用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [分享] 英國大學秋季留學收拾清單和提示 ...
樓主: 1998Ruby1998
go

[分享] 英國大學秋季留學收拾清單和提示  

呀囝下星期飛喇,還是參考1998Ruby1998's packing list穩陣d!
Thanks a lot

回覆 1998Ruby1998 的帖子

謝謝您的分享.

请问是否你們大學生or中學生有冇學生證呢?

因有學生證有好多優惠!

回覆 mrsanthony 的帖子

對啊!很多學生優惠(尤其是開學、聖誕、復活),不過無論中學還是大學,都一定有學生證。

請問那麼在香港又有沒有學生優惠呀?

yfchanMa 發表於 17-9-12 03:53
呀囝下星期飛喇,還是參考1998Ruby1998's packing list穩陣d!
Thanks a lot

hihi! 阿仔ICL 開咗學未?開心嗎?

回覆 mrsanthony 的帖子

英國學生證的話,在香港不一定有優惠。

mrsanthony    發表於 17-10-2 22:49

Ruby1219 發表於 17-9-29 23:07
hihi! 阿仔ICL 開咗學未?開心嗎?
佢30/9入Hall, 下星期fresher week, 9/10才開學

yfchanMa 發表於 17-9-30 01:45
佢30/9入Hall, 下星期fresher week, 9/10才開學

ic. 悠長暑假,正!

yfchanMa 發表於 17-9-30 01:45

分到dorm 了嗎? good?

Ruby1219 發表於 17-9-30 09:54
分到dorm 了嗎? good?
Yr. 1 申請得一定有宿舍,個hall幾年前翻新過, 所以裝修仲新, 不錯的。

yfchanMa 發表於 17-10-2 03:58
Yr. 1 申請得一定有宿舍,個hall幾年前翻新過, 所以裝修仲新, 不錯的。

good, 我諗呢個就係住倫敦嘅好處。
你有陪仔仔開學嗎?

Ruby1219 發表於 17-10-2 10:59
good, 我諗呢個就係住倫敦嘅好處。
你有陪仔仔開學嗎?
有呀!所以我人依然响英國,兩日後才走。

Thanks for sharing!

1998Ruby1998 發表於 17-7-18 18:44
來年 9 月留學,相信大家都已經開始收拾行李,準備出國。以下是一張綜合不少網上網誌分享和個人心得的清單 ...

Thank you Ruby 咁有心嘅post. 我reference咗嚟自製一個表俾阿仔,佢上個星期英國返嚟前跟個list 嚟執同update, 睇下有咩係英國boarding school 帶去,有咩要香港帶/買去,淨返啲咩留返響英國買!

1998Ruby1998 發表於 17-7-18 18:44
來年 9 月留學,相信大家都已經開始收拾行李,準備出國。以下是一張綜合不少網上網誌分享和個人心得的清單 ...

好詳盡,謝謝分享!

回覆 ThanThan2000 的帖子

補充少少:

1. 英國有間Primark賣的衫好平,有時帶香港來的朋友去都買到唔願走,因為實在好平!如果特價的話就更平,最好搵下學校附近有冇分店。

2. 學定EBAY/AMAZON買嘢,佢比淘寶簡單好多,幾乎買到任何嘢。

回覆 skIII 的帖子

TkMaxx 買的衫更平同更耐用

skIII 發表於 18-7-28 21:38
回覆 ThanThan2000 的帖子

補充少少:

收到!上網找找先!Thanks

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 21:54
回覆 skIII 的帖子

TkMaxx 買的衫更平同更耐用
冇錯,TkMaxx的衫係平,又係名牌子多,但每次去PRIMARK,都執到啲好平嘅東西,例如一鎊5個木衣架,一鎊1個17吋CUSHION。