沒有嘉諾撒聖方濟各學校升中資料?
大多數有直屬B1中學既津小都唔會公佈, 唔需要等/搵