用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
樓主: elbar
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿   [複製鏈接]

kkhon 發表於 17-7-17 22:46
我並不認為形容某人似sales係惡言或沒口德,有些sales比校長的年薪更高,如果你認為"sales"是貶義詞,我向 ...

Sales本身不是貶意詞,但你對住一個熱心教育的校長話佢唔似校長,似Sales多D喎,  我個人覺得是有D出言不善⋯
:-) waiwai

回覆 wendywaiwai 的帖子

Agree

MMVV 發表於 17-7-17 17:14
上年帶小朋友interview, 在禮堂聽佢吹水,但佢大部份時間講男女關係,甚至暗戀老師(如果無記錯),覺得渾 ...

大部分時間?大部分?你真吹水

suzuki12 發表於 17-7-17 14:00
上到佢小學部,校方重視課外活動、校隊訓練、校內外出賽。學術成績係基本要求(記得有家長講過阿仔測驗9x ...

測驗/考試/默書,究竟應該邊個負責同個仔溫書??

回覆樓主

英華確實幾難入,如果父母不為孩子伴讀/伴玩真係好難等個天跌個學位俾你。但有幸入到,你就知校長真的兌現她的教學理念。

MMVV 發表於 17-7-17 17:14
上年帶小朋友interview, 在禮堂聽佢吹水,但佢大部份時間講男女關係,甚至暗戀老師(如果無記錯),覺得渾 ...
佢應該是要表達男女同學的不同之處, 以及小朋友的成長過程的心理變化,譬如青春期,叛逆期等等這些家長所要面對的問題,以及如何理解他們同傾聽他們的聲音。雖然我小朋友沒考到,但都覺得學到嘢。而且我覺得面試時間對家長安排很妥善,可以舒舒服服坐下聽講座,睇表演。

joyce76123 發表於 17-7-18 00:20
佢應該是要表達男女同學的不同之處, 以及小朋友的成長過程的心理變化,譬如青春期,叛逆期等等這些家長所 ...

Exactly. 第一次大發現有人會曲解為「男女關係」

Wilma88 發表於 17-7-18 00:25
Exactly. 第一次大發現有人會曲解為「男女關係」
可能解讀不同吧,傳統保守一些家長,比較抵觸男女小朋友青春期話題,我又覺得青春期又好,叛逆期又好,始終要面對。

wendywaiwai 發表於 17-7-17 23:23
Sales本身不是貶意詞,但你對住一個熱心教育的校長話佢唔似校長,似Sales多D喎,  我個人覺得是有D出言不善 ...

作為一個公眾人物,好與壞都會有人講。我孩子的幾屆校長都有人講,我都會比別人言論自由,自己一笑自之。更何況我只是說出自己對林校長的印象,絕無惡意。"sales"呢個字又會係不善?唉!吾講喇!snoopy 的fans只會選擇啱聽的,吾啱聽就第一時間衝出來護航。
YW好難入架,想個仔入YW的家長學野喇,只要識得為snoopy 護航吾比人講佢半句,實搶住收你地個仔!

回覆樓主:

KKhon 君,濫用言論自由的就叫做⋯任性!
老實說講,如果不認同學校理念,又怎會揀這間學校?家長見外人曲解學校及校長的理念而把事實講出來,也很合理吧!我相信大部分學校的家長都會把自己校長當fans,但他們並不是沒有腦袋,並不是盲目地去支持學校。KKhon 君,你負氣地叫人學嘢,誤導別人向校長「拍馬屁地護航」就能入英華,是不是又再出言不x⋯⋯這種留言令人覺得太不理性和幼稚呢!

回覆樓主

認同校長好識做show。

回覆樓主:

大部分直私學校的校長都會接受傳媒訪問,會舉辦簡介會sale自己間學校,他們都是在為學校做咁教育marketing,個個都要拋頭露面,出來做show 喇!

....稱家長不用特別為面試準備或催谷小朋友....

英華小學真.面試題 學生要認得習近平?https://topick.hket.com/article/1421471/%E8%8B%B1%E8%8F%AF%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%9C%9F%EF%BC%8E%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E9%A1%8C%E3%80%80%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%A6%81%E8%AA%8D%E5%BE%97%E7%BF%92%E8%BF%91%E5%B9%B3%EF%BC%9F

校長說謊一眼識穿  

b3410    發表於 17-7-19 12:43

fdsafdsa 發表於 17-7-19 12:08

回覆樓主

呢個topic應該係年經post。

5點28分 發表於 17-7-19 12:31
考過大部份直私嘅父母(應該全部,有錯請更正),都應該睇得通透個遊戲規則,根本所有學校叫你唔做催谷、 ...
係!認同。

催谷為負面講法,充足的準備,中性D

fdsafdsa 發表於 17-7-19 12:08
有邊間小學面試不用準備?剛考完小一,比yw 深的大把,Sfa 及Tsl 一定更深更全面,音小都要寫中文字喇!

b3410 發表於 17-7-19 12:45
係!認同。

催谷為負面講法,充足的準備,中性D

其實'催谷'應該專指超過果個年齡段的要求,提前學野,並以此來表現得比同齡小朋友叻。

回覆樓主

呢的學校面試題目,當做問答睇吓學生禮節和應變力倒也ok,如果拿來計分數真係有d搞笑。
識得習近平醒目d?淨識特朗普差d?淨係知777勁d,知689差d?
‹ 上一主題|下一主題