用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學書用傳統釘裝訂分課釘裝
go

數學書用傳統釘裝訂分課釘裝

如題,請指教。thx

傳統釘裝比較重,分課業釘裝可以只帶需要嗰啲。

王家爸爸 發表於 17-7-16 23:21
傳統釘裝比較重,分課業釘裝可以只帶需要嗰啲。

Thx a lot!

oiyau2005 發表於 17-7-16 22:54
如題,請指教。thx
活頁冊好好多,教邊課帶邊課,冇咁重。

王家爸爸    發表於 17-7-17 08:59

有些學校在出書單時已幫學生訂分課的

caerion 發表於 17-7-17 01:15
有些學校在出書單時已幫學生訂分課的

書單話可以揀

oiyau2005 發表於 17-7-17 01:16
書單話可以揀

好似只有"數學科"有此選擇,其他科係無.

YmOra 發表於 17-7-17 16:30

係, 應該因為數學科好厚.

我學校都係分開 Chapters,方便好多。
回想起以前小學科科書都一本過,書包真係重到呢!

YmOra    發表於 17-7-17 20:02

不是,我仔中史作業都可分拆,高中中文書亦有活頁版。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-7-17 19:09
不是,我仔中史作業都可分拆,高中中文書亦有活頁版。

嘩!中文、中史都有,幾好喎!咁!你囝囝個書包輕鬆唔少呢!

YmOra 發表於 17-7-17 20:01
嘩!中文、中史都有,幾好喎!咁!你囝囝個書包輕鬆唔少呢!
我啲仔嘅書通常會放學校locker, 做功課先帶回家,中一教過佢地,一知道要 test /dict 嘅範圍回家時就用手機影低先,唔駛驚  quiz 前冇書冇得溫

yamyau    發表於 17-7-20 13:59

洋蔥頭媽咪 發表於 17-7-17 20:07
我啲仔嘅書通常會放學校locker, 做功課先帶回家,中一教過佢地,一知道要 test /dict 嘅範圍回家時就用手機 ...

好細心嘅考慮喎!

我地中文科同數學科都係買活頁,不過考試測驗前就要「尋親」咁搵返出黎囉。

silvia_ng 發表於 17-7-20 09:56
我地中文科同數學科都係買活頁,不過考試測驗前就要「尋親」咁搵返出黎囉。 ...

你句""尋親""又比喻得十分貼切喎!

活頁冊好好多,教邊課帶邊課,唔洗咁重,星期五視乎情況帶回家

2jkidsfather    發表於 17-7-21 11:55

洋蔥頭媽咪 發表於 17-7-16 23:24
活頁冊好好多,教邊課帶邊課,冇咁重。

活頁冊既好處係可以減輕書包既重量, 但到學期尾要溫書就要四維尋找, 以及好容易殘.  我鐘意一本過.(反正書包又唔係我既)

tintinlam 發表於 17-7-21 14:06
活頁冊既好處係可以減輕書包既重量, 但到學期尾要溫書就要四維尋找, 以及好容易殘.  我鐘意一本 ...
我比左個好簿嘅 folder 呀仔,佢每次拆出黎就放入 folder 先帶番學校,用完就夾番,so far 到學期尾見佢都冇唔見而且課本尚算新淨。其實殘唔殘同有冇唔見嘢都要睇學生用書習慣,錫唔錫書,粗心大意就算成本都一樣可以唔見。

回覆樓主:

我讀中學時,我d同學自行切開一個個chapter帶,我新書就唔捨得!

原來依有已有咁嘅選擇,幾好!

熊大 發表於 17-7-23 19:00
我讀中學時,我d同學自行切開一個個chapter帶,我新書就唔捨得!

原來依有已有咁嘅選擇,幾好!:goo ...

又真係幾好,不過我已買咗舊書,係傳統訂裝