用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想請教各位自閉兒在幼兒期的症狀
go

想請教各位自閉兒在幼兒期的症狀 [複製鏈接]

因我懷疑我仔仔(15個月)可能係有自閉嘅潛在可能,所以想請教各位在幼兒時有什麼症狀?
我唔知我自己係將佢啲特質放大左,定佢真係中左?真係好煩惱!感謝各位!
   1    0    0    0

sherman.cman 發表於 17-7-16 00:28
因我懷疑我仔仔(15個月)可能係有自閉嘅潛在可能,所以想請教各位在幼兒時有什麼症狀?
我唔知我自己係將 ...

咁細個而出現既特徵最明顯就係弱眼神接觸, 唔係點望人, 叫佢又唔知又冇反應

補充:
喜歡轉的東西(如:波、風扇、Salon 門口的轉轉燈⋯)
叫佢名一時時先會回頭望,唔係每次都會回頭望

回覆 Bridgetdarcy 的帖子

但佢又唔係完全唔望零眼神果啲,希望係我太敏感🤔🤔😩😩

sherman.cman 發表於 17-7-16 23:06

但佢又唔係完全唔望零眼神果啲,希望係我太敏感🤔🤔😩&#1 ...

眼神好難講。佢望爸爸媽媽但唔望外人。你睇唔出㗎。

sherman.cman 發表於 17-7-16 23:06

但佢又唔係完全唔望零眼神果啲,希望係我太敏感🤔🤔😩&#1 ...

不會完全零眼神, 只是較少, 尤其是不打招呼, 不太理會別人叫人, 很沉迷玩單一玩具, 欠缺多樣性的玩具技巧, 與人的交往很短, 不連續的
喜歡看轉既野, 普通細路都會, 但不會沉迷, 但自閉症小朋友就很沉迷, 好似只在那個世界, 但普通小朋友就睇一陣之後就可以出返正常世界

Bridgetdarcy 發表於 17-7-17 08:45

不會完全零眼神, 只是較少, 尤其是不打招呼, 不太理會 ...

咁真係好大可能係,拎住啲波可以轉好耐,語言發展好弱,佢到而家都無講過野,咁耐以黎只係自己無意識地「媽媽媽媽」過幾次,陌生人佢都會眼定定望住人,如果啱佢feel 又會主動「呀」人地

所以真係好迷𢜟

大肌差、唔望人,不懂手指指

sherman.cman 發表於 17-7-17 09:21
咁真係好大可能係,拎住啲波可以轉好耐,語言發展好弱,佢到而家都無講過野,咁耐以黎只係自己無意識地「 ...

咁要留意佢點樣同家人親人溝通, 需要一d 野時會否手指指表示想要? 同人有冇互動溝通? 佢唔識示意, 你就教佢指同叫你媽媽, 仲要不停同佢講物件名, 等佢知道物件係有名既, 等佢腦袋詞彙多d . 同佢玩時引佢望你眼睛, 引佢玩聲音,普通小朋友都係咁教, 但通常好快識, 自閉症小朋友就要教無數次, 就算確診左你去上言語治療都係咁教你教仔, 所以你而家教定再睇下佢進度,1歲半返健康院再睇下佢情況同姑娘講

sherman.cman 發表於 17-7-17 09:21
咁真係好大可能係,拎住啲波可以轉好耐,語言發展好弱,佢到而家都無講過野,咁耐以黎只係自己無意識地「 ...

仲有,咁細個時 語言遲緩出現既徵狀同自閉症好似, 但通常語言有進步, 自閉症徵狀就會少好多, 要再大既時候同佢傾計睇佢識唔識了解別人感受, 有冇固執行為等就知係純語言遲緩定自閉症

Bridgetdarcy 發表於 17-7-17 11:13
咁要留意佢點樣同家人親人溝通, 需要一d 野時會否手指指表示想要? 同人有冇互動溝通? 佢唔識示意, 你就教 ...
感謝你!我會再比多啲心機去教佢!到時返健康院希望有多啲進步啦!

回覆樓主

我仔一歲時特徵已經好明顯,包括:眼神極少接觸丶唔識手指指丶叫極都唔應丶唔玩玩具丶唔咬任何野(包括手指丶玩具)…

Tarttatt 發表於 17-7-19 11:16
我仔一歲時特徵已經好明顯,包括:眼神極少接觸丶唔識手指指丶叫極都唔應丶唔玩玩具丶唔咬任何野(包括手指 ...

咁最後點確認?因為我本身係教開SEN學生,所以唔知係我自己對佢某啲特徵放大左,敏感左定係佢事實係「特別」小朋友

回覆樓主

Gum細真係唔知係咪ga, 因為小朋友個個細個時都有古怪野,正常應該會愈大愈小古怪野,眼神方面我覺得可以睇下佢望人定望物件多,例如帶佢去同朋友食飯,一坐底佢會唔會望下同枱d人,或去新地方,會唔會先望下有邊個人?scan 下先,定係只會望下燈呀死物呀,成餐飯都唔點望人?多唔多分享眼神,見到d咩想你知就望下你?人地同佢打招呼或講野,會唔會成日唔理人?如果你早發現對小朋友好大幫助,同佢去玩多d,有質量有互動地玩,成日逗佢笑,令佢同你建立感情同起碼鐘意同人玩先。唔好就gum比個玩具佢玩。同佢去街係旁邊同佢講多d野,多d輸入,好似旁白gum, 可以特別講多d人ge表情呀,例如你睇下小朋友個樣幾開心、可能同媽咪玩完,你睇下小朋友喊緊wor, 你估下點解?可能肚餓啦!係屋企可同佢按摩,觸感上多d抱佢,舉高高呀,人肉搖千秋,抱住佢碌黎碌去,多d身體接觸。

lbluebaby 發表於 17-7-26 10:47
Gum細真係唔知係咪ga, 因為小朋友個個細個時都有古怪野,正常應該會愈大愈小古怪野,眼神方面我覺得可以睇 ...

明白 謝謝你的分享!我仔一時時,依排帶多左去同朋友的仔女玩又好似無咁覺
我會再細心觀察多啲!

jocelynqq 發表於 17-8-3 01:48
還有一點 自我刺激性行為 如果有 而且involuntary 弊家火
請問點樣叫做自我刺激性行為?

我bb 7個月大,出街有時好緊張咁張開手,震一震咁,算唔算自我刺激行為?
佢係屋企眼神接觸會多d,出街冇點望人,鍾意周圍望
未有ba ma da 發音
擔心佢係自閉症

littlexx 發表於 17-8-10 15:48
我bb 7個月大,出街有時好緊張咁張開手,震一震咁,算唔算自我刺激行為?
佢係屋企眼神接觸會多d,出街冇點 ...
7個月咁細個,有時會有肌肉既反射動作都唔出奇,自我刺激要大個D先見到,通常會係好大力拍手、拍頭、甚至撞頭之類,亦都唔係個個自閉症小朋友都會出現自我刺激行為,我女就岩岩相反,佢係oversensitized,對周圍好敏感,唔鍾意人地掂佢、摸佢。

‹ 上一主題|下一主題