用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瘋狂的小一入學制度
樓主: gwenstephen
go

瘋狂的小一入學制度  

一個閒人 發表於 17-7-20 12:10
我太太對囡囡飲食管得好嚴,我就相反。
我囡囡今年六歲,食雪糕次數,真係十隻手指都數得晒。
我太太都好 ...

回覆 babytt2 的帖子

其實真係 self discipline 問題.有d人真係會信/以為人唔温, 自己又唔温
其實唔付出又點會有收鑊

其實我係贊同恢復小學會考,
咁起碼升中就唔會受小學師兄姐成績影響。
我覺得咁會公平啲,
而唔係話壓力會少啲。

回覆樓主:

而家都算唔錯,90%抽獎,10% 可以靠實力,算係平衡到運氣與實力

tingtingword 發表於 17-7-20 19:17
我個人覺得有競爭嘅社會先會進步。家長自己決定,有無人迫你要谷/唔谷小朋友,每個家長諗法唔一樣。
有人為 ...

完全同意, d唔谷小朋友嘅家長永遠都話谷小朋友嘅家長係怪獸家長, 但佢地永遠唔會明白在一些名校,家長唔谷唔操個小朋友,成績跟本就追唔上,因為其他人太勁啦,冇人想墊屍底,唯有狂做補充練習操卷, 佢地唔明白因為佢地d小朋友唔係在這些學校讀書, 呢d學校如果hea讀,跟本一定死硬☝(emoji)

raymoney 發表於 17-7-24 01:09
完全同意, d唔谷小朋友嘅家長永遠都話谷小朋友嘅家長係怪獸家長, 但佢地永遠唔會明白在一些名校,家長唔谷 ...

absolutely agree !  
怪獸不只是勁谷,Hea爆,懶散,成日玩的家長也勁怪獸; 極為不負責任呢

yuenkw    發表於 17-7-24 12:41

gwenstephen 發表於 17-7-24 11:47
怪獸不只是勁谷,Hea爆,懶散,成日玩的家長也勁怪獸; 極為不負責任呢
...
同意. 嗰D係另類怪獸家長

回覆 raymoney 的帖子

咁,其實我由小學到大學,眼見成績好好個d又真係唔係死讀書個d。
死谷個d好似點都只能去到中上,什至公開時時死晒,緊張到又話失準又話肚痛又話發燒。
我都唔係好明佢地平時都準備咁充足,做咩會咁緊張同一到公開試又話呢樣痛個個痛。咁老實講我自己都會緊張,但明明冇痛,點一開埸就痛?

gwenstephen 發表於 17-7-24 11:47
...
又唔好講到不負責任咁嚴重, 個個人教法唔同而已, 我夠覺得勁谷小朋友會攪到佢地冇童年, 唔通又係不負責任, 我唔會咁認為囉

juneforgbb 發表於 17-7-24 13:13
又唔好講到不負責任咁嚴重, 個個人教法唔同而已, 我夠覺得勁谷小朋友會攪到佢地冇童年, 唔通又係不負責任,  ...

其實谷唔谷個小朋友,係好睇個家長點諗, 到升中入咗間寶校,唔好怨個天唔公平就得啦(emoji)(emoji)

raymoney 發表於 17-7-24 17:32
其實谷唔谷個小朋友,係好睇個家長點諗, 到升中入咗間寶校,唔好怨個天唔公平就得啦(emoji)(emoji)
...
都係嘅~
但咩係"谷", 唔同家長都有唔同睇法... 我覺得亦有程度之分...
好似有家長覺得幼稚園時期返任何興趣班都係谷... 但我覺得有時間學一樣半樣無壞~

再講, 谷唔谷都因人(小朋友)而異...
有小朋友天生好學, 視興趣班係娛樂, 咁咪唔谷; 但如果小朋友唔享受, 學一樣都係谷...

每個人定義唔同, 而且呢個世界唔係兩極化, 一定 谷 VS HEA.... 我相信中間仲有好多位置, 而各人取向定位唔同~

小小意見, 不喜勿插~

回覆樓主:

對,唔谷唔代表hea, 我會按步就班,按小朋友能力同興趣教,為佢找合適的學校,希望佢喜歡學習、主動學習

raymoney 發表於 17-7-24 17:32
...

怨天怨地根本唔關入到咩學校事,係心態問題,谷左入到名校就話者,有d 真係谷唔到最後入寶校又可以點,怪自己唔夠谷定後悔谷完都得個吉? 其實冇野係絕對,父母覺得點教係對自己小朋友最好就得

juneforgbb 發表於 17-7-24 22:04
怨天怨地根本唔關入到咩學校事,係心態問題,谷左入到名校就話者,有d 真係谷唔到最後入寶校又可以點,怪 ...

谷完都入宝校? 可否分享下原因……
除非一開始入错了幼稚園或住的區域很差吧

我就在幼稚園時出手狂谷,每天參加一小時由學校提供的興趣班,主要是學好英語,普通話,英拼音,普拼音小學會教,再加一些體育活動平衡下。今時今日小學課程之深,個人覺得要學好語言來應付,始能夠容易適應。選了一間次熱津小,結果自選成功抽中,上到小學全部停晒HEA緊,只是阿仔自己選了游水和劍橋英語來學。在幼園學的興趣班知識,在小學完全受用,起碼聽得明英普老師講課,成績好壞是個人資質問題。

gwenstephen 發表於 17-7-29 22:41
谷完都入宝校? 可否分享下原因……
除非一開始入错了幼稚園或住的區域很差吧
...

你想谷,唔代表小朋友受谷or 肯比你谷,幼稚園上小學還ok, 小學升中唔係想谷就谷到,小朋友都有自己性格and 思想

dereklg 發表於 17-7-18 15:31
冇世襲,本質上也是不公平的。

你認為舊生對母校的貢獻是假的嗎 ?如沒世襲就是對他們不公平了。

Well said

回覆 dereklg 的帖子

本人十分認同你👍👍