用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科
樓主: cutielaam
go

中四選科 [複製鏈接]

October. 發表於 17-7-27 09:18
係我睇錯嗎?有中學當正M2係一科?
我理解你即係讀4 C + 1X ,太少了,要保證DSE 5科都要考得咁上下好。

有都唔奇,奇就奇在band1中學。

其實,都唔係好明白點解M1/M2深又深過主科數學,時間投放亦要多,對一些學系也十分重要,為何不把M1/M2"獨立成科"呢??M1/M2攞到5**都只能當成主科數的成就,其實,主科數有好成績亦不能百分百保証M1/M2必定有好表現呢!!好似"成果與待遇"不相秤呢?!

王家爸爸 發表於 17-7-17 16:07
學生揀怪怪組合其實唔少,好似現在啲小朋友喜歡文理商混合。

因為學生及家長都烏吓烏吓?抑或冇乜目標及心儀大學課程?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YmOra 發表於 17-7-27 12:30
其實,都唔係好明白點解M1/M2深又深過主科數學,時間投放亦要多,對一些學系也十分重要,為何不把M1/M2"獨立成 ...

你都要花D時間了解下大學計分。

M1/2對有關嘅大學programme已計一科,甚至heavier weights。不過,港大同科大嘅general requirement 就不算是elective。

重有,如果數學好,M1所需要投放的時間相信祇是0.5科而已。

LingChiBaBa 發表於 17-7-27 14:57

M1/2對有關嘅大學programme已計一科,甚至heavier weights。不過 ...

是的,我仍需努力呢!就算睇見你哋寫D嘢!我都係未能完完全全明白你哋寫咩!我估仲要一大段日子才明白呢!

LingChiBaBa 發表於 17-7-27 14:57

M1/2對有關嘅大學programme已計一科,甚至heavier weights。不過 ...

M1所需要投放的時間相信祇是0.5科而已。

你這個比喻容易明白,那麼,我想問埋M2又應該點比喻呢?thx.thx.

YmOra 發表於 17-7-27 19:46
M1所需要投放的時間相信祇是0.5科而已。
純個人主觀意見,其他人未必同意。
M2比M1課程深及多,如果數學能力衹達學校揀M嘅水平(一般是6-70分),要預1科時間。當然要視乎想攞乜野成績。

LingChiBaBa 發表於 17-7-27 21:14
純個人主觀意見,其他人未必同意。
M2比M1課程深及多,如果數學能力衹達學校揀M嘅水平(一般是6-70 ...

有人肯回應已是好好了,對M2清楚多了,謝謝你。

YmOra 發表於 17-7-27 12:30
其實,都唔係好明白點解M1/M2深又深過主科數學,時間投放亦要多,對一些學系也十分重要,為何不把M1/M2"獨立成 ...

我陰謀論去估,核心三文一理,M1M2唔計一科,明顯偏向有利女生!

今天看曾鈺成篇英國核心數學,鼓勵女生去考,不是AL數學,更顕示香港的DSE的荒謬!一科深更多的數學只計半科,又整些選修科文理商炒雜碎,變成四不像!

現在知衰,又做場假惺惺的STEM戲,益咗那些學店搵真銀,不如加強理科及數學的計分比重,減少通識中文計分比重,更實際!

又等某些家長又去平機會投訴,一次過重新檢視教育局暗梗的偏幫女生的安排!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-7-28 00:49
我陰謀論去估,核心三文一理,M1M2唔計一科,明顯偏向有利女生!

今天看曾鈺成篇英國核心數學,鼓勵女生 ...

唔知係咪呢?! M1/M2不是計算為獨立一科,攪到整個氣候都轉變晒,以前讀書年代都常常聽到人話會到大學修讀"數學",未來或許會在數學方面繼續發展,當時會有人因喜歡數學而讀數學科,現在的教育就像把將來投生社會是否搵到錢的相關學科賜予無限的支持,把為理想夢想興趣而走的路就盡量壓制,以數學為例,M1/M2係比主科數深但又不賜予較大的肯定,對喜愛數學的學生有一定的打擊呢!時不時聽到新聞報告總是話香港學生的數學屬世界數一數二,但教育政策偏偏不是做就這些人才,吸引他們到大學讀學士讀碩士讀博士做研究發展,白白讓人才流走到外國去讀"數學",不過,我還是個""初初哥"",有好多嘢還需要在這學習,未敢妄下定論現在教育的現況怎樣呢!如有錯漏煩請指教呢!先多謝你的教導.thx.thx.

YmOra 發表於 17-7-28 08:14
唔知係咪呢?! M1/M2不是計算為獨立一科,攪到整個氣候都轉變晒,以前讀書年代都常常聽到人話會到大學修讀"數 ...

有時 d 教育政策是令人概嘆的!最大問題是不知錯,不認衰,寧願架床疊屋!

試看看母語教學,搞什麼微調!

334去殖民地化,大學收生制度不改。

NSS搞四不像,現在補鑊搞STEM!

香港一直數理強,近年自斷雙臂,歡迎更多國內尖子來香港讀硏究院,然後留下來,是否學術及教育殖民?我不知道!

YmOra    發表於 17-7-28 22:20

ANChan59 發表於 17-7-28 00:49

今天看曾鈺成篇英國核心數學,鼓勵女生 ...

M1/2唔計一科目的好明顯。

NSS目的都係同國內接軌,國內學生落香港讀大學,DSE嘅設計,加上母語教學,都係要拉低香港學生相對嚟香港讀大學嘅學生嘅水平。

LingChiBaBa 發表於 17-7-28 09:44

NSS目的都係同國內接軌,國內學生落香港讀大學,DSE嘅設計,加上母語教學,都 ...
Your last remark is interesting.

In EK some pals said the general standard of our students improved. But you and I observed the general standard is declining, except the elite group.

LingChiBaBa 發表於 17-7-28 09:44

NSS目的都係同國內接軌,國內學生落香港讀大學,DSE嘅設計,加上母語教學,都 ...
你覺得落得來香港的大6學生水平好差咩?
佢地吳係成績差,係家境差。有錢有權的都去歐美澳,冇咩錢先來香港架炸
以前可能質素係差掛,我吳清楚。不過,現在的大6學生入得3大的都好勁,除左英文爭啲之外。
佢地落香港就係為左讀書,上堂坐晒前排的一定係佢地!上堂提問題雖然少,不過可能識搵料掛,啲成績吳輸比本地學生架;反而好多鬼仔 hea 讀就真
大6學生喜歡小圈子,亦吳參與學會的活動;可能太專注讀書,對香港社會的事有些脫節,因為咁成日成為電騙主角掛

pineapple0983 發表於 17-7-28 12:16
你覺得落得來香港的大6學生水平好差咩?
佢地吳係成績差,係家境差。有錢有權的都去歐美澳,冇咩錢先來香港 ...

我無講大陸學生差,呢個政策係幾時開始?有D野係香港政府搞,唔係人地問題。

回覆 pineapple0983 的帖子

上年港大開放日到數學系聽講座,有提到交流活動,感到大部是國內生得到機會,求証下,原因是香港學生不夠主動,亦不熱充往外地交流,這跟國內生那種勇於往外闖的心態不一樣,特別本身不是在重點城市的學生。

ANChan59 發表於 17-7-28 10:04
Your last remark is interesting.

In EK some pals said the general standard of our students improved ...

純個人觀感。

英文:母語教學令到一部分學生祇在英文課才接觸英文。
中文及通識:考這2科重點在考試技巧
數學:M1/2唔計一科
選修科:文中有理,理中有文。33222等D學生集中4C+1X。

之前咁嘅制度,我真係諗唔到一般嘅學生讀完6年中學學咗D乜?

同意你所講,叻嗰D咪無影響。

October. 發表於 17-7-27 09:18
係我睇錯嗎?有中學當正M2係一科?
我理解你即係讀4 C + 1X ,太少了,要保證DSE 5科都要考得咁上下好。
有,我仔1A校就是M2係一科,當然F3數學成績好才能揀M2,我仔揀咗phy ,chem ,m2。

Owl2014 發表於 17-7-28 12:32
回覆 pineapple0983 的帖子

上年港大開放日到數學系聽講座,有提到交流活動,感到大部是國內生得到機會, ...

實情是國內落得嚟攞全獎學金的學生,成績無用置疑,加上第二,三四年的獎學金亦都是看及後成績,所以不能不搏命!

等同香港學生在海外名校攞奨學金,都會好搏!

國內學生一向數學及理科水平十分高,一年約一千萬人考高考,1%已經不得了!

所以我先奇怪點要香港學生自斷雙臂,放軟手腳數理,谷中文及通識,玩母語教學,我都百思不解?!

可以參考自己的興趣、她男朋友的選科
‹ 上一主題|下一主題