用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2017年度(即2016-2017)升中派位資料 (Updated: 26- ...
樓主: hkpapa852
go

2015-2017年度(即2016-2017)升中派位資料 (Updated: 26-Sep)  

(私校) 玫瑰崗學校
http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/2015-2017%20SSPA%20Result.pdf

未得閒用量角器度住.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

叻叻~
非常感謝

Updated for CPS SPK

http://www.cps.edu.hk/web_2017/s ... ual_report_1617.pdf

中學學位分配情況

學校名稱
人數
中華基督教會協和書院
瑪利諾修院學校(中學部)
德愛中學
嘉諾撒聖瑪利書院
保良局何蔭棠中學
嘉諾撒聖家書院
可立中學(嗇色園主辦)
德望學校
保良局第一張永慶中學
藍田聖保祿中學
聖母書院
聖言中學
浸信會呂明才中學
體藝中學
將軍澳官立中學
沙田官立中學
東華三院黃笏南中學

(14網) 佛教康山
http://www.bcwkps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//2_school_info/school_report/1617_rep_1509440706.pdf

PDF P.27

升中派位 (只列B2A-B1中學)

中學

比例

張祝珊

11.10%

英華書院

3.70%

嘉諾撒書院

14.80%

升讀B1官津中學: 11.1%+14.8%=25.9%
升讀B1直資中學: 3.7%

升讀B1中學: 29.6%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

請問有啟基學校嗎?謝謝

點解這個Post仲未置頂?

http://www.wynps.edu.hk/CustomPa ... Id=163&nnnid=36

2017年黃耀南升中派位

保良局胡忠中學 3
五旬節林漢光中學 4
馬鞍山聖約瑟中學 7
梁文燕紀念中學 2
天主教郭得勝中學 2
基督書院 1
佛教覺光法師中學 4
五育中學 4
青年會書院 1
博愛醫院陳階紀念中學 2名

全級46人
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

http://www.chihong.edu.hk/Custom ... %A0%B1%E5%91%8A.pdf

2017年慈航升中派位

浸信會呂明才中學 1
佛教覺光法師中學 18
基督書院 2
五旬節林漢光中學 1
保良局胡忠中 1
沙田培英中學 1
沙田官立中學 1
香港中國婦女會馮堯敬紀念中學 1
東華三院馮黃鳳亭中學 1

全級27人
Learning to Read, Reading to Learn.

http://www.moslingliang.edu.hk/i ... 017__1510538242.pdf

2017年靈糧小升中派位

協恩中學 1
拔萃女書院 1
德望學校 1
喇沙書院 1
宣道會劉平齋紀念國際學校 1
基督教崇真中學 1
林大輝中學 1
香港道教聯合鄧顯紀念中學 1
聖公會林裘謀中學 1
沙田培英中學 1
聖母無玷聖心書院 1
賽馬會體藝中學 2
德信中學 2
羅定邦中學 3
沙田循道衛理中學 3
沙田蘇浙公學 3
浸信會呂明才中學 4
五旬節林漢光中學 4
聖公會曾肇添中學 5
香港神託會培基書院 6
沙田崇真中學 6
天主教郭得勝中學 7

東華三院黃鳳翎中學 1
東華三院邱金元中學 1
台山商會中學 1
香港道教聯合會圓玄學院第三中學 1
廠商會蔡章閣中學 1
博愛醫院八十週年鄧英喜中學 1
保良局胡忠中學 2
東莞工商總會劉百樂中學 2
仁濟醫院董之英紀念中學 2
明愛馬鞍山中學 2
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學 3
保良局朱敬文中學 3
東華三院馮黃鳳亭中學 3
梁文燕中學 3
基督書院 4
青年會書院 5
靈糧堂劉梅軒中學 6
馬鞍山崇真中學 8
馬鞍山聖若瑟中學 11
潮州會館中學 14
香港中國婦女會馮堯敬紀念中學 18

全級人數 148

呀, 你仲有update搵到

謝謝!

hkpapa852 發表於 18-4-17 16:34
呀, 你仲有update搵到

謝謝!
其實好多學校唔一放榜就放首頁,但之後既校務報告會講,全港d小學其實可以再掘多d資料,不過每區都有家長幫手就最好

MASAYA 發表於 18-4-17 16:42
其實好多學校唔一放榜就放首頁,但之後既校務報告會講,全港d小學其實可以再掘多d資料,不過每區都有家長幫 ...
呢點我都留意到, 不過校務報告不定期公佈..... 有時搵佢又未出

hkpapa852 發表於 18-4-17 16:44
呢點我都留意到, 不過校務報告不定期公佈..... 有時搵佢又未出
係呀,所以我都係好得閒先去睇

請問有橫頭磡聖博德學校嗎?謝謝

回覆樓主:

請問會唔會有個目錄在頭post?有啲難追

回覆樓主

Thx!

回覆樓主:

……zzzx

仲有少於-个月又可以update.

hkpapa852 發表於 17-7-19 09:20
(私立) KTS
由EK會員提供:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3485 ...

叩完门後執过位了……这个%不update了~
https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html