用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 48校網小學16-17年度派Band1百分比
樓主: doubleday
go

48校網小學16-17年度派Band1百分比 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-18 11:37
其實, 一直以來, 觀塘區只有4間官津小學可以算係一線既小學 (升中派位恒常地有45%+學生升讀B1中學), 好多學 ...

我咁睇,樓主如果係真正用家,欣賞自己學校係一件美好嘅事,亦希望佢能多分享學校嘅資訊

回覆 hkpapa852 的帖子

係,promised! 我sent出嘅資料我親自searched過,睇過同計過

一直,讀緊48校網,好努力搵到一啲大家都關心嘅信息,可以共享互助何樂而不為。其實好多熱心嘅家長都影咗本校升中榜相片post上FB,再計埋website搵到嘅畢業人數,條數人人都可以計到。無諗過想捧邊間學校,只是實事求是,為求清楚明瞭。簡單啲,其實真係無諗過咁複雜

回覆 karen55407 的帖子

正如你所想,我係,好多謝天父嘅安排,可以讀到呢間學校。所以,我將所知道嘅真實情況分享俾大家參考,因為我都係過來人,好想知多啲,再知多啲,一切都係為咗揀到一間合適嘅學校俾小朋友!

回覆 miriam 的帖子

正因為讀緊某間學校,make sure係真實嘅,所以先有發言權。其他學校校內大小事唔知就無得講,但升中榜會公佈所以可以搵,喺校網搵唔到,可以去FB搵,去group chat搵,再唔係可以叫舊同學影,同一校網就算唔同小學但都有相同幼稚園嘅同學,其實要知道真實情況俾多啲心機真係唔難。共勉之!

doubleday 發表於 17-7-17 19:44
呢幾日陸續從各個小學website搵到以下數據,大略統計咗其中幾間俾大家參考下,如果想知具體派咗邊啲中學, ...
同大家詳細分享下我係點計到呢啲百分比:資料提及嘅升中人數係從學校website嘅學校周年報告/數班相人頭所查得;升Band1 人數係從學校website嘅升中資訊/熱心家長喺群組分享嘅放榜相片所查得,後可輕易計出百分比。(基本上每間學校都會將周年報告上網,而絕大部分報告都有該學年的每級學生人數在內,雖然16-17年度嘅周年報告未有,但可睇返15-16年度報告嘅小五人數,大致等於16-17年度嘅小六畢業人數,因小五升小六人數係很少變動㗎;可能有啲學校升中結果透明度唔高,冇放上校網,但多數會喺校內張貼,好多有心嘅家長會影相放上群組互享,外界從而得悉。)

Charlotte_mom 發表於 17-8-15 21:03
睇下點DEFINE咩叫BAND ONE啦
同hkpapa852果個數字有距離
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewt ...

重點所在

醒目開學勳章 王國長老

skkeung 發表於 17-8-23 15:05
重點所在
不要問, 只要信
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-8-24 14:25
不要問, 只要信
其實我重點係想講, 樓主話係"學校網站"收集資料
但現實係, 多間學校根本唔會有資料放上校網.

之後樓主又話, 同區家長一齊收集資料再統計..... 但現實呢, 所有用作統計既"原材料"其實是否存在呢?

我不知道

至少, 我做統計時一定會quote返資料出處, 甚至cap埋圖出嚟, 唔係話"我講你就信"咁囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-25 10:51
有時腸唔使畫埋出黎囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實,只想分享我所知嘅,只能保證無花無假問心無愧,結果,大家可選擇信與唔信,再者自行求證;
原來,求證過程唔知如何喺website搵到資料,唔緊要,歡迎直接問我,無需拐彎抹角,我好樂意分享我係點搵到計到嘅。

抱歉,我真係需要向前輩們學習,學會逐字斟酌,唔好諗住講明大部分就可以代表小部分(絕大部分資料喺學校website搵到),sorry喺我大意了,我都想直接quote圖/截圖,試過,但顯示唔到,請多多指教🙏🏻

hkpapa852 發表於 17-8-25 10:51
你重點係唔知如何喺website搵到相關資料,所以有所懷疑;而我錯在自以為是地以為講明大圍出處就得,無諗過要逐字斟酌。不過,唔緊要,都係為咗小朋友,清楚啲列明係會更有認受性,多謝指點,日後會詳細列明。請繼續指教,thx!

miriam 發表於 17-8-24 14:25
不要問, 只要信
哈哈,莫非這是「潛規則」?講笑,唔好嬲
‹ 上一主題|下一主題