用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗BAND 1中學排名
樓主: suki2006
go

元朗BAND 1中學排名  

回覆 Ktfk 的帖子

元朗BAND 1 中學都唔少, 但B1A, 可以講, 只係鄉中, 崇德同信義最多都只可叫做B1B

suki2006 發表於 17-7-18 15:22
很多家長都說崇德書院已經超越鄉儀局中學.信儀更是排名第二.他們說這兩所中學近幾年升得很好,做得很好.不知 ...

因為好多家長有能力栽培子女,小學畢業已成為尖子,既然係尖子,升中考慮的不止是中學的入U率咁簡單!假以時日,元朗地區名校會好快變天!信義崇德有教會背景,綜合發展好過官校,家長付出財力心力,學業成績有番咁上下的寶貝仔女,唔捨得放入一間豆腐潤靠自動波dry 谷的中學依家靠排名選校的家長愈來愈少,揀適合子女、尊重子女性格喜好的家長愈來愈多鄕中收少咗好多本區名小的尖子,連鄉中自己辦的傑小,都唔會揀佢

鄉中只係元朗其中一間英文中學,不須講到什麼"大佬","龍頭"咁標榜.誇張.學生靠自己既努力.考得好,去到邊間英中都一樣出色.

王家爸爸    發表於 17-7-27 09:30

回覆 701003 的帖子

認同. 都可以話講出部份家長心聲.

其實為小朋友着想的家長,係應該揀一間最適合自己小朋友的學校,而唔係揀一間最叻最有名氣嘅學校。

YDLFATHER    發表於 17-7-19 23:20

元朗咁多間BAND1英中. 其實各有好處. 各有壞處,
最緊要看自己小朋友是否喜歡個間中學. 最緊要佢喜歡..
好似小兒咁. 佢可以入到鄉中/趙中的. 但最後佢選擇了趙中..
因為入邊有他喜歡的東西..
如果我用排名去幫佢選校. 就當然會選鄉中啦. 但佢入左去後. 如果真是接受唔到個種谷法.
咁仲會有反效果吧.

701003 發表於 17-7-19 11:55
因為好多家長有能力栽培子女,小學畢業已成為尖子,既然係尖子,升中考慮的不止是中學的入U率咁簡單!假以 ...

agree
要看學校綜合發展
不應只睇成績

goldwater05 發表於 17-7-19 22:32
好 ...
啱!揀一間他喜歡和適合的學校,他自然就會讀得開心。好過揀一間最叻的學校,而他並不喜歡,到時讀得唔開心讀得唔好,就會埋怨為何要揀這間學校。揀中學一定要比小朋友自己揀,家長只可比意見,但最終決定都係比返佢自己,因為呢六年都係佢自己讀,唔係你讀。

好 ...

絕對贊成,今年小女升中三,好慶幸當年依佢心意選白記。可能很多人當白記唔入流。但佢真係讀得好開心。中學生活係小朋友成長最重要既一環,開心自信成長很重要

今年信義DSE中、英合格率100%http://www.yll.edu.hk/2017HKDSE_c.html

blee427 發表於 17-7-20 12:20
絕對贊成,今年小女升中三,好慶幸當年依佢心意選白記。可能很多人當白記唔入流。但佢真係讀得好開心。中 ...

可以講下白記好處嗎?
我也高度留意緊佢

莎莎莉莉 發表於 17-7-21 12:00
可以講下白記好處嗎?
我也高度留意緊佢

校風好,學生之間的氣氛好好,無精英班,功課唔算多.s1,s2一星期有三日有師兄師姐教功課。如運氣好,F2會有net教英文。

回覆 blee427 的帖子

我小朋友剛知道自己讀1E班,但有人說,信義有分精英班!

idbox 發表於 17-7-24 12:06
回覆 blee427 的帖子

我小朋友剛知道自己讀1E班,但有人說,信義有分精英班!

以我所知中一冇分精英班,中二開始至有

回覆 idbox 的帖子

我講緊白約翰呀..

信義仲未及郷中、崇德。

今年鄉中得127個考生,但今年應該有五班中六,點解得咁少人考DSE?http://www.nthykyldss.edu.hk/academic_class_chi.html
http://www.nthykyldss.edu.hk/academic_HKDSE_2017_chi.html

醒目開學勳章

好 ...

請問趙中特色?

piglet0529 發表於 17-7-26 19:01
請問趙中特色?

兩個月後..再回答你.

elderberry 發表於 17-7-18 17:47
睇本地入U率,祟德57 %,信義73%,咁信義已經超越咗祟德了。

若數據是真的,好似並非band 1a成績