用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 白無人士 入英華小學係咪好難
樓主: fanay
go

白無人士 入英華小學係咪好難 [複製鏈接]

bb1234bb 發表於 17-7-20 23:57
個人認為可能係喜歡睇書同有礼貌,再加小小運氣

一輪話係運氣,兩三輪就係實力
請問小朋友喜歡睇書表現出的優勢在面試過程中反應係邊方面?單詞認讀能力強?

W_cindy 發表於 17-7-21 00:05
一輪話係運氣,兩三輪就係實力
請問小朋友喜歡睇書表現出的優勢在面試過程中反應係邊方面?單詞認讀 ...

閱讀係小一面試時邊度可以反映到能力我就唔清楚,但係所有學校都會喜歡小朋友閱讀,因為喜歡睇書嘅小朋友,各方面都唔會太差,最基本佢要睇得明,而且喜歡閱讀嘅小朋友大部份專注力都會較好,當睇得多詞彙就會豐富D,英文文法都會好D,其實考小學除左考學術,其他各方面都會睇,e.g 品行,團隊合作,服從性,創意力都會睇,仲有睇家長同學校理念是否一致等,學校會有一套方法去搵合適嘅小朋友,所以有時冇 offer, 唔代表小朋友唔叻,而係未必適合小朋友性格,玩左1年這個小一遊戲,發現我有 offer 嘅大部份都係同一類型嘅學校,所以我都唔知佢邊方面特别強,佢各方面都差不多,希望你嘅小朋友能夠考到你心儀嘅小學啦

bb1234bb 發表於 17-7-21 01:04
閱讀係小一面試時邊度可以反映到能力我就唔清楚,但係所有學校都會喜歡小朋友閱讀,因為喜歡睇書嘅小朋友 ...

萬分感謝這麼詳細的解答!獲益匪淺,感激不盡!

回覆 W_cindy 的帖子

很多學校在面試時候,都會讓小朋友看書等候,相信當中也看到小朋友對閱讀的興趣。

回覆樓主:

請問考到英華的你們有上面試班嗎?

fanay 發表於 17-7-18 09:01
我全家都無信教 見網上好多不同申請表 我係A 又咩都無 係咪入既機會好微

你個問題幾好笑,因為有人話“易” , 一定又俾人鬧。哈哈。

版友所言,考就唔好諗咁多無謂野。不過留意面試三次,易撞時間,要有心安排。

RonnyBB 發表於 17-8-3 02:38
請問考到英華的你們有上面試班嗎?

沒有上面試班。不過樓上說的對,有呢間offer的,不少小朋友都同時會有其他一籃子相近的offer。

不同的是,這間學校在二面及三面已由校長主導,所以我覺得係睇雙方的眼緣決定小朋友最終是否能入讀此校。

祝好運!
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 17-8-3 11:40
沒有上面試班。不過樓上說的對,有呢間offer的,不少小朋友都同時會有其他一籃子相近的offer。

不同的是 ...

謝謝!

一年之前, 我完全冇想過可以有機會入到YW 2nd in,更加冇想過可以有offer,因為知道 30人才選一個,又點會到我個仔呢。眼見個個YW仔都好smart, 自信, 說話叻又反應快,自問仔仔好普通,不過一關又一關走過,只要盡力,細心培育好兒子的品格及閱讀,一年後你們都會有意想不到的收穫的。加油!!

我都是百無的Form A.

國家 發表於 17-8-3 16:32
一年之前, 我完全冇想過可以有機會入到YW 2nd in,更加冇想過可以有offer,因為知道 30人才選一個,又點會 ...

明白 我會盡力

一年之前, 我完全冇想過可以有機會入到YW 2nd in,更加冇想過可以有offer,因為知道 30人才選一個,又點會 ...
如果無記錯, 好似得一班(大約30人) 唔係 FORM A, 其餘都係 FORM A

回覆 積奇百事 的帖子

去年4800申請人中,不是Form A 的申請人約一百人左右, 其餘都是 Form A 申請人。
160 位新生中,收non Form A 的32人,其餘收Form A 小朋友。

今年5000幾人報, 即係Form A的要大約4x人爭一個位

請問是否一定要參加音樂?

積奇百事 發表於 17-7-18 17:36
如果有心想讀,就唔好諗得太多,去試左先算。係咪校長杯茶,到時就會知。唔需要理會外邊概人講乜,學術要點 ...

請問林校長選的英華仔有什麼共講點?謝謝

Tans 發表於 17-12-3 09:25
請問林校長選的英華仔有什麼共講點?謝謝

其實都係睇果幾樣野,禮貌,反應及主動。

臨場對答流暢最緊要。

因為大部份英華仔都係唔怕醜,把嘴係唔停概。

積奇百事 發表於 17-12-3 13:09
其實都係睇果幾樣野,禮貌,反應及主動。

臨場對答流暢最緊要。

謝謝

請問往年3rd in 時會問仔仔什麼問題?還會再考學術嗎?還是圍繞日常生活的習慣?

fanay 發表於 17-7-18 09:01
我全家都無信教 見網上好多不同申請表 我係A 又咩都無 係咪入既機會好微

5班有4班係A 表
‹ 上一主題|下一主題