用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問收到大角咀聖芳濟書院叩門通知嗎? ...
go

請問收到大角咀聖芳濟書院叩門通知嗎?

如題。

Hohoman 發表於 17-7-15 08:34
如題。

今早中一迎新日,校長話派位的學生全部都已經註冊,今年無叩門位名額。

ayubb 發表於 17-7-15 17:32
今早中一迎新日,校長話派位的學生全部都已經註冊,今年無叩門位名額。

...
全部都有註冊但有留班位比叩门生。

學校會唔會唔放留班位?我見到計好哂數28x2班,24x3班剛好128人,我記得佢今朝話以為有叩門位點知全部人黎哂註冊,唔緊要仲有星期一等埋星期一先,或者星期一打去學校問一下,祝好運

Christyleungcm 發表於 17-7-15 19:20
學校會唔會唔放留班位?我見到計好哂數28x2班,24x3班剛好128人,我記得佢今朝話以為有叩門位點知全部人黎 ...

算吧!經過本週由希望到失望不斷重複的發生。機會兩字似乎遙不可及。

唔好太大壓力,希望尚在人間,唔一定呢間,其他仲有機會,加油

Hohoman 發表於 17-7-15 19:50
算吧!經過本週由希望到失望不斷重複的發生。機會兩字似乎遙不可及。

還記得簡介會姚校長說在本區如果是B1生而又乙部放頭志願沒理由不中的,但結局與之所說落差很大。

今年係怪怪地我地學校(九龍城)明明b1生都去左中中,真係好難計,照計九龍城b1位絕對夠分,所以真係唔係好明

Hohoman 發表於 17-7-15 20:10
還記得簡介會姚校長說在本區如果是B1生而又乙部放頭志願沒理由不中的,但結局與之所說落差很大。
...
Probably it is due to wrong estimation of banding. This happens in YTM as two top girls' schools DGS and St, Mary would also submit their students' scores to EDB even though they are thru train schools. This will push the students of other schools to a lower banding.
Most of the Band 1 boys in YTM will choose WYK as their first choice. Therefore, Band 1 boys choose SFXC as their first choice should be less than the places offered by the school, so they should be guaranteed an offer as what principal iu said.  

同我估計差唔多我估學校b1位少,好似九龍城區咁LSP同MCS既banding高大部分b1生,所以其他學校b1位較少,邊緣人就更危險

回覆 Hohoman 的帖子

油尖旺區B1 生放聖 乙一不入? 會唔會小朋友係邊緣人?其實係B2生?

以我所知,舊油有個男仔放乙二入咗喎,佢乙1 係九華。

babywoman 發表於 17-7-16 10:18
回覆 Hohoman 的帖子

油尖旺區B1 生放聖 乙一不入? 會唔會小朋友係邊緣人?其實係B2生?
今年真B1兩间男校原来夠晒派仲有馀下SFXC比number靓的B2乙一入。下年就難講。

kkhon 發表於 17-7-16 12:20
今年真B1兩间男校原来夠晒派仲有馀下SFXC比number靓的B2乙一入。下年就難講。 ...

我女有個同學,band 2頭都唔係邊緣果d, 第二階段去左李國寶,點知竟然中左聖芳濟,收到果陣喊 tim,不過應該萬中冇一。

Christyleungcm 發表於 17-7-15 21:13
今年係怪怪地我地學校(九龍城)明明b1生都去左中中,真係好難計,照計九龍城b1位絕對夠分,所以真係唔係好 ...

原因

1.你學校B1率其實很低
2.那同學無填盡B1的所有學校

回覆 kkhon 的帖子

是否我們學校有這情況,希望下年不會有太大差別,我也很擔心!

wkf 發表於 17-7-16 17:19
回覆 kkhon 的帖子

是否我們學校有這情況,希望下年不會有太大差別,我也很擔心! ...
每年学校的B1生比率不同,keep 喺前30%最穩陣。

kkhon 發表於 17-7-16 17:26
Keep 頭20%穩陣d

kkhon 發表於 17-7-16 17:26

我地今年派得好差,計落真正 band 1 位應該連三分一都冇 認真失望,只 keep到係 頭 30% 都唔掂   

你地派得好好

回覆 babywoman 的帖子

但有些奇怪! 我朋友個仔是油尖旺區屬b1, 乙1選聖芳濟不中, 派乙10 b2中 學校。何解? 如屬b2 也不可能好彩派到乙10 !  所以諗來諗去都唔明惦解! 除非屬b1但隨機號码很後很後!

mwmmwm 發表於 17-7-16 18:14
回覆 babywoman 的帖子

但有些奇怪! 我朋友個仔是油尖旺區屬b1, 乙1選聖芳濟不中, 派乙10 b2中 學校。何 ...

b2生乙一b1學校不中,中乙十b2學校很正常