用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
樓主: 小怪爸爸好
go

宗教分   [複製鏈接]

se6b03 發表於 17-7-24 16:06
講得好聽叫抽離,唔好聽就叫做逃避,逆來順受。明明係個制度過時兼唔合理,但唔去嘗試改變。唔怪之得,我之 ...

有d 野係自己有能力做既,有d 野係自已無能力做既。我就認為在制度面前,人地係莊我係閒,
我既能力只係跟下遊戲規則玩。你要推番d 咩咩,你叻囉!

你既然咁厲害,自己郁手告都得喎,............自己唔郁手,居然走去賴人唔陪你告..............唯有叫你"高手",..............

dereklg 發表於 17-7-24 16:14
你睇番上文,是你胡亂猜測我是教友(當然我不是),意圖攻擊我在先,請尊重别人! ...

我這樣叫攻擊, 你的態度用詞囂張而不算攻擊! 請自重! 其他網友只為事件作討論而不會用詞攻撃發文者, 相反你就事事對人, 話自己明白事理, 真叫人失望!

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 16:22
我這樣叫攻擊, 你的態度用詞囂張而不算攻擊! 請自重! 其他網友只為事件作討論而不會用詞攻撃發文者, 相反 ...
得,為了證明你係持平,你能夠聲明你"冇利益衝突"嗎 ?

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 16:22
我這樣叫攻擊, 你的態度用詞囂張而不算攻擊! 請自重! 其他網友只為事件作討論而不會用詞攻撃發文者, 相反 ...

你自己睇番,邊個動氣在先,認真你就輸了

一個人既然有利益衝突,或是"不能得益者"。

立論位置很多時會偏差,以致不夠客觀,內容也會在有意無意之間,為了自己的不利而抱不平。

例如: 佢地不懂得校友/教友如何數十年不間斷支援母校,有金錢方面,亦有金錢買不到的支援,於是他們便認為制度如何如何不公平。
基本上,大部分這種人只是貪戀別人長期成果,更有者,他是貪婪而不自知。

這個題目,是會定期出現的,永遠也有無知的人,說著買魚旦要很公平的話。

dereklg 發表於 17-7-24 16:35

立論位置很多時會偏差,以致不夠客觀,內容也會在有意無意之間 ...

你的孩子是讀教會學校嗎? 如是, 你便不是持平者! 請自重, 不要對别人的説話説三道四, 用詞没禮!

立論位置很多時會偏差,以致不夠客觀,內容也會在有意無意之間 ...
事實現時制度是人人有份,冇世襲宗教可大抽獎,誇區又得,不過覺得唔公平的人點都會覺得唔公平,係咪真是公平最好就搵平機會la,其實已有網友做左,跟著仲可司法覆核,不過覺得唔公平的人又唔會去follow up,所以都是算把la

MrBeast 發表於 17-7-24 18:02
事實現時制度是人人有份,冇世襲宗教可大抽獎,誇區又得,不過覺得唔公平的人點都會覺得唔公平,係咪真是公 ...

以往係真係有先例,家長向平機會投訴,平機會受理後向教育局提司法覆核,最後勝訴,成功推返局方政策,該次係升中派位制度,男女生分隊嘅問題。今次個案,平機會覺得未有相關法例可引用,只能由家長向當局提出。

算把啦,慳番d氣暖肚仲好, 呢個世界真係有d人好聞塞,死剩把口,係都會要拗贏人先到安樂(emoji)

se6b03 發表於 17-7-24 18:15
以往係真係有先例,家長向平機會投訴,平機會受理後向教育局提司法覆核,最後勝訴,成功推返局方政策,該 ...

正正是這個案例,又令到男生家長覺得不公平了。

回覆樓主

睇完各位嘅偉論,故仔好簡單:
有人冇宗教信仰,就唔抵得信敎的有5分宗教分,有人講你信教咪有5分攞,但又有人話我唔會為嗰5分去信教,這樣個對個細路做成壞榜樣,咁又有人講,你報冇宗教信仰嘅學校咪得攞,大把啦,,,xxx紀念小學,保良局小學...一街都係,又有人又講,不如冇信仰學校每人加5分咪公平攞, 我睇完d post 之後結論係, 有人冇信教又想入一線教會名校囉...一字咁淺,個世界唔係為你而轉㗎(emoji)

tkinwong 發表於 17-7-24 18:22
正正是這個案例,又令到男生家長覺得不公平了。

講真呢個案自私到極點,男孩發展開始係比女孩發展遲一點,希望那位打贏官司嘅媽媽,生多幾個仔。現在很多人打著公平旗號,但只為自己利益,莫視別人的貢獻。

Binlojai    發表於 17-7-25 10:45

raymoney 發表於 17-7-24 18:53
有人冇宗教信仰,就唔抵得信敎的有5分宗教分,有人講你信教咪有5分攞,但又有人話 ...

同樣道理, 又攞政府資助, 又要有自主! 世界真係圍住你轉!

raymoney 發表於 17-7-24 18:53
有人冇宗教信仰,就唔抵得信敎的有5分宗教分,有人講你信教咪有5分攞,但又有人話 ...

等於要不跟政府的課程, 都要轉直資或私校! 唉...又要資助, 又要有自己特定的要求, 真係不知道怎麼説。令學童可選的學校範圍收窄, 還搬出百般原因, 無奈!

lightingchung 發表於 17-7-24 18:57
講真呢個案自私到極點,男孩發展開始係比女孩發展遲一點,希望那位打贏官司嘅媽媽,生多幾個仔。現在很多 ...

完全同意,嗰一男一女家長應該入政府,一個做特首,一個做教育局局長,咁就天下太平啦(emoji)(emoji)(emoji)☝(emoji)☝(emoji)☝(emoji)

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 19:07
等於要不跟政府的課程, 都要轉直資或私校! 唉...又要資助, 又要有自己特定的要求, 真係不知道怎麼説。令學 ...

政府資助包晒呀!你呢d 利益就識攞嘅人!
可能連自己學校換冷氣/裝修更衣室要向舊生會或辨學團體籌款都唔知啦

lightingchung 發表於 17-7-24 19:27
可能連自己學校換冷氣/裝修更衣室要向舊生會或辨學團體籌款都唔 ...

下下咁計較,做佢仔女真係悲哀(emoji)
我有5分宗教分用20分咪得個吉,唔通我又d7政府叫佢改遊戲規則?

lightingchung 發表於 17-7-24 19:27
可能連自己學校換冷氣/裝修更衣室要向舊生會或辨學團體籌款都唔 ...

你是教育人士嗎? 你像知道所有分配的情況! 説得清高, 那為何還要政府資助呢? 又要資助又要自主, 世界都要向你所需安排!所有事都被倒轉來説!

raymoney 發表於 17-7-24 19:34

下下咁計較,做佢仔女真係悲哀(emoji)

人身攻擊别人的兒女, 作為家長的你們可看見是甚麼的一會事!

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 19:38
你是教育人士嗎? 你像知道所有分配的情況! 説得清高, 那為何還要政府資助呢? 又要資助又要自主, 世界都要 ...

莫非你又知道分配?莫非你又是教育界?點解要政府資助?所有地皮是政府喎,你不反問政府為何不將所有學校變官校,私校都可收返變官校,你快D去反映啦。
‹ 上一主題|下一主題