用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
樓主: elbar
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿  

Lu324 發表於 17-7-19 12:38
呢個topic應該係年經post。

不知不覺已經去到round 19,keep住團火

mba34567 發表於 17-7-19 14:30
呢的學校面試題目,當做問答睇吓學生禮節和應變力倒也ok,如果拿來計分數真係有d搞笑。
識得習近平醒目d? ...
冇辦法, 上至天文, 下至地理, 冇可能全部考晒. 一個幼稚園生又會識得幾多嘢? 考正你識嘅, 係你好彩! 考正你唔識嘅, 亦只能嘆句冇運. 玩過呢個遊戲, 你就會明白運氣係幾咁重要

校長係要選D講大話都不能識破的學生, 咁先至係醒目仔.

Minnieyeung108    發表於 17-7-25 23:30
rafaelbaba    發表於 17-7-25 13:19

kctsang 發表於 17-7-19 14:47
不知不覺已經去到round 19,keep住團火

請各位英華家長幫忙向校長投訴個男廁好暗,可否加多兩支光管?廁所都搞唔掂唔好講教育。

我有言論自由架唔係用家都可以投訴,唔好話我離題小一選校同廁所燈光好有關係架。

kctsang 發表於 17-7-19 17:58
請各位英華家長幫忙向校長投訴個男廁好暗,可否加多兩支光管?廁所都搞唔掂唔好講教育。

我有言論自由架 ...

家長愛投訴? 英華校長:家長覺得自己好大!

https://topick.hket.com/article/581012?lcc=at

MrBeast 發表於 17-7-19 18:16

https://topick.hket.com/article/581012?lcc=at

現今世代,都只會將自己利益無限放大

越叫家長唔谷小朋友既校長,其實意思應該係相反。

回覆樓主

校長哽係想家長唔谷都好叻,因為果d好大機會係天才來嘅。

Minnieyeung108    發表於 17-7-25 23:33

suzuki12 發表於 17-7-17 14:00
上到佢小學部,校方重視課外活動、校隊訓練、校內外出賽。學術成績係基本要求(記得有家長講過阿仔測驗9x ...

我係用家,唔洗補習喎!

回覆樓主:

老實講,我開始時睇報導都覺得校長好似做 show 咁,好個人主義,愛出風頭對佢感覺唔良好,收到第三回合 interview 仲諗住唔去,但係又覺得呢個係阿仔嘅努力,如果唔去好似對佢唔住咁辛苦先入到第三回合於是就去,當見到校長再同佢傾計,發現佢好有方法令小朋友開心,好有 heart,整个過程唔似面試,我對佢改觀!
我同老公都不太喜歡snoopy,亦都唔係佢 fans 但公平D講,佢真係好有 Heart,見到個 post 不停咁話佢,我又覺得咁樣唔係太好,始終大家都係睇報道,都冇親身去接觸
我只係講出我感覺,不喜勿插

ppmmbb    發表於 17-7-21 11:50

bb1234bb 發表於 17-7-20 19:19
老實講,我開始時睇報導都覺得校長好似做 show 咁,好個人主義,愛出風頭對佢感覺唔良好,收到第三回合 int ..
浦得EK耐, 你就會發覺有幾間學校喺呢度係特別受到偏愛. 相反, 有幾間學校個名一出就已經俾人圍插! 實情係讚又好, 插又好, 9成嘅人都只係塘邊鶴. 又有幾多係真正嘅用家?! 所以..... 最緊要自己多了解, 唔好只聽人講

taxibird    發表於 17-7-25 14:52
creambun    發表於 17-7-25 12:15
eeyorepigpig    發表於 17-7-21 13:59
ppmmbb    發表於 17-7-21 11:50

回覆 ok3 的帖子

其實不是考小朋友識與不識,而係看小朋友個性、態度、禮貌,及有沒有閱讀習慣。

SCboy 發表於 17-7-17 22:20
冇錯。但我諗最令人反感的是講得太清高太離地,叫人不要怪獸,但其實同其他學校的interview 一樣Buy怪獸。 ...

起碼第一輪,我又唔覺得佢點學術喎。

但話說回頭,細路面試完習慣唔問佢內容,所以具體考左物真係唔知。

話時話,點先算考學術?

5點28分 發表於 17-7-19 12:31
考過大部份直私嘅父母(應該全部,有錯請更正),都應該睇得通透個遊戲規則,根本所有學校叫你唔做催谷、 ...

又唔係喎。有D 野係天生,或者長期浸淫。

譬如:專注,閱讀理解力,記憶力,簡單既分析能力。

唔駛催谷喎。

我唔buy 要問時事,要識特首,要識習總。以k2 學生來講,我唔覺得須要看新聞。

莫失莫忘    發表於 17-7-25 19:31

ok3 發表於 17-7-21 11:26
浦得EK耐, 你就會發覺有幾間學校喺呢度係特別受到偏愛. 相反, 有幾間學校個名一出就已經俾人圍插! 實情係讚 ...

好多葡萄

回覆樓主

如果佢冇方法齋吹水,英華仔唔會咁叻!

talknwrite 發表於 17-7-19 17:40
校長係要選D講大話都不能識破的學生, 咁先至係醒目仔.

突破盲腸

bb1234bb 發表於 17-7-20 19:19
老實講,我開始時睇報導都覺得校長好似做 show 咁,好個人主義,愛出風頭對佢感覺唔良好,收到第三回合 int ...

其實校長市場技巧出色無問題。需知直資學校,同官津不同,就係資助跟家長雙腳走,所以市場推廣合情合理,英華中興,卡通校長亦當首功。

至於所謂講一套,做一套,相信亦係家長一湘情願既美麗誤會。