用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 射鵰絕跡咗圖書館好耐
go

射鵰絕跡咗圖書館好耐  

自從電視劇播放,所有館內書架都係空架!連網上書店都冇貨(實際又唔想買,睇完又多套書响屋企,掉又唔捨得)。哩套我又唔想要簡體,雖然以前買唔少。
冇結論只有等。

reserve 等下就得

fd 老公話悶老婆話好睇。library 可 reserve

tutik 發表於 17-7-15 13:55
自從電視劇播放,所有館內書架都係空架!連網上書店都冇貨(實際又唔想買,睇完又多套書响屋企,掉又唔捨得) ...

點解D 人咁跟風。

retriever 發表於 17-7-15 14:46
點解D 人咁跟風。

其實我都覺得係悶,不過呀仔去完文化博物館個金庸館就話想睇,咁我地咁又係跟風囉。
不過小朋友睇書既喜好真係有個pattern. 上年9歲迷上偵探小說,今年10歲愛上恐怖小說,無意中比佢發現向達倫zombie系列(6册),幾日已睇晒,所以我真係唔會買,邊買到咁多。

我仔上個月都借咗本返來,不過睇咗十幾頁就話好多字,睇唔落去,準備還了

little_yolky    發表於 17-7-17 13:27

電視可能有些影響,但其實暑假流流長,好多時家長小朋友都會在lib 借書回家看

回覆樓主

套電視劇我覺得好難睇

你可考慮買電子書

我好多書都上網睇,冇先去借、買。射雕咁出名,上網一定有,不過呢,就存在 ©️、傷眼等問題,要自己衡量。

回覆樓主:

全靠TVB我個仔都摷我套珍藏版射鵰來睇!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我家有兩套射鵰, 一套是我老婆的珍藏, 但又殘(可能我老婆太愛看了)又黃。所以我買了一套新的射鵰給女兒看。

醒目開學勳章

自從電視劇播放,所有館內書架都係空架!連網上書店都冇貨(實際又唔想買,睇完又多套書响屋企,掉又唔捨得) ...
我都有新舊版各1套
響電視立過下新射鵰,黃蓉個樣望落蠢蠢地,已經無興趣睇落去

bobbob 發表於 17-7-16 01:10
我都有新舊版各1套
響電視立過下新射鵰,黃蓉個樣望落蠢蠢地,已經無興趣睇落去
我都覺得2017黃蓉太純情,胡哥版較鬼馬,不過有朋友話胡哥版和原著有很多不同的地方

gracelam 發表於 17-7-15 22:55
全靠TVB我個仔都摷我套珍藏版射鵰來睇!!
strictly speaking 要多謝大6劇
其實大6劇e加水準已超越港產

如果有Kindle 之類, 就可以免費DL 繁體版

我都個個星期去圖書館等, 唔想專登買套書, 唯有繼續等, 係怕等到開學都未等到咋.  早兩日見到有返第五六卷, 希望快啲出現返卷一啦.

chanwendy 發表於 17-7-17 10:06
我都個個星期去圖書館等, 唔想專登買套書, 唯有繼續等, 係怕等到開學都未等到咋.  早兩日見到有返第五六卷, ...

今日預約都去到44,見到都唔開胃!放棄了。

chanwendy 發表於 17-7-17 10:06
我都個個星期去圖書館等, 唔想專登買套書, 唯有繼續等, 係怕等到開學都未等到咋.  早兩日見到有返第五六卷, ...
親身去圖書館等?人地網上預約排晒隊,有書到都會轉去預約館待領。

MrBeast 發表於 17-7-16 06:35
定係TVB大倒退?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 17-7-16 06:35

2017射鵰個導演是香港人呢