用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗BAND 1中學排名
樓主: suki2006
go

元朗BAND 1中學排名  

回覆樓主:

我女當年級一,二都出左九龍,屯門 無留元朗

元朗區好中學唔多

c.chan 發表於 17-7-28 16:18
元朗區好中學唔多
如果唔嫌遠,就跨去屯門,上水,甚至出九龍,香港,有多的選擇。

c.chan 發表於 17-7-28 16:18
元朗區好中學唔多

真是那麼差??

回覆 minglam49 的帖子

最好自己去觀校就知啦~

唔好只聴人講,自己觀察校長、老師、和學生。

c.chan 發表於 17-7-28 21:24

唔好只聴人講,自己觀察校長、老師、和學生。

去觀校一定聽到好嘅一面,咁高年級家長講聽多少呢?

minglam49 發表於 17-7-28 21:34
去觀校一定聽到好嘅一面,咁高年級家長講聽多少呢?

我成日經過某兩間B1中學,我有同D學生傾計,同學都禮貌回答,我問我系某某小學嘅家長,你們學校收我們小學生在學業上跟唔跟到?同學答,跟到,仲好好呀系我這級,放心啦。我感覺好有禮貌。另外校長同老師,真的要讀書或開放日先接觸到。

bobo98 發表於 17-7-28 16:26
如果唔嫌遠,就跨去屯門,上水,甚至出九龍,香港,有多的選擇。
去北區同屯門區都係無好處,一樣係唔夠B1位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-28 21:43
去北區同屯門區都係無好處,一樣係唔夠B1位

所以要是猛龍先過江。

今年我個仔同學係好多派唔到第一志願出年一定更差!

c.chan 發表於 17-7-28 22:46

今年我個仔同學係好多派唔到第一志願出年一定更差!

你咩小學,佢地第一志願邊間。

間間都好多人選,元朗真係好多人,位又小!

元朗問題是,本身band one 位唔夠,出生率又標升,近這十年多咗好多人住元朗、天水圍、錦田,中學質素下降,根本band two叫band one, 吹升緊!

hkpapa852 發表於 17-7-28 12:54
元朗區整體成績仍屬於全港B1既中學, 應該只有呢5間:
新界鄉議局元朗區中學, 趙聿修紀念中學, 天主教崇德英 ...

商中只屬B1尾的中學,信義巳追上趙聿修,排位應是鄉中~崇德~信義~趙聿修,以前元朗區的前列小學生一向首選鄉中崇德趙聿修商中,而信義收的小學生大多成績中等或更低,雖然DSE成績不及鄉中崇德,但入讀學生的增值能力提高不少是不容置疑的。

KCWO 發表於 17-7-29 13:44
商中只屬B1尾的中學,信義巳追上趙聿修,排位應是鄉中~崇德~信義~趙聿修,以前元朗區的前列小學生一向 ...
商中唔係band1中咩?個人認為趙中同商中差唔多。

回覆樓主:

鄉中、崇德、信義、趙中、商中、白中有無由中一起分精英班?讀書氣氛如何?如有分,是否很大壓力?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-7-28 12:54
元朗區整體成績仍屬於全港B1既中學, 應該只有呢5間:
新界鄉議局元朗區中學, 趙聿修紀念中學, 天主教崇德英 ...

李兆基應係B2,一定唔係邊緣位。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

有個好奇怪嘅現象,喺派位前家長要分得清清楚楚邊間係band one中學,到派位之後,明明係band two學校又堅持話自己小朋友間學校係band one!

c.chan 發表於 17-7-31 21:57
有個好奇怪嘅現象,喺派位前家長要分得清清楚楚邊間係band one中學,到派位之後,明明係band two學校又堅持 ...
自我感覺良好啲