用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瘋狂的小一入學制度
go

瘋狂的小一入學制度   [複製鏈接]

成日聽人講"咁嘅"小一入學制度是痴線的, 見幾十次面試,小朋友要十八般武藝,耗盡大人、小朋友身、心、氣力; 是扭曲的,互相競爭,成個戰場咁…………

但全港已有官立、資助比你抽; 私立、直資比你任考;  咁点樣嘅制度先可令大部分家長滿意呢?
利申: 只是想討論,不是教育界的喉舌。
   3    0    0    1

回覆樓主:

問題唔係點考,係教學。

如果師生比例下降,可以更靈活既教學方式。

考小靠能力,靠運氣,靠關係,悉隨專便。

不論直資, 私校, 津小, 大家都係想入最好.

只有對於能力不足而又想讀神校先有所謂不公平,
我冇財力又冇才力, 報屋村學校算啦, 亞仔日日都開心返學

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果只係求一個學位,簡單啦填張表就有
問題係個個都有心水,就一定有人歡笑有人愁

瘋狂唔瘋狂,只在於家長取態

回覆樓主

其實都係睇家長自己心態,每人要求有所不同,考直私是講實力+一點運氣,大抽獎純運氣。

Chirley    發表於 17-7-19 14:44

回覆樓主:

每個制度都有其利弊,視乎家長取態,我認為現行機制算還可以啦。

咁点樣嘅制度先可令大部分家長滿意呢?<--------------回應你呢一句,冇一個制度係滿足所有人架。
得一想二,從不滿足的人比比皆是,呢樣又話唔公平,要比錢又話貴。比人笑下間學校渣又小器。

唯一能做的就是處於亂世而自省,不隨波逐流,保持獨立思考。望住D 奇奇怪怪CASES,也許是訓練自身和小孩的好方法。

HK-MAN    發表於 17-7-18 15:20

醒目開學勳章 貢獻勳章

要改變嘅,應該係教法、制度,唔係派位本身
要教育嘅,可能係家長...
恐龍家

冇世襲~多出位置互相競爭,更公平~

rafaelbaba 發表於 17-7-18 15:23
冇世襲~多出位置互相競爭,更公平~
冇世襲,本質上也是不公平的。

你認為舊生對母校的貢獻是假的嗎 ?如沒世襲就是對他們不公平了。

不設宗教分也是一種不公平,教友優先也不行嗎 ?

其實,那有一種制度是完全公平 !

更甚者,有一些人本身是有世襲分,但貪戀別人的學校名氣更大,就係咁,個源頭就係人心不足,而偏偏這一方面就是人性,沒有一個制度可以控制。

回覆 gwenstephen 的帖子

我覺得係睇家長心態~
鍾意考直私又得, 大抽獎又得, 總會人人有書讀, 其實我覺得個制度可接受...

反而我覺得最難頂係"等了又等"煎熬...
由K2下學期開始, 面試直私等結果, 有D要IN幾次...
自行又要等兩個月先知結果...
自行唔得又等兩個月參加大抽獎, 之後又等成幾個月...
甚至結果出左再叩門等音樂椅幾時轉到自己...
果種糾結, 我只係想像下都覺得難頂...
但我依家只係剛剛開始...

我係澳洲Melbourne生活時,問過隔離鄰舍小朋友讀公立學校既家長。
佢地話當地市政府有規定,讀公立學校只可以讀距離屋企最近個間,無得揀。
我覺得呢個仲好過香港,一個校網咁多間學校俾家長填志願,唔駛煩。

再退一步想,一年一度動漫展,食品節,演唱會等等,咪一樣成斑發神經排幾晚通宵,為求買張飛,為求1蚊買隻鮑魚,為求買把寶劍。

本身瘋狂的是人,而不是制度。

Binlojai    發表於 17-7-18 15:38

一個閒人 發表於 17-7-18 15:33
我係澳洲Melbourne生活時,問過隔離鄰舍小朋友讀公立學校既家長。
佢地話當地市政府有規定,讀公立學校只可 ...
咁到時應該會有大把人爭相搬去神校附近, 有咁近得咁近... 神校附近嘅樓價應該會炒到天價...

dereklg 發表於 17-7-18 15:36
再退一步想,一年一度動漫展,食品節,演唱會等等,咪一樣成斑發神經排幾晚通宵,為求買張飛,為求1蚊買隻 ...

我理解唔到點解要通宵排隊?其實適唔適合都喜歡搶一餐?

Binlojai 發表於 17-7-18 15:37
咁到時應該會有大把人爭相搬去神校附近, 有咁近得咁近... 神校附近嘅樓價應該會炒到天價...
香港已經係咁啦,冇錢搬都自動識借地址

Binlojai    發表於 17-7-18 16:13

Felix223 發表於 17-7-18 15:40
我理解唔到點解要通宵排隊?其實適唔適合都喜歡搶一餐?
簡單一句,怕蝕底。

香港人,表面文明,內裡就,........睇下佢本身質素囉

gwenstephen 發表於 17-7-18 14:07
成日聽人講"咁嘅"小一入學制度是痴線的, 見幾十次面試,小朋友要十八般武藝,耗盡大人、小朋友身、心、氣力 ...

想家長都滿意,必須全神校,唔駛錢,近屋企,書本免費,全直升,不谷不補,排倒數第一都可以入U

mch411 發表於 17-7-18 14:48
只有對於能力不足而又想讀神校先有所謂不公平,
我冇財力又冇才力, 報屋村學校算啦, 亞仔日日都開心返學 ...

謝謝大家的回應,好在大部分同我唸法差不多。
與其狂丙個制度,怨天尤人,何不好好裝備? 五萬幾人,唔計抽獎可以考的靚位可能得一千幾百,根本就需要食力喇…………
‹ 上一主題|下一主題