用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 射鵰絕跡咗圖書館好耐
樓主: tutik
go

射鵰絕跡咗圖書館好耐  

IloveJJ 發表於 17-7-27 11:57
值得買

今日終於買左kindle pw, 難得阿仔愛上金庸, 硏究左一輪, dl 幾套金庸比佢睇

遲D帶去旅行都好方便

IloveJJ 發表於 17-7-29 22:37
我响深水埗紅葉書室買,佢俾咗一啲網站我,不過我都唔係幾識,都係去「好讀網download喳!你去kindle個帖睇 ...

請問kindle 睇到繁體書嗎?見好書網可以download 既格式唔同kindle 既,應該點用?

IloveJJ 發表於 17-8-6 01:04
唉!去旅行我仔又係追緊金庸,我哋話咗佢好多次!
願意睇書已經好乖㗎啦!

tutik 發表於 17-8-15 21:47
請問kindle 睇到繁體書嗎?見好書網可以download 既格式唔同kindle 既,應該點用?
...

在好讀網選擇 mobi 或 prc 檔案格式下載,然後傳過去 Kindle 便可以閱讀。

如閣下從未試過及不知怎樣傳檔案去 Kindle , 建議先看一下 Kindle 用戶手册。

另外也建議到「開卷有益」搜尋 以往的 Kindle 討論帖,相信你會找到些有用的資料。

仍有其他相關 Kindle 問題的話,因已經跟這帖子離題,最好另開新帖發問。

...
早期版本只可以用 MOBI、TXT、AZW 格式既書。後期既版本,可以睇埋 HTML、DOC(DOCX)同圖畫 (JPEG、GIF、PNG、BMP  都得)。

...
如果係 Unicode 文字格式既 MOBI 檔案格式, 繁簡都睇到。

huba 發表於 17-8-16 02:39

在好讀網選擇 mobi 或 prc 檔案格式下載,然後傳過去 Kindle  ...
我都係喺網站下載,如果鍾意既書無 mobi 或 prc 檔案格式,可以先下載 epub 檔案格式,然後自己轉換做 mobi 檔案格式。

王家爸爸 發表於 17-8-16 10:36
我都係喺網站下載,如果鍾意既書無 mobi 或 prc 檔案格式,可以先下載 epub 檔案格式,然後自己轉換做 mobi ...

好讀網站內的金庸小說全部有 prc 檔及大部份有 mobi 檔可以讓 Kindle 直接使用。估 tutik 用了 Kindle 不久,為免混亂暫時還是不建議去試轉換。

huba 發表於 17-8-16 10:54

好讀網站內的金庸小說全部有 prc 檔及大部份有 mobi 檔可以讓  ...
順便問,轉換EPUB to mobi用什麼方法?我只係識網上的convert,不過有時要等好耐。

b3410 發表於 17-8-16 11:12
順便問,轉換EPUB to mobi用什麼方法?我只係識網上的convert,不過有時要等好耐。
...

android 手機 app :
“File Converter - By Online-Convert.com“
轉了的檔案存在手機資料夾內: OnlineConvert

囝囝爸 發表於 17-8-16 14:20

android 手機 app :

多謝幾位教路,雖然未係好明,不過會慢慢試。

補充:剛買到手,PRC 下載射鵰,真係好快就down 咗,極方便,買得遲!

好似是直文同橫寫的分別, 我都DL 左.

IloveJJ 發表於 17-8-6 01:04
唉!去旅行我仔又係追緊金庸,我哋話咗佢好多次!

金庸追起上來係好難攪。

搵D 短D 既,連城訣,碧血劍佢睇囉。

IloveJJ 發表於 17-8-16 23:28
佢自己重睇架,佢舊年睇《射》,《倚》,《神》,《笑》,《天》,所以部機已有。佢今年係攞返嚟重睇。
...

你不是想你仔多睇英文書咩?