用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB課程LANGUAGE 選項問題
go

IB課程LANGUAGE 選項問題   [複製鏈接]

仔仔讀IB學校,升YR11,佢現時中文讀LANGUAGE  A,英文讀LANGUAGE  B,他想升 YR11時中文轉修B,英文修A,但學校表示IB政策是不可以,原因是母語是中文就一定要修A,若學生堅持就要選中英文 A,請問大家知道IB是否有這個規定嗎?謝謝
   4    0    0    0

hungwc 發表於 17-7-15 20:07
仔仔讀IB學校,升YR11,佢現時中文讀LANGUAGE  A,英文讀LANGUAGE  B,他想升 YR11時中文轉修B,英文修A, ...

正確

poonseelai 發表於 17-7-15 20:32

正確
謝謝,意思是否一定要修讀double language A?

hungwc 發表於 17-7-15 21:42
謝謝,意思是否一定要修讀double language A?

不一定兩個都需要language A,但母語的就要A, 英文可以language B.

hungwc 發表於 17-7-15 21:42

如學生中文是母語,IB 指引應修讀中文A, 至於英文要看學生水平,IB無規定兩個語文都要A,Eng B 日後大學選科可能有局限

poonseelai 發表於 17-7-15 21:49
如學生中文是母語,IB 指引應修讀中文A, 至於英文要看學生水平,IB無規定兩個語文都要A,Eng B 日後大學選 ...
為何我認識的一些母語是中文的本地學生英文修A,中文修B呢,指引是否建議?一定要跟?謝謝解答!

poonseelai 發表於 17-7-15 21:49
如學生中文是母語,IB 指引應修讀中文A, 至於英文要看學生水平,IB無規定兩個語文都要A,Eng B 日後大學選 ...

也想請問下如何界定「母語」?小孩一直上國際學校,英文水平遠遠高於中文,以後也必須要修中文A嗎?

Baymax2009 發表於 17-7-15 22:45
也想請問下如何界定「母語」?小孩一直上國際學校,英文水平遠遠高於中文,以後也必須要修中文A嗎? ...
我個仔就係類似咁,雖然英文唔算好Top, 但遠高於中文,我又plan去外國讀大學,但學校要求一係讀中文A, 英文B, 一係讀中英文A,理由係Ib policy   亞仔話好灰,因自細唔鍾意中文。所以先問有無咁Policy?

hungwc 發表於 17-7-15 22:34
為何我認識的一些母語是中文的本地學生英文修A,中文修B呢,指引是否建議?一定要跟?謝謝解答! ...

睇學校政策,有跟足IB 指引,亦有讓學生選中文B,但会提學生大學收生可能会問為何不選A,之前有聽過香港大學面試会問,亦聽過英國有大學認為 chi student takes chi B High level not challenging enough.

hungwc 發表於 17-7-15 23:02
我個仔就係類似咁,雖然英文唔算好Top, 但遠高於中文,我又plan去外國讀大學,但學校要求一係讀中文A, 英文B ...

你孩子現讀什麼課程?如現修Eng as a second language, DP takes eng A 可能距離比較大

Baymax2009 發表於 17-7-15 22:45
也想請問下如何界定「母語」?小孩一直上國際學校,英文水平遠遠高於中文,以後也必須要修中文A嗎? ...

最好問孩子學校語文政策如何,如英基中文有分pathway, 按pathway 選中文水平

poonseelai 發表於 17-7-15 23:27
最好問孩子學校語文政策如何,如英基中文有分pathway, 按pathway 選中文水平
...

好的謝謝!小兒剛剛轉至英基尚未入讀,擔心他的中文水平怕是會分在最低的那級。 暑期正在幫他惡補中。

我聽說RC 係好堅持學生要challenge 自己,母語係中文要考language A. 但其他Esf 係冇所謂的。

貝珠 發表於 17-7-15 23:42
我聽說RC 係好堅持學生要challenge 自己,母語係中文要考language A. 但其他Esf 係冇所謂的。
...

有聽過孩子為避被编入中文 lang A, 刻意考差D,唔知真定假

貝珠 發表於 17-7-15 23:42
...

其他ESF 學校其實都好有所謂,大部分ethnic Chinese 學生被學校規定讀Chinese A。所以好多寧願drop Chinese, 讀Spanish/French。

有啲甚至提早走(overseas).

poonseelai 發表於 17-7-15 23:51
有聽過孩子為避被编入中文 lang A, 刻意考差D,唔知真定假

呢條橋已太多人用,中文Pathway 3Year 8上Year 9, 校內分班試分數'低處未算低'實行大家鬥低, 條橋已經唔work. 其實老師點止睇一個分班試咁簡單。

好多人知道要讀pathway A 即drop 中文,寧願揀French/Spanish 讀beginner level.

hungwc 發表於 17-7-15 23:02
我個仔就係類似咁,雖然英文唔算好Top, 但遠高於中文,我又plan去外國讀大學,但學校要求一係讀中文A, 英文B ...

你個仔喺local school (就算英中或直資)英文唔算好top, 走去讀IB English A (其中包括English Literature) 同班English natives 鬥高分?!

等同一個外國學生中文唔算好叻,走去國內高考同內地學生一齊考同一科中文,要考口試、寫文及閲讀理解等,你話果個外國學生會有乜下場?

Activehealth 發表於 17-7-16 00:19
其他ESF 學校其實都好有所謂,大部分ethnic Chinese 學生被學校規定讀Chinese A。所以好多寧願drop Chines ...

朋友夫婦土生土長香港人,孩子香港出生,自 year 1 讀 ESF, 算唔算 ethnic chi? DP 考chi b standard level。

回覆樓主

如果你是local school轉過去,學校通常會要求Chinese A, 吾好稔著避中文去IS。
但如果是本身IS升上去,一DD學校,RC是比較嚴,我聽過朋友因為沒有信心chi A而轉ESF中學,ESF按pathway定,但如果是local學生都pathway 2應該冇人信。

http://www.singapore.edu.hk/news ... ong-kong-ib-results

https://www.cis.edu.hk/uploaded/ ... ofile_2016-2017.pdf

http://enews-sis.esf.edu.hk/sites/sis/files/IB_RESULTS_2015.pdf

http://web.wis.edu.hk/public_htm ... sultsMay2015_V2.pdf

http://cdnis.edu.hk/sites/defaul ... nal%29website_1.pdf

每年得幾丁友 讀Bilingual        Diploma

最多都係CIS, 但都係4成人
新加坡國際學校只有3成2

考差點, 是可以讀lang B chi, 而不讀Lang A 中文

暫時都WORK 的

但各間國際學校不一, 英基這方面就是寬鬆的

學校唔想你地讀Lang A 中文, 影響大學成績

扮中文差,最好越早越好 做戲做全套

就算英皇書院 考頭20名, 轉英基, 都可以讀LANG B 中文
幾間港島英基, 考入Cambridge law ,HKU law的, 都是報chinese lang B, 無須擔心  

很明顯 ,  我對學校的理解, 樓主個仔, 學校暗示你個仔英文能力好差

要一科lang A 英文, 或中文Lang A ,

學校寧願你個仔, 讀中文Lang A

學校現在做的事是自保 , 因為lang A 英文 外國人都覺得難

正路國際學校不會俾子女讀Lang B 英文

Lang A 英文是對學校本身教英文的自信

你讀Lang B 同Local school 學生又有什麼分別?

‹ 上一主題|下一主題