用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?
go

林大輝 王錦輝 和德信中學 哪間較好?  

如B2學生,那間校風好些?謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

KHMum 發表於 17-7-15 13:12

只可以講林大輝係 B3
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

德信

Thanks

王錦輝及德信較適合band2同學仔 而王錦輝的本地學士率明顯比較德信高

我會簡德信

miriam 發表於 17-7-15 16:37
只可以講林大輝係 B3

因為有收B3 生所以是B3 ?

醒目開學勳章 王國長老

simbafelix 發表於 17-7-15 19:33
因為有收B3 生所以是B3 ?
多年黎都係一間 B3 直資
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

林大輝係band 3C

回覆樓主:

我會選德信

林大輝, 在初中方面管得比較嚴, 有進步

林大輝....唔駛比喇啩

queenie0102 發表於 17-7-17 16:14
林大輝係band 3C

咁嚴重?!B3 都未夠仲要 B3C ? 如果係咁,是但讀邊間都無所謂,不用俾錢讀啦!

其實9月我仔入讀林大輝,昨天開始上bridging programme, 暫時校長,老師都幾有耐性對小朋友,同學仔多數比較好動活潑,文靜亦有。佢banding係乜我吾知,我只知我仔好喜歡此校,好多活動,開始比較上心,自行做暑期作業,起碼比在小學主動同開心。
其實其他家長留評語時可否先放低對此校的成見,中肯一些,或去學校先看看再評論,我估創校時真係搞到好差,我朋友在隔離屋宛初初評論真不太好,但最近5-6年佢見到學生質數真係有所提升,我再去open day 教學理念都好適合我仔,考到就比佢讀!
大家吾鐘意間學校吾緊要,不過吾需要講到好似係津貼B3最衰個啲,有心既家長不如自己去睇下你心儀學校啱吾啱仔女先啦!
對一些運動比較出色既小朋友來説,林大輝是一個不錯的選擇,我睇過啲校本課程同書都吾係淺呀!除中文、中史、通識同PE 係中文教外,其餘全部英文書英文教,我學得會好過津貼b3中中掛,大家不喜勿插。
而且好多活動不用再在外面學都幾好吖!

miemiemie    發表於 17-11-8 21:31
wongkaka    發表於 17-11-7 09:40
SingMom    發表於 17-8-5 17:36

Moonhui 發表於 17-7-18 18:05
其實9月我仔入讀林大輝,昨天開始上bridging programme, 暫時校長,老師都幾有耐性對小朋友,同學仔多數比 ...

同意,我就係想問話林大輝是B3,甚至係B3C (已經無得再差)的家長們其實可否講吓實際例子來參考?

基本上去考林大輝的都會收

loveissac 發表於 17-7-18 21:02
基本上去考林大輝的都會收
講真真係唔係個個都收,我仔同學group interview 完冇2nd in, 到現在都冇收,係真實事情,就係因為有太多人唔清楚真實嘅情況,以為係人都收對呢間學校嘅觀感亦唔好,如果真係為小朋友好嘅話,就去心儀嘅學校睇下環境,自己判斷。始終網上面評論嘅事情可能有真有假,不能盡信。
我嘅評論可能都未必中肯因為我仔係讀林大輝,所以各位自行判斷。
純屬個人意見不喜勿插。

Moonhui 發表於 17-7-18 21:27
講真真係唔係個個都收,我仔同學group interview 完冇2nd in, 到現在都冇收,係真實事情,就係因為有太多人 ...
有参觀過學校,因為林大輝成日舉行好多比賽,至於我話個個都收,因為我仔學校好多band2-3既都有去考,其實當初去考純粹係攞interiew 經驗,結果全部都收,但個個都冇入

loveissac 發表於 17-7-18 21:47
有参觀過學校,因為林大輝成日舉行好多比賽,至於我話個個都收,因為我仔學校好多band2-3既都有去考,其實 ...
你小朋友最後選了那間,羅定邦還是黃錦輝?

Fanny_ma 發表於 17-7-18 22:04
你小朋友最後選了那間,羅定邦還是黃錦輝?

羅定邦無收,好彩派到第一志願咋