用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?
樓主: KHMum
go

林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?   [複製鏈接]

topyy 發表於 17-9-18 12:01
其實我想了解下啲學生相處融唔融洽,惡唔惡,不過我問得唔好,因上到中學,同輩既影響力好大。咁我相信呢 ...
建議你open day去看一看,睇下學校適合你小朋友否,我評語未必中肯,我仔啱吾代表啱其他小朋友,你去到可以問下老師你想要知既野。我揀此校時有去open day, 仔亦好鐘意學校設施,我也在放學時侯看過學生表現才決定入讀否。

Moonhui 發表於 17-9-18 13:59
建議你open day去看一看,睇下學校適合你小朋友否,我評語未必中肯,我仔啱吾代表啱其他小朋友,你去到可以 ...

會去呀謝謝!

回覆 Moonhui 的帖子

好同意妳說法

回覆 mother904 的帖子

點解會有人問「band 3學生又有幾多個懂英文?」?!!太看不起人吧!
我個女今年係林大輝讀中二,因為佢有讀寫障礙,所以小學成績好差,但係無影響佢的英文,但係現今的香港要只有Band1的津貼中學才會英文教學。
所以當年我就向直資出發,膽粗粗選林大輝(好多負評)。
入左林大輝後,因為只有中文、中史及通識係用中文教外,其他都用英文,亦因為這樣,沒有中文障礙影響下,當然中史好差,其他的成績很好,中二入了精英班。
我想講的是,只有家長們最清楚自己小朋友的長處及短處,口碑是重要,但選擇是否適合自己小朋的學校更重要。

小時了了    發表於 18-1-24 12:08
twhkleung    發表於 18-1-24 12:07
joeyxlma    發表於 17-11-7 15:05
2jkidsfather    發表於 17-11-7 12:59
wongkaka    發表於 17-11-7 12:59

林大輝在運動和藝術方面, 投放好多資源

孩子在學術方面唔叻, 唔代表她他們是壞孩子, 家長們要自我教育一下, 有時就算是B2B3成績, 也不代表他她們能力有問題, 可能只是未發揮到, 又或者佢地MAX係7X, 8X分
反觀孩子們有運動和藝術有, 不是人人擁有, 他她們將來仲可以有專長旁身

小時了了    發表於 18-1-24 12:07
twhkleung    發表於 18-1-24 12:05
kat0318    發表於 17-11-8 19:25
2jkidsfather    發表於 17-11-7 12:59

wongkaka 發表於 17-11-7 12:56

孩子在學術方面唔叻, 唔代表她他們是壞孩子, 家長們要自我教育一下 ...
現實中, 有幾多家長真係會接受到孩子去讀應用學習課程, 或者轉去讀兆基創意書院, 甚至體藝中學呢D另類一點既學校呢?

twhkleung    發表於 18-1-24 12:04
wongkaka    發表於 17-11-8 10:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

林大輝既課程不能叫淺。係正常既英中程度。

如果根底差是頗吃力的。

WKF 也是不錯的學校, 學生不錯, 我認識的兩位畢業生, 先後入了CU.

wongkaka 發表於 17-11-7 12:56

孩子在學術方面唔叻, 唔代表她他們是壞孩子, 家長們要自我教育一下 ...

請問林大輝既學費和雜費幾錢?
如果小朋友英文好,但入吾到B1津校,林大輝係一個好選擇

funghon 發表於 17-11-8 16:53
請問林大輝既學費和雜費幾錢?
如果小朋友英文好,但入吾到B1津校,林大輝係一個好選擇。
...
$2416/月$507.40 雜費/年

小兒剛被林取錄,只想分享一些1)試問香港有那些同類型中學(傳統名校如拔萃、喇沙……,體藝……,#董之英……)?
2)試想校風有問題,體院會跟林合作嗎?
3)聽同講英文(識聽唔識講/識講唔識寫)跟考試分數高唔高是兩回事(考試注重文法、串字、閱讀理解)
4)又想想,喜歡VA的小朋友,又有那些選擇?
5)真係有好多面試完唔收(現場觀察)
6)報直資(一早知道收唔收),自行及派位(到時先知-太冒險),如果體藝收生跟直資一樣就好……
7)林是b3又如何?揀band幾不如揀間適唔適合小朋友讀

wongcity1111 發表於 18-1-23 11:32
小兒剛被林取錄,只想分享一些1)試問香港有那些同類型中學(傳統名校如拔萃、喇沙……,體藝……,#董之英… ...

其實唔矛盾。Banding是一個統計學結論,適合唔適合自己小朋友係一個心理學結論。

醒目開學勳章

林大輝也剛收左我個仔, 真係唔係人人都收, 眼見即時reject左好多, 有幸平日試過行過入去學校, 發現學生違規等等會被沒收電話, 學生去問野也正正常常

講真, 事前也好爭扎, 我地係自己區B2中尾的中學我都揀不下手, 因為不太O岩我仔, 但自問阿仔成績係自行/大抽獎都有機會入好到好的B2尾B3頭的好中中, 但林大輝係英中, 而且活動多, 的確係比好多不能一味讀書的人一個選揀, 有邊個父母唔想比仔女去一個好D的要境讀帕先?  希望阿仔在依間中學搵到自己
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3
‹ 上一主題|下一主題