用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
樓主: 小怪爸爸好
go

宗教分  

se6b03 發表於 17-7-24 14:27
你既例子不當,個飯盒係私人野,比返自己人優先好正常。但有宗教既津小係有公帑資助,公共資源既分配涉及 ...
稱得為比喻,當然係會有差異。

比喻既要點係,作為教會,如果連教友(自己友)優先也不成,也許是更嚴重的歧視。

而當你以為教會津小有公帑資助,不少教會校前期成型成名之時期,教會自籌/教友捐獻,呢條數根本你計都計唔到,...........

現實上,有不少家長的小朋友有世襲分,也有宗教分,.......卻不走去報考自己有分的一間,原因係他有分的一間不是ls,不是st mary.   人性的弱點,畢竟是貪圖別人的名氣。

宗教的門是開著的,誰都可以返教會,誰都可以信,即使窮到要攞綜援,一樣可以受洗。這是非常公平的。

說宗教分不公平的家長,有沒有看過全本聖經一次?有沒有嘗試返崇拜?有沒有試過上慕道班?甚麼都沒試過,就咬定自己一定不信,然後說制度不公平?

其實,自行只佔小一學位一半,而計分學位,又佔自行學位不足一半,而宗教分,又只是計分表其中一項而已。受歡迎的學校,憑著那5分宗教分,多半抽不到,沒什麼好羨慕。

不過,我也同意讓沒信仰者自行抽官校時可以加分,不知教育局會否考慮?

emmyfok 發表於 17-7-24 15:05
宗教的門是開著的,誰都可以返教會,誰都可以信,即使窮到要攞綜援,一樣可以受洗。這是非常公平的。

說宗 ...

所以我上面有提議,無信教既人,如果選擇有宗教既學校可以加分,咁咪可以多d機會比無信教既人認識宗教。

se6b03 發表於 17-7-24 14:04
其實有宗教分唔係用公平與否去講,我明白世事好多野都係唔公平。係個制度本身涉及歧視,個制度係歧視緊無信 ...
又集中討論番優先與歧視既分別 。

有限資源,無限需求,.........點樣分配先叫唔岐視 ?

用高矮肥瘦去分,算唔算歧視 ? 用靚唔靚仔去選學生,又算唔算歧視 ?

問題是總要有個方法 ,搭的士/搭巴士要排隊,也是一個方法,排了隊就是優先,這是歧視不排隊的人嗎 ?

有件事,你們亦攪不清楚,對津校而言,她們成為津校之時直至今天,政府和校方仍是最大的兩位持份者,校方對於如何收生加分仍保有關鍵性話語權。
原因係瑪利曼要承傳瑪利曼,而不要變成大坑道官立。

分清莊閒,就會明白,教會校為什麼要教友優先。

se6b03 發表於 17-7-24 15:14
所以我上面有提議,無信教既人,如果選擇有宗教既學校可以加分,咁咪可以多d機會比無信教既人認識宗教。
...

咁點解無信教的人唔主動去認識一下教會?教會無時無刻都歡迎。

回覆樓主:

這個問題,應要睇化了
事實上,我有朋友係受洗了後,完全唔會再返教會。 未受洗前,一個月返一次。他們也講明只為宗教分才這樣做。
只可以說,你自己能否接受到,用甘既態度去做教徒吧。
這世代。。感覺要多多包容,多多容忍

emmyfok 發表於 17-7-24 15:05

說宗 ...

咪係囉,比左一半位比d 非教徒任抽,仲話唔滿意,此所謂"人心不足蛇吞象",最好要ST PAUL CO-ED 成個學校送左出來,等我地入主校董會,改為津校,不分國藉/膚色/政見/宗教咁任抽先稱得上為公平。

dereklg 發表於 17-7-24 15:25
咪係囉,比左一半位比d 非教徒任抽,仲話唔滿意,此所謂"人心不足蛇吞象",最好要ST PAUL CO-ED 成個學校 ...
St Paul co-ed 送個位比我都唔夠膽讀啊⋯⋯我驚考包尾啊

rafaelbaba    發表於 17-7-25 12:52

...
我說官校啊!
如果,如果而已,自行軒官、農圃道、沙官等官校,無信仰者加分,非信徒條氣可能會順啲。

dereklg 發表於 17-7-24 15:25
咪係囉,比左一半位比d 非教徒任抽,仲話唔滿意,此所謂"人心不足蛇吞象",最好要ST PAUL CO-ED 成個學校 ...

既得利益者已經唔識分何為公平! 攞左公帑為教徒加分就叫公平, 唔為教徒加分就叫合理! 像較早前講: 逆地而處, 如非教會學校只為非教徒加分,身為教徒的你會覺得公平嗎?

...
你講既呢個做法冇GROUND,任何團體的角度,有限資源下,都是自己人優先於"要多D人認識",才合理吧。

會唔會有個教會,想多D人無信教既人認識宗教,卻對自身的教友視為次要? 件事很奇怪啊!

一家幼稚園校長老是說校方很愛護孩子云云,想多D 人入讀,卻又對自身的幼稚園學生視為次要。這是什麼的一套教育方法?

想了想,這是有的,通常是保A?A之類的保險公司,一日未買都是對你最好,你比左錢的一刻,就會開始離棄你,而對未買的人多多奉承.......無錯,就係咁,你講既係保險公司

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 15:36
既得利益者已經唔識分何為公平! 攞左公帑為教徒加分就叫公平, 唔為教徒加分就叫合理! 像較早前講: 逆地而 ...
錯,我不是既得利益者,我沒入教,小女升小沒有宗教分,我以前讀男校,小女也沒有世襲分。

我是"沒有利益者",但我明事理,相對較為持平,我並不會因為自己沒有得益而說制度不公。

因為,我不能因為制度沒有向自己傾斜便推說制度如何不公,那是消極沒意義的。相反地,我只是盡力在遊戲中尋找對自己有利的位置及方法,加上少少運氣,僅此而已。

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 15:36
既得利益者已經唔識分何為公平! 攞左公帑為教徒加分就叫公平, 唔為教徒加分就叫合理! 像較早前講: 逆地而 ...
而我和你的最大分別,是你只企在自己的位置看事物。

而我並不只企在自己位置看,而是盡量抽離,以第三身角度去看事物。

dereklg 發表於 17-7-24 15:49
錯,我不是既得利益者,我沒入教,小女升小沒有宗教分,我以前讀男校,小女也沒有世襲分。

我是"沒有利益 ...

錯! 就算制度只向非教徒傾斜我也不同意, 這才叫明白事理! 非惡意! 我覺得你只是事不關己, 己不勞心!

dereklg 發表於 17-7-24 15:52

而我並不只企在自己位置看,而是盡量抽離,以第三身角 ...

講得好聽叫抽離,唔好聽就叫做逃避,逆來順受。明明係個制度過時兼唔合理,但唔去嘗試改變。唔怪之得,我之前一直話想搵人一齊傾同政府打官司,個個就龜縮。

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 15:59
錯! 就算制度只向非教徒傾斜我也不同意, 這才叫明白事理! 非惡意! 我覺得你只是事不關己, 己不勞心!
...
非也,何來事不關己,只是已經過去。之前,我還不是一樣受到制找。

相反地,你是表明有利益衝突,何來持平了?

你很明顯是站在失利位置,以致睇法偏差,少少冇咁著數,就呱呱嘈。

做人必須明白,每人背境差異,以致於有時你著數,有時我著數,就係咁,而聰明的人是不需過於著眼不能改變的小節。

dereklg 發表於 17-7-24 15:52

而我並不只企在自己位置看,而是盡量抽離,以第三身角 ...

我和你的分别只在於你覺得現時制度公平, 而我則覺得有改善空間! 對不起, 並不認為你明白事理!

rafaelbaba    發表於 17-7-25 12:57

dereklg 發表於 17-7-24 16:07
非也,何來事不關己,只是已經過去。之前,我還不是一樣受到制找。

相反地,你是表明有利益衝突,何來持平 ...

你如何知道我失利而呱呱叫呢? 你未知詳情就下定論, 請尊重别人!

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 16:08
我和你的分别只在於你覺得現時制度公平, 而我則覺得有改善空間! 對不起, 並不認為你明白事理!
...
哈,你硬要不許別人教友優先,卻不去了解教友和教會的關係是如何密切。

你算明白事理,即時再八號風球了。

小怪爸爸好 發表於 17-7-24 16:10
你如何知道我失利而呱呱叫呢? 你未知詳情就下定論, 請尊重别人!
你睇番上文,是你胡亂猜測我是教友(當然我不是),意圖攻擊我在先,請尊重别人!