用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有公務員子女海外教育津貼, 那要預計每年自行花費多少 ...
go

有公務員子女海外教育津貼, 那要預計每年自行花費多少 [複製鏈接]

有兩個孩子, 準備初中或高中送他們出國, 先生是公務員, 有子女海外教育津貼, 可以去英國. 那請問我要每年大約自行另付多少錢支付他們的留學費用。另外, 津貼只能到18歲, 是否即使留在英國升讀大學, 都要用國際留學生的學費水平? 如果最終他們想定居英國, 可以嗎?
   7    0    0    0

Franceschingyi 發表於 17-7-15 12:38
有兩個孩子, 準備初中或高中送他們出國, 先生是公務員, 有子女海外教育津貼, 可以去英國. 那請問我要每年大 ...

OEA每年£74XX,機票津貼每年$23XXX,一共約每年10萬津貼,只要知道每年學費、監護人費…等,總數減10萬就知每年要俾幾多錢喇!
想定居英國,當然可以,只要符合英國政府定出既條件就得,但政策時常變,所以都幾難。

以前去英留學七年就可入藉,現改十年,而且有限制每年不離開英國日子(好似60天),所以現在去英留學的學生目的並不是入英藉。反而畢業後有些人喜歡留英國工作。

Franceschingyi 發表於 17-7-15 12:38
有兩個孩子, 準備初中或高中送他們出國, 先生是公務員, 有子女海外教育津貼, 可以去英國. 那請問我要每年大 ...

阿仔費用實例 :
9/2015 至 7/2016
中四
用了51萬港元

9/2016 至 7/2017
中五
用了41萬港元

我嗰個月入數,費用是包括阿仔往英國留學而衍生費用,我全部入數。

例如往返升學中心交通用,往返飛機場油錢、過橋錢和泊車費用。

聖誕節在港補習費用,我全部入數,所以條數都幾準確 !

回覆樓主:

有兩個朋友是OEA,一個去讀英國公立预科書院一年學費包宿舍約1萬5千鎊,同亮兄講一樣,扣除7XXx鎊,一年約8千鎊家長使費,生活費好看孩子使多少。。。另一個初中私立中學約1萬鎊一季但佢有獎學金25%,ㄧ年交約2.2萬鎊,扣除0EA7XxX,交約1.5萬鎊一年,放假回來買倒頭飛機票可一年三次,或者住佢哥哥homestay好似每次計都可。。。。平價方法

brother4 發表於 17-7-15 21:37
有兩個朋友是OEA,一個去讀英國公立预科書院一年學費包宿舍約1萬5千鎊,同亮兄講一樣,扣除7XXx鎊,一年約8 ...

15萬鎊一年?即$150萬一年?

亮燈 發表於 17-7-16 08:26

15萬鎊一年?即$150萬一年?

thx 漏咗點數位,更正15萬元一年

brother4 發表於 17-7-16 09:00
thx 漏咗點數位,更正15萬元一年

四阿哥唔使客氣XD

brother4 發表於 17-7-15 21:37
有兩個朋友是OEA,一個去讀英國公立预科書院一年學費包宿舍約1萬5千鎊,同亮兄講一樣,扣除7XXx鎊,一年約8 ...

謝謝分享。

請教各位,如果讀大学呢?有津貼嗎?

Lofty 發表於 17-7-31 12:03

19歲後就冇OEA,只有每年$11XXX既機票津貼,直到21歲。

Lofty 發表於 17-7-31 12:03
正常 18歲入大學的話,可以拎到 19歲生日前,好彩的話仲可以拎足一年津貼。

回覆 humble123 的帖子

是呀,我同事話他10月生日,9月交學費都claim 到,最後個年大學都攞盡資助。

回覆 亮燈 的帖子

OEA同讀中學一样?

Lofty 發表於 17-7-31 20:23
回覆 亮燈 的帖子

OEA同讀中學一样?

係,津貼額都係£74XX每年。

noel2010 發表於 17-7-31 19:51
回覆 humble123 的帖子

是呀,我同事話他10月生日,9月交學費都claim 到,最後個年大學都攞盡資助。 ...

係咪這個case最多攞到盡係英國大學二年級的第一學期?第二學期開始要自己交,即再不能取學費津貼?

同事話9月交學費全年,所以claim 全年,他中五去讀foundation, 加三年U,因為是細仔,所以全程到畢業都claim 到資助。

db7mu23 發表於 17-7-15 19:04
阿仔費用實例 :
9/2015 至 7/2016
中四
這樣說來, 申請OEA去英國讀可能平過申請LEA在香港讀國際學校喎, 我未認真去做research和計數.  可惜我孩子仍細, 大仔只是Y5, 如果唔係都想趁BREXIT攪定前送佢去英國讀.

何B仔Adrian 發表於 17-8-1 12:16
這樣說來, 申請OEA去英國讀可能平過申請LEA在香港讀國際學校喎, 我未認真去做research和計數.  可惜我孩子 ...

差唔多啦!要準備下喇!過去讀Y7。

何B仔Adrian 發表於 17-8-1 12:16
這樣說來, 申請OEA去英國讀可能平過申請LEA在香港讀國際學校喎, 我未認真去做research和計數.  可惜我孩子 ...

最重要24小時,有英文語境,阿仔進步好多。

此外,因有10個大陸同學,阿仔留學英國2年,英語/國語都有明顯進步。
‹ 上一主題|下一主題