用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 eye level maths
go

eye level maths [複製鏈接]

呢度有人話eye level 死記,不斷做練習。係咪真架?
   0    0    0    0

回覆 chowyikwan 的帖子

都要理解至做到,比起Kumon,唔算太过操练,至少唔會time住,亦可以按情况重做某些部分,去加强

一般2 basic+1 critical,小朋友自己安排一星期内完成,弹性比Kumon高

我個人覺得佢著重理解, 唔覺係死記. 講真, 如果係基本數學概念, 例如厚薄, 點可能係死記? 又唔係formula......

vpo0615 發表於 17-7-17 15:55
我個人覺得佢著重理解, 唔覺係死記. 講真, 如果係基本數學概念, 例如厚薄, 點可能係死記? 又唔係formula... ...

我覺得係“記”, 只係唔死!

係操數囉,做好多版喎。

有D 題係故意重覆。

chowyikwan 發表於 17-7-17 00:46
呢度有人話eye level 死記,不斷做練習。係咪真架?

唔好攪呢D。

你俾佢幫你埋單找錢,有趣又實感得多。

數學 (加減乘除) 係要先明白數量概念。

曾經報過一間,操得好利害,上堂就是不停做題目,而每節課後仍要拎5-6本返屋企完成;所以好快就無學了
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 17-7-18 14:14
曾經報過一間,操得好利害,上堂就是不停做題目,而每節課後仍要拎5-6本返屋企完成;所以好快就無學了 ...

是那一家, 可否pm

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題