用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 射鵰絕跡咗圖書館好耐
樓主: tutik
go

射鵰絕跡咗圖書館好耐   [複製鏈接]

醒目開學勳章

b3410 發表於 17-8-16 11:12
順便問,轉換EPUB to mobi用什麼方法?我只係識網上的convert,不過有時要等好耐。
...
我用calibre, 好好用

b3410    發表於 17-8-17 14:32

回覆 囝囝爸 的帖子

謝謝!

MrBeast 發表於 17-7-16 06:35
strictly speaking 要多謝大6劇
其實大6劇e加水準已超越港產

我鍾意劉松仁版陸小鳳或同年代既戲。

比現在有戲味得多。大陸版一般,主要係投資大,外景多,大堆頭。

論戲味絕對不及大台早年劇集。當年大部份係廠景添。

留意一點,當年極忠於原著,包括對白。

retriever 發表於 17-11-5 12:46

比現在有戲味得多。大陸版一般,主要係投資大,外景多,大堆頭。

基本上我覺得港劇這十幾廿年frozen in time,大6和韓劇就進步神速,自然不進亦退。其實hktv 有幾套作品水準可比美韓劇(劇本、制作),可惜正苦唔比牌,netflix 又攻埋來,人地一球美金一集budget,好快明日亞視

MrBeast 發表於 17-11-5 13:02
基本上我覺得港劇這十幾廿年frozen in time,大6和韓劇就進步神速,自然不進亦退。其實hktv 有幾套作品水 ...

覺得衰亡重點不在BUDGET。

主要睇主事人理念,更實在D 係主事人出身。 GOOGLE 有朝一日由ACCOUNTANT 揸旗,一定也很快衰亡。

大台由陳姓富商開始,佢睇媒體有營商以外既目的。創作主動縮減,主要買野返來,與國內製作公司合作,港人創作團體搵食空間都無埋。

大陸韓國製作亦唔會好得幾耐。多年前韓國劇韓國電影有吸引力,主要係劇本為先。多年以後,大陸韓國跟香港製作一樣墮落。製作公司投資,指定大卡加PLUG 某些新人,成個製作由卡屎主導,邊個明星或新人出幾多分鐘,計過哂既商業協商。預算亦由卡屎霸哂,製作會慢慢變千篇一律。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-11-5 13:02
基本上我覺得港劇這十幾廿年frozen in time,大6和韓劇就進步神速,自然不進亦退。其實hktv 有幾套作品水 ...
點止1球美金1集,係每個主角1球1集

MrBeast    發表於 17-11-5 18:54

retriever 發表於 17-11-5 15:06
覺得衰亡重點不在BUDGET。

主要睇主事人理念,更實在D 係主事人出身。 GOOGLE 有朝一日由ACCOUNTANT 揸旗 ...
咁西片都係返炒再返炒,或xx vs yy or 大聯盟,間中會有d original stories. 但cctvb 呢就因為有成功formula 唔去創新,e加仲0 競爭,點會好。韓國至少都可講下南北、核彈、逆權乜乜,香港唔會有,就算有d編劇做唔夠research 出來都係笑大人個口。大6就夠budget,點都有d睇頭

MrBeast 發表於 17-7-16 06:35
strictly speaking 要多謝大6劇
其實大6劇e加水準已超越港產

陸劇制作費其實非常驚人,肯花錢一定有好出品。

retriever 發表於 17-11-5 12:46

因為我哋係老餅咯。睇咗幾集新射雕, 頂唔順, 都係攞返黃日華版出嚟。依家果套係靚, 人又靚, 拍得靚, 但係以前果套較實在, 對人物角色刻畫亦較細膩。

little_yolky 發表於 17-11-6 13:23
因為我哋係老餅咯。睇咗幾集新射雕, 頂唔順, 都係攞返黃日華版出嚟。依家果套係靚, 人又靚, 拍得靚, 但係以 ...

老,無得唔認。

但係完全關老事,我有保留。

而家D 劇,隨便改到面目全非。

其實原著咁廣泛受歡迎,總有佢本身道理,點解改成咁?

當年有人問黃大導,點解東邪西毒改到變埋女人? 佢話,我叫老闆買版權好耐,其實我只係鍾意佢個名。。。

retriever 發表於 17-11-6 14:54
老,無得唔認。

但係完全關老事,我有保留。
聽到你咁講都安樂D, 因為唔止睇戲, 流行曲我都鐘意以前果D, 我覺得曲詞都寫得好好多, 不論中英文, 就算係電視戲主題曲都好好聽, 我一直以為係因為我老咗。
‹ 上一主題|下一主題