用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 PS1用來分同學成績既強弱……
go

PS1用來分同學成績既強弱……

這咪好影響小朋友既信心囉!如成績未知理想,未開學已被視為能力較低既一群……太殘酷吧

欣媽媽 發表於 17-7-18 17:20
這咪好影響小朋友既信心囉!如成績未知理想,未開學已被視為能力較低既一群……太殘酷吧
...
所以分班試要重視

lovesmyfamily    發表於 17-7-19 14:05

回覆樓主

現實就是咁殘酷,沒辦法。

欣媽媽 發表於 17-7-18 17:20
...

早D知,好過第一次考試成績出咗至如夢初醒。

小學分精英班,都係一樣。

現實雖然殘酷,但咁做又的確可以把能力相近同學放在一起學習,對學生其實也有好處。

回覆樓主:

有D小學小一已經分精英班, 咁細個被人標籤左仲殘酷。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

不一定的,有考pS1入咗精英班也考全級尾尾。。。

回覆樓主:

中學是比較現實,學校很多資源都是放在精英班,因為最後都是考DSE,家長們都是看DSE成績來選學校,現實是殘酷的。

回覆樓主:

現實是殘酷但中學有6年,可上精英班的。。亞大雖然中一入精英班,但考全級尾尾,中二入垃圾班及不肯交功課,中四入番精英班, 祗要肯努力,未嘗不可。。。

2jkidsfather    發表於 17-7-19 09:51

我女中-入中入輔导班添~DSE咪考得幾ok? 若然要自卑,如楼上講入精英班考包尾亦可自卑。自强不息,永不言敗先啱。入左啱自己程度既班,学习先得心应手。世事既野,从來就係睇你用乜角度去睇。

2jkidsfather    發表於 17-7-19 09:51

Yanamami 發表於 17-7-19 08:58
我女中-入中入輔导班添~DSE咪考得幾ok? 若然要自卑,如楼上講入精英班考包尾亦可自卑。自强不息, ...

入咗輔導班之後?dse?

Yanamami 發表於 17-7-19 08:58
我女中-入中入輔导班添~DSE咪考得幾ok? 若然要自卑,如楼上講入精英班考包尾亦可自卑。自强不息, ...

多謝大家既鼓勵,最緊要小孩唔好自卑,講到好岩,同自己程度相若的同學一齊學習……彼此先溝通好
Lilypie Baby Ticker

我中一入強班由如何?咪一樣差 d 考包尾!
中二跌落差班(近半班英文唔及格),我考得好過老師預期,老師冇投訴,咪仲開心。

按能力分係一件好事,好似我中二果年咁,因為其他科成績拖累而入差班,中文數學等科目,老師都係有特別擺心機,務求提升成班嘅能力(咁樣校長就第二年唔會再畀佢教差班 )。我中文數學都有悉心照顧而成績立即提升,但係因為我英文程度超越左其他同學,上堂老師成日都畀 Grammar and Comprehension worksheet 操卷,我做到好冇癮,成日發白日夢,唔係我英文老師明白我,肯畀我上堂自修同額外進修,我果一年一定好慘。

同翻自己一樣能力嘅同學一齊讀書係會開心同日子好過 d。如果眼見身邊嘅同學唔溫書都 9X 分,而自己 7X 分,果下好 hurt 架。而且輔導班嘅老師都會因為保飯碗而盡力令你成績有改善。

所以唔洗

brother4 發表於 17-7-19 10:35
入咗輔導班之後?dse?
中间六年奮鬥唔洗詳細報导吧~~

1998Ruby1998 發表於 17-7-19 12:11
中二跌落差班(近半班英文唔及格),我考得好過老師預期 ...

係甘既咩?
我以為精英班就叻既老師教,普通班就由普通老師教添 ……學校重點只放在精英班
Lilypie Baby Ticker

Yanamami 發表於 17-7-19 12:38
中间六年奮鬥唔洗詳細報导吧~~

恭喜!目標達到

1998Ruby1998 發表於 17-7-19 12:11
中二跌落差班(近半班英文唔及格),我考得好過老師預期 ...

大把叻的人,人比人比XX。。自己有一招教孩子 逆境自強。。借位一用,老人家又長氣少少,自己25歲才會考,踏出校留班指定動作,肯努力會考有A至E,常身教孩子吧!

欣媽媽 發表於 17-7-19 12:41
係甘既咩?
我以為精英班就叻既老師教,普通班就由普通老師教添 ……學校重點只放 ...

不一定的 科科都有資深老師 或新老師教
讀書靠小朋友自己 當然精英班氣氛都重要

離開小學踏入中學階段,小孩子不再小孩子呢!小學生就話怕傷害小孩子的弱小心靈,中學生長大了,唔會咁容易受傷害呢!未能入"精英班"嘅年青人咪當係早DD在DSE公開考試之前""告訊""你知道你的""實力""還欠多少囉!只要離精英班距離不太遠將來入U就會相應安全些,中四選修科亦大DD機會係你揀先過多人呢!其實,初中年年都有這個指標告訊你距離精英實力有多遠,幫自己認清自己的實力都幾好吖!