用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿   [複製鏈接]

【明報專訊】著名直資校英華小學昨起一連兩日共舉行6場2018/2019學年入學簡介會,讓家長了解學校及收生情况,更可即場遞交入學報名表。英華小學校長林浣心表示,今年面試延至9月尾至10月初進行,又提醒家長切忌面試時為爭取好印象而「講大話」,曾有家長聲稱周末會郊遊,孩子即表現驚訝,「講大話一眼看得出」。

160學位料4000人爭

英華小學昨舉行3場入學簡介會,逾2000名家長出席。英華小學校長林浣心表示,去年學校收到4774個小一入學申請,預計今年報讀人數與去年相若,競爭160個學位。林浣心表示,以往首輪面試於8月底進行,教師同時準備開學和面試較忙碌,因此今年首次延至9月尾至10月初進行首輪面試,其間校內學生不用上課,連同公眾假期可放假近一星期。

觀察小朋友自然反應

林浣心指很多家長會為小朋友操練面試,但她指第三輪面試沒預定題目,會按小朋友的行為舉止、與家長的互動等隨意發問,觀察小朋友的自然反應,稱家長不用特別為面試準備或催谷小朋友,「與其花時間上面試班,不如花時間在親子活動」。她強調,家長必須花時間與小朋友相處,不能假手於人,為小朋友報讀興趣班便算。她又指親子關係不能「造假」,過往有家長面試時指周末會與小朋友到郊外遊玩、放風箏,但小朋友聽到表現驚訝,她稱小朋友反應真實,若家長「講大話一眼看得出」。

她又建議家長不要為小朋友報太多學校,美其名掙取經驗,但小朋友不會開心,「曾經有小朋友來面試叫錯校長名字,甚至一坐下就說好煩」,直言家長「威迫利誘」小朋友去面試沒有用。她認為,比起小朋友要準備,家長更要做好準備,「做好為人父母的準備,甚至考慮結婚生子時便要想如何教育下一代」。

「上面試班不如親子活動」

該校學費來年將由每年1.5萬元加至1.8萬元,並引入森林課程,讓學生接觸大自然,有意報讀者可於7月18日至22日辦公時間內前往該校報名。

16    0    0    0

elbar 發表於 17-7-15 18:09
【明報專訊】著名直資校英華小學昨起一連兩日共舉行6場2018/2019學年入學簡介會,讓家長了解學校及收生情况 ...
不知所謂既家長....

HK-MAN 發表於 17-7-15 18:17
不知所謂既家長....
呢度都大把啦,為了個學位,無所不用其極,人唔笑,狗都叫

dereklg 發表於 17-7-17 11:39
笑死

超過70%

mch411 發表於 17-7-17 11:47
超過70%
傳說中,有一招係計算行房日期,令孩子出生時成為大B,之後在幼稚園時期瘋狂催谷,有甚者,上午,下午分別各讀一間幼稚園,再在K3時期不抽獎故意REPEAT,到完成第二次K3時,孩子的生字及算術,已催谷至小二程度。

到了大抽獎,得就最好,唔得既,叩門時,以一名小二程度的超大B 去叩小一門,筆試/面試對答等等自然係著數得多。

唔知係唔係真係有人做足全套,使用部份招式的,我卻是認識好幾位的。

mayyylai    發表於 17-7-17 14:24
Chirley    發表於 17-7-17 14:04

dereklg 發表於 17-7-17 11:58
傳說中,有一招係計算行房日期,令孩子出生時成為大B,之後在幼稚園時期瘋狂催谷,有甚者,上午,下午分別 ...

大B再repeat 都冇得抽獎

Marketing 做得太好,完全講一套,收生準則又另一套,不知所謂,明明小朋友上學係學野,而家D學校要小朋友學咗野先上學交成績,真的本末倒置!

Felix223 發表於 17-7-17 12:23
Marketing 做得太好,完全講一套,收生準則又另一套,不知所謂,明明小朋友上學係學野,而家D學校要小朋友 ...

哈哈!考過就知校長講一套做一套。講到天花龍鳳,但第一round已用學術KO剩四百人。其實佢係咪想叫你唔好谷,但佢地學校呢剛完K2學期就expect 你要有p1水平架啦。

kamjjj    發表於 17-7-21 11:53
Binlojai    發表於 17-7-17 17:27
meowloo    發表於 17-7-17 15:08
rafaelbaba    發表於 17-7-17 14:48
Felix223    發表於 17-7-17 13:10

其實講大話都答錯話去郊遊,做得出唔低級錯誤,自然易比校長識破

Marketing 做得太好,完全講一套,收生準則又另一套,不知所謂,明明小朋友上學係學野,而家D學校要小朋友 ...
幾年前有人話只是考反應,e加唔知仲係咪

MrBeast 發表於 17-7-17 13:01
幾年前有人話只是考反應,e加唔知仲係咪

我唔信!當然有好多人信!

林校長marketing好掂,講一套做一套,佢自己都講大話,重要經常扮教育學者。

lulumelody 發表於 17-7-17 13:32
林校長marketing好掂,講一套做一套,佢自己都講大話,重要經常扮教育學者。
...
可唔可能將呢個POST吹上A1呢??等全香港人都了解佢多啲..

Felix223    發表於 17-7-17 13:40

Felix223 發表於 17-7-17 13:02
我唔信!當然有好多人信!

校長無話唔重視學術,係要求唔催谷之下就要識小一學術(數學乘法)/時事/禮儀/邏輯/記憶力,仲要係要求家長自行發功,唔好交俾人做。同埋要發功就最好星期一至五做,星期六日要「真」郊外大自然/行博物館,仲要小朋友要記住上學術班最好唔好講,但一定要記得去過遊山玩水。要求小朋友有強勁學習能力學野要快,先可以迫出時間來遊山玩水,學校繼而放大後者而非純強調學術要求,因為在校方眼中,k3頭有小一學術程度係基本嘅,分別就係邊個係齋谷齋讀書/邊個玩得又讀得。再看看該校過往收生情況,大部分係九龍塘兩大名幼(當然有零星漏網人士),上午上課,下午學術/興趣班,星期6出去訓練比賽爭獎,星期日迫出時間家庭日---參觀/社區活動/遊山玩水,日復日咁做,再加埋家長在家陪讀發功。

b3410    發表於 17-7-19 12:54

HK-MAN 發表於 17-7-17 13:38
可唔可能將呢個POST吹上A1呢??等全香港人都了解佢多啲..

依到好多人當佢教育学家,終於見到有人講出佢真面目,佢經常話家長係怪獸,教小朋友講大話,其實最大的大話係佢,最怪獸係佢。

lulumelody 發表於 17-7-17 13:56

依到好多人當佢教育学家,終於見到有人講出佢真面目,佢 ...

上到佢小學部,校方重視課外活動、校隊訓練、校內外出賽。學術成績係基本要求(記得有家長講過阿仔測驗9x分都排級尾),測驗/默書/考試要家長自行搞定(自家教/外補,各施各法)

suzuki12 發表於 17-7-17 14:00
上到佢小學部,校方重視課外活動、校隊訓練、校內外出賽。學術成績係基本要求(記得有家長講過阿仔測驗9x ...

奇怪係佢講左咁多年,都係差不多嘅說法,點解佢仲繼續講得出口?根本面試過嘅家長/小朋友都知道,點解校方依然咁公開講?家長又會信?

suzuki12 發表於 17-7-17 14:04
奇怪係佢講左咁多年,都係差不多嘅說法,點解佢仲繼續講得出口?根本面試過嘅家長/小朋友都知道,點解校方 ...
不知所謂的校長...

suzuki12 發表於 17-7-17 14:04
奇怪係佢講左咁多年,都係差不多嘅說法,點解佢仲繼續講得出口?根本面試過嘅家長/小朋友都知道,點解校方 ...

坦白說,考得入去讀的小朋友真係非常叻,呢句真。
個talk 唔講得咁出眾,又邊有咁多家長甘心去報?報名費相比其他學校係唔平!
‹ 上一主題|下一主題