用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瘋狂的小一入學制度
樓主: gwenstephen
go

瘋狂的小一入學制度   [複製鏈接]

raymoney 發表於 17-7-20 11:31
如果d小朋友識自律, no need time control, 但事實係佢地會上癮呢!
我都認同.遊戲機真係好易上癮.同埋始終活係一個虛擬世界對心理唔係咁好.

ps.我細個都好鐘意好鐘意打打機.但當時屋企唔係有錢人家所以冇遊戲機.但有機會係親戚屋企接觸到.都有得睇冇得打個隻.當時真係好渴望,但而家回想好彩好少打機.

starrymama 發表於 17-7-20 11:56
其實都唔奇, 聽過有父母話完全唔比小朋友飲汽水, 食薯pin同去mcdonald ....

我太太對囡囡飲食管得好嚴,我就相反。
我囡囡今年六歲,食雪糕次數,真係十隻手指都數得晒。
我太太都好少帶個女去M記食野。就算食,薯條都要改粟米杯。
但係我老婆唔係身邊,就會俾囡囡食炸雞脾、薯條/餅/片、同汽水。
等佢有少少抵抗力。

回覆 一個閒人 的帖子

我大女4歲前我對佢飲食都好約束, 全部係organic, 另外整開, 全部冇鹽冇糖冇油.
但大大下開始比佢試下薯條, 雪糕, 汽水. Mcdonald就 一或兩三個月去一次.
其實都係想佢有抵抗力, 費事佢大大下為包可樂薯條比人呃.
去mcdonal可能叫一杯粟米, 一包薯條, 等佢兩樣都食下, 而我就食快d包薯條, 等佢冇得食咁多.

大檸樂 發表於 17-7-20 12:09
我都認同.遊戲機真係好易上癮.同埋始終活係一個虛擬世界對心理唔係咁好.

ps.我細個都好鐘意好鐘意打打機. ...

我就同你相反,從小學一年級開始就打機。
機鋪、屋企既世嘉一代、紅白機、世嘉五代、PC engine、Game Boy、Game Gear、Neo-Geo、超任、PS I/2/3都有玩過。真係機不離手,我同我阿哥都係打到癲左。
不過我爸爸每次考試前兩個星期就會鎖埋部機唔俾玩。
考試考得好的話,就會帶我同阿哥去買新games。

宜家小朋友出世後,就減少打機次數。

制度未必很瘋狂,瘋狂似乎是一些家長⋯⋯

一個閒人 發表於 17-7-20 11:41
呢個係要家長"以身作則",小朋友會有樣學樣。
家長做得好,小朋友就會做得好。
我自己都有打機癮。小朋 ...

set鬧鐘幾好

回覆 一個閒人 的帖子

講講下, 我屋企冇控制我同我哥打機, 個陣興 rpg個陣, 放假會打到半夜, 但平時都會做好功課温好書先, 後尾打打下都費事打.
我身邊識的都冇話打機打上穏, 又冇話屋企唔比打機.

little_parents 發表於 17-7-20 12:30

完全同意, 家長咁爛玩, 叫佢stop個小朋友打機,簡直嘥氣 (emoji)

一個閒人 發表於 17-7-20 12:18
我就同你相反,從小學一年級開始就打機。
機鋪、屋企既世嘉一代、紅白機、世嘉五代、PC engine、Game Boy ...

我覺得讀書時係有點上癮,漸漸大了,冇乜興趣

小3已打成日機

0打機?同學吹水咪冇我份?慘慘

不過而家手機易,想阻止唔係咁易,中學唔通唔俾手機咩,大挑戰

回覆 babytt2 的帖子

又係, 細個反而成日掛住傾電話.
中學個陣自己温書, 但又唔想人地温書. 咁就.... 打電話去自己一路温書一路同人講嘢, 等人地冇得温書

回覆樓主

制度差不多,可能自行,世襲等比例上有可以調整,直私亦算有選擇。但配合社會環境,家長們變得瘋狂可以理解,點解一間短命學校可以開十班,推晒小朋友去臨時既學校?點解港孩要跨區?為左比位雙非?
唔中自己就冇事, 自己中左,有幾多個唔叩走?你又憑乜叩走?真係單純靠誠意?

心底(emoji)明白枱面既制度看似公平,但衍生出來的情況,究竟係無奈接受定要事先準備?

little_parents 發表於 17-7-20 12:30

無計, 香港地怪獸家長通街都係

小朋友嘅叻, 睇得出係谷出黎, 唔係

回覆 gwenstephen 的帖子

係!最怕啲人以為考小一唔駛準備,又鬧啲學校考學術...

回覆 raymoney 的帖子

sorry, 我唔係針住來講, 我自己由細到打都唔打機同冇沉迷咩啫好.
我只係覺得家長能夠理解小朋友心境係最好, 代溝就是不能理解同接受.

starrymama 發表於 17-7-20 15:21

sorry, 我唔係針住來講, 我自己由細到打都唔打機同冇沉迷咩啫好.

呢度唔係大陸的強國論壇,大家可以發表不同立場及意見, 這就是香港可貴的地方(emoji)(emoji)

禮貌上都講聲, 免得我好似針住人來講.

starrymama 發表於 17-7-20 12:49
回覆 babytt2 的帖子

又係, 細個反而成日掛住傾電話.

小學考第一同學仲搞笑,成日放學一齊打機,散水就温習,所以第一

我哋就返屋企再打,果時好奇怪,點解大家都打機,我咁水皮

回覆樓主

我個人覺得有競爭嘅社會先會進步。家長自己決定,有無人迫你要谷/唔谷小朋友,每個家長諗法唔一樣。
有人為咗TSA燒卷,另外亦有家長書展搶購TSA補充。。。環境越來越兩極化,亦唔會解決到。

選擇谷嘅,要承擔小朋友壓力問題
選擇唔谷嘅,亦唔好眼紅其他小朋友

tingtingword 發表於 17-7-20 19:17
我個人覺得有競爭嘅社會先會進步。家長自己決定,有無人迫你要谷/唔谷小朋友,每個家長諗法唔一樣。
有人為 ...

yes ga..... 咪到抽到宝校時怨天怨地
香港地,要爭好位,必定係自己去争,有乜辦法

回覆樓主:

嘅然自己揀呢條路,唔好話別人迫我瘋狂啦
‹ 上一主題|下一主題