用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
樓主: 小怪爸爸好
go

宗教分   [複製鏈接]

其實最好就係信教有分加,無宗教都有分加。

小怪爸爸好 發表於 17-7-18 19:25
私立小學對有宗教信仰的小朋友加分,相信大部份人覺得可以接受!

但津校直資有同樣的加分制度又是否公平呢? ...
點解C立ok,津校5ok

gracelam 發表於 17-7-18 22:55
倒不如全港k3學生來個筆試面試考核。

或全港學生一起大抽獎, 不分地區/宗教/舊生, 機會只有一次。

後者就得,前者會搞到全港BB胎教就要補習,九成人口一月出生做大B

話說有一個信教家庭,阿女自細受到天主紛陶,阿媽叫阿女揀老公最好同一信仰,同聲同氣。

回覆樓主

好多宗教辦學團體以前係靠教會教友去幫手籌募經費,咁宗教分有分加都唔奇,好多非教徒的家長亦未必喜歡有宗教的學校,無話公唔公平,只是大家理念夾唔夾,外面仲有大把學校係無宗教可選擇。

MrBeast 發表於 17-7-19 10:47
點解C立ok,津校5ok

因為用公帑!

小怪爸爸好 發表於 17-7-19 10:57
因為用公帑!

用公帑?唔明,有無例子,可否説說,謝謝

Felix223 發表於 17-7-19 10:59
用公帑?唔明,有無例子,可否説說,謝謝

津校或直資學校接受政府支助, 但為有宗教信仰的人士加分! 雖然説辦學團體有宗教背境所以要傳教, 但用了納稅人(有信仰人士或無信仰人士)的錢去做似乎不太適合!

醒目開學勳章 王國長老

小怪爸爸好 發表於 17-7-19 11:13
津校或直資學校接受政府支助, 但為有宗教信仰的人士加分! 雖然説辦學團體有宗教背境所以要傳教, 但用了納 ...

加分要用錢架咩?
總之講到尾一人一個學位,無蝕架wor

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-7-19 10:14
其實最好就係信教有分加,無宗教都有分加。

公平立場,呢樣我同意

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 17-7-19 10:53
話說有一個信教家庭,阿女自細受到天主紛陶,阿媽叫阿女揀老公最好同一信仰,同聲同氣。 ...

呢樣正常到不得了wor

Charlotte_mom 發表於 17-7-19 11:21
加分要用錢架咩?
總之講到尾一人一個學位,無蝕架wor

並不是直接用錢! 但使用了公帑辦學似乎應該對所有學童一事同仁!

醒目開學勳章 王國長老

小怪爸爸好 發表於 17-7-19 11:26
並不是直接用錢! 但使用了公帑辦學似乎應該對所有學童一事同仁!

年年有呢d討論(永遠都係k3家長突然發現呢個唔公平現象)。年年講到興合合又點。總係講到為社會人民謀幸福,為公義咁。但到自己果個升完小一就無左件事。所以亦唔會有改善有進步
我在教育王國十幾年,討論就見得多,從來唔見有人認真去同政府爭取d咩。我又睇下今次如何

Charlotte_mom 發表於 17-7-19 11:33
年年有呢d討論(永遠都係k3家長突然發現呢個唔公平現象)。年年講到興合合又點。總係講到為社會人民謀幸福 ...

謝謝你的回覆! 並談不上是爭取公義, 但現時的制度的確有改善空間! 希望以後的學童會有更平等的機會去學習和發展所長。

Charlotte_mom 發表於 17-7-19 11:33
年年有呢d討論(永遠都係k3家長突然發現呢個唔公平現象)。年年講到興合合又點。總係講到為社會人民謀幸福 ...

我有向平機會申訴過,只係爭司法覆核一招未出。我自己唔合資格申請法援,所以要有其他家長支援先可以成事,但一話約出黎詳細傾,同埋要一齊入稟,個個就可即刻縮沙。(詳情可以睇返我dpost)

醒目開學勳章 王國長老

se6b03 發表於 17-7-19 11:44
我有向平機會申訴過,只係爭司法覆核一招未出。我自己唔合資格申請法援,所以要有其他家長支援先可以成事, ...

係好難。唔通下下都要申請遊行咩。除非某d「團體」對你提案有興趣你又唔介意俾人擺上檯.....

rafaelbaba    發表於 17-7-19 13:30

小怪爸爸好 發表於 17-7-19 11:13
津校或直資學校接受政府支助, 但為有宗教信仰的人士加分! 雖然説辦學團體有宗教背境所以要傳教, 但用了納 ...
C 校塊地是正苦提供,咁間接都有正苦資助,又點計呢?

其實計分公平與否呢個問題, 真係年年都見到. 對一D既得利益者嚟, 就一定話公平. 最好係必收生添啦! 體制以外嘅人, 就一定覺得唔公平. 只能說句"公道自在人心"!

我有向平機會申訴過,只係爭司法覆核一招未出。我自己唔合資格申請法援,所以要有其他家長支援先可以成事, ...
學版主話頭, 搵D政治團體幫下手. 你睇下TSA, 只要你夠惡, EDB就腳軟架啦! 前題係, 個議題要對該政治團體有政治利益囉!

正苦政策通常要經過多次g詢和討論先成事,不過我都好欣賞你勇氣,精神上支持你
‹ 上一主題|下一主題