用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科
go

中四選科

想請問黃笏南高年級同學,中四選科方面,是否有不同的組合,有文理科混科選擇,如我囡想選讀理科,但對中史有興趣,是否可以呢?我們對中四尚未有深入了解,請賜教🙏🏻

點解唔直接去黃笏南中學交流去問?
https://www.edu-kingdom.com/foru ... p;fromfrontpage=yes

回覆 王家爸爸 的帖子

有呀!不過未有回覆,同埋我之前第一個post 應錯位,版主幫我move 返嚟高中教育,thx!

cutielaam 發表於 17-7-16 22:54
想請問黃笏南高年級同學,中四選科方面,是否有不同的組合,有文理科混科選擇,如我囡想選讀理科,但對中史 ...
其實高中選修科目有可能每年有變,視乎學校資源分配/人手安排或同學取向,建議你直接問老師較穏陣。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實我地尚未入讀此校,希望在選校前取多少有關方面的資料, thx!

王家爸爸    發表於 17-7-17 14:41

cutielaam 發表於 17-7-17 12:49
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實我地尚未入讀此校,希望在選校前取多少有關方面的資料, thx!
醒目,好多人選校只睇排名,如果小朋友超級勁,當然無問題;但係大部分小朋友都係中游,揀科可能係問題,因為未必揀到最鍾意既。

王家爸爸 發表於 17-7-17 14:43
醒目,好多人選校只睇排名,如果小朋友超級勁,當然無問題;但係大部分小朋友都係中游,揀科可能係問 ...
對! 就是我心裡所顧慮的問題

cutielaam 發表於 17-7-16 22:54
想請問黃笏南高年級同學,中四選科方面,是否有不同的組合,有文理科混科選擇,如我囡想選讀理科,但對中史 ...

請問你今年中幾?你無聽過中四選修科講座嗎?"黃笏南"好似係提供學生自由組合型式選擇選修科呢!不是套餐式呢!

參考資料:
http://aerodrive.twghwfns.edu.hk/~wfnchp/1617_doc/f4_class_allocation/ppt2.pptx

YmOra 發表於 17-7-17 15:35
請問你今年中幾?你無聽過中四選修科講座嗎?"黃笏南"好似係提供學生自由組合型式選擇選修科呢!不是套餐式呢 ...
好多B1學校都係咁,自由組合,叻既一定揀到想要既同埋最好既組合,第三班即係60名之後(假設每班30人),就係另一個世界。

王家爸爸 發表於 17-7-17 15:52
好多B1學校都係咁,自由組合,叻既一定揀到想要既同埋最好既組合,第三班即係60名之後(假設每班30人),就 ...

其實,咁樣都幾好,自由度好大呢!不過,學生會否配搭出一些怪怪的組合呀?

王家爸爸 發表於 17-7-17 15:52
好多B1學校都係咁,自由組合,叻既一定揀到想要既同埋最好既組合,第三班即係60名之後(假設每班30人),就 ...

我估60名以後的中游學生未必選到最心儀的3x科目,但估計至少都會有2x科目能夠選擇到呢!

王家爸爸    發表於 17-7-17 16:08

YmOra 發表於 17-7-17 15:35
請問你今年中幾?你無聽過中四選修科講座嗎?"黃笏南"好似係提供學生自由組合型式選擇選修科呢!不是套餐式呢 ...
謝謝你的資料。我小朋友其實未入讀此校,想早一點取有關方面的資料

YmOra 發表於 17-7-17 16:00
其實,咁樣都幾好,自由度好大呢!不過,學生會否配搭出一些怪怪的組合呀?

...
學生揀怪怪組合其實唔少,好似現在啲小朋友喜歡文理商混合。

YmOra    發表於 17-7-17 16:12

cutielaam 發表於 17-7-17 16:07
謝謝你的資料。我小朋友其實未入讀此校,想早一點取有關方面的資料 ...

好呀!作早準備,係十分好的事呢!你的孩子幾年班呀?"黃笏南"係一所很好的中學呢!出年簡介會務必要去了解下呀!

YmOra 發表於 17-7-17 16:00

...
現在的小朋友十分聰明,明白DSE求高分入U,讀自己有興趣的科目。
所以有D組合會有些怪,我個女個friend讀Econ, history and M2。文、理、商都有。

佢話有較多選擇,不過將會讀得好辛苦

王家爸爸    發表於 17-7-17 18:49

gigilovesnoopy 發表於 17-7-17 17:52
現在的小朋友十分聰明,明白DSE求高分入U,讀自己有興趣的科目。
所以有D組合會有些怪,我個女個friend讀Ec ...

係囉!我就係有諗過怪怪的組合是否在選學系時可以有較多選擇才有此舉呢?!雖然,每科間的"協同效應"不能稱得上有很大的關係性,但文、理、商都修混晒,應該都會讀得幾辛苦的呢!

王家爸爸 發表於 17-7-17 16:07
學生揀怪怪組合其實唔少,好似現在啲小朋友喜歡文理商混合。
奇怪的組合係呢度, 無3x選呀
最後選到bafs m2, 好彷徨, 都唔知點算!

王家爸爸    發表於 17-7-25 23:31

但香港大學大部分學位要求唔認同M2是獨立選修科,咁第二個elective 係邊科?

王家爸爸    發表於 17-7-27 09:06

木子 發表於 17-7-25 22:52

選科已成事實,上去大學網站睇睇邊個programme啱。

BAFS+M2都有選擇。e.g.  CItyU JS1002 BBA Accountancy

計4C+2X,Eng, Maths, M1/2, BAFS 呢4科x2,其他科x1,啱啱fit哂BAFS+M2。

唔知有無興趣。

木子 發表於 17-7-25 22:52

係我睇錯嗎?有中學當正M2係一科?
我理解你即係讀4 C + 1X ,太少了,要保證DSE 5科都要考得咁上下好。