用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍官立中學交流區
go

天水圍官立中學交流區 [複製鏈接]

請問有無今年入讀中一既學生家長 ?
大家可以一齊交流下呀

0    0    0    0

lovesmyfamily 發表於 17-7-15 14:53
請問有無今年入讀中一既學生家長 ?
大家可以一齊交流下呀

報到,,我都搵緊學校資訊...

MONKICHI88 發表於 17-7-17 14:25
報到,,我都搵緊學校資訊...
hello, 你個喺仔仔定女女?
我果係仔

lovesmyfamily 發表於 17-7-18 17:25
hello, 你個喺仔仔定女女?
我果係仔
我小朋友係男啊, 上綱真係好小天官, 點解由B1跌左去B2 ,,又想知校長什麼方針, 真係什麼都冇頭緒,,只知暑假作業已覺得難做,,,仔話有D小學未教

MONKICHI88 發表於 17-7-19 15:31
我小朋友係男啊, 上綱真係好小天官, 點解由B1跌左去B2 ,,又想知校長什麼方針, 真係什麼都冇頭緒,,只知暑假 ...
唔知我地小朋友有無機會同一班呢
係呀, 我仔都話暑期作業有d深, 佢都唔太識,我都係教到幾多得幾多......
其實我仔小學校長話天官喺區內係b1的, 我見網上有人話b1亦有人話b2......btw, 係band幾都好啦, 最緊要佢讀得開心讀得好啫......
我見佢地今年dse成績都可以啦, 唔算好差吧~

lovesmyfamily 發表於 17-7-19 17:03
係呀, 我仔都話暑期作業有d深, 佢都唔太識,我都係教到幾多得幾多.. ...
我杯茶不是天官架, 英文班又得一班, 點知今日仲結果入唔到,,
暑期作業深啊, 小學有D未教過,,(阿仔講),,,想仔入多元化的,, 唔係讀書料,,,但此校讀書料又唔勁, 多元化又唔多,,,因綱上資料太小了..怪開放日冇去睇啦,,,,

lovesmyfamily 發表於 17-7-19 17:03
係呀, 我仔都話暑期作業有d深, 佢都唔太識,我都係教到幾多得幾多.. ...
我感覺學校好OUT,, 上年才開始轉左APPS發通告,,, 仲話學校雜費係入錢到戶口,,,而因入錢每次都要收手續費, 所以叫家長一次入多D比學校慢慢扣
係咪有學校係咁架?

MONKICHI88 發表於 17-7-20 12:31
我杯茶不是天官架, 英文班又得一班, 點知今日仲結果入唔到,,
暑期作業深啊, 小學有D未教過,,(阿仔講),,,想 ...
天官唔係你心水?
咁你心水係?
不過其實元朗天水圍區好多中中都係得一班英文班啦, not only天官喎.....
至於你話天官係咪多元化, 我唸你上校網睇睇啦, 我自己覺得都ok喎.....
讀書勁唔勁要睇你點睇, 如果你將天官同鄉中, 崇德, 信義比, 咁好坦白佢一定比唔上......
呢間學校轉左新校長只係兩年, 咪再比多小小時間睇下點先囉.....

MONKICHI88 發表於 17-7-20 13:40
我感覺學校好OUT,, 上年才開始轉左APPS發通告,,, 仲話學校雜費係入錢到戶口,,,而因入錢每次都要收手續費,  ...
er....我又唔太知其他中學做法係點喎 (apps發通告 & 雜費入錢到戶口), 不過都係果句, 剛轉新校長兩年, 學校要變都要時間.....希望越變越好啦~

lovesmyfamily 發表於 17-7-20 20:43
er....我又唔太知其他中學做法係點喎 (apps發通告 & 雜費入錢到戶口), 不過都係果句, 剛轉新校長兩年, 學校 ...
此校每五年就會換校長,,不知是否官校係咁,
而此校長背景綱上不多... 查唔到佢想學校如何發展...

官校,,,比人感覺係HEA, ,,, 冇動力比學生,, 所以好想知多D..

lovesmyfamily 發表於 17-7-20 20:40
天官唔係你心水?
咁你心水係?
不過其實元朗天水圍區好多中中都係得一班英文班啦, not only天官喎.....

我心水係羅桂祥架, 當然係入唔到啦, 好多中中都有兩班英架,,羅桂祥, 翁祐, 伊中, 鄧兆棠,,,好多播...

我仔唔係B1料啦, 點會同祟德, 鄉中比教,

‹ 上一主題|下一主題