用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀ICT有用嗎?
樓主: Charissema
go

讀ICT有用嗎? [複製鏈接]

October. 發表於 17-7-18 19:59
今年五大,港大中大科大理工城大,修選科要求要3 Up。

即係要3个elective起?

Charissema 發表於 17-7-18 20:22
即係要3个elective起?
唔係呀,係話選修科成績起碼要取3.

Acatmom 發表於 17-7-18 16:53
既然已選左,要點樣先可以讀好呢一科?
想讀好呢一科,最重要係有興趣。 如果想,可以花$35美元,買部 Raspberry Pi 3 或者華碩既 Tinker Board,當 file server 之餘,又可以當 Media Server,更可以得閒玩下 C 同 MySQL 之類,好過打機。 大學面試時,亦可以吹下水,顯示出真係有興趣,又真係識實際應用。

王家爸爸 發表於 17-7-19 00:39
想讀好呢一科,最重要係有興趣。 如果想,可以花$35美元,買部 Raspberry Pi 3 或者華碩既 Tinker Board, ...

高中無讀識唔識玩架?

想讀好呢一科,最重要係有興趣。 如果想,可以花$35美元,買部 Raspberry Pi 3 或者華碩既 Tinker Board, ...

Thanks! 我都覺得呢科實際應用好緊要,淨係背notes入唔到腦…… 最重要呢句:好過打機

好專業

hw1115 發表於 17-7-19 04:29
高中無讀識唔識玩架?
其實好多學校初中都有玩類似既野,近年參觀過既學校都有用 EV3 、Nao 或者 Raspberry Pi 做學生 projects,喺開放日或者 fun day 展覽,唔單只係男校,連幾間女校(去過BPS、SPSS、SPCS等)都有用呢啲野比小朋友玩下。

王家爸爸 發表於 17-7-19 10:03
其實好多學校初中都有玩類似既野,近年參觀過既學校都有用 EV3 、Nao 或者 Raspberry Pi 做學生 projects, ...

ict只讀初中課程。想去買来玩的话。
应該識玩吧l

hw1115 發表於 17-7-19 10:29
YOUTUBE 大把教學影片。

王家爸爸 發表於 17-7-19 17:36
YOUTUBE 大把教學影片。

咁又係。阿仔都係睇佢砌自己部电腦。

王家爸爸    發表於 17-7-19 23:42

大學相關課程有加分,可以做IT,或者將來教男朋友/女朋友相關知識。

Charissema 發表於 17-7-15 01:38
易讀嗎?入八大有乜著数?請賜教!
ICT老師話易拎4……难攞5**…但肯定容易过在地理科拎4……geog背書多……要好有兴趣的同學才會肯死記……对將耒在大學的課程幫助不大……反而经济对入BBA或account ,精算……环商……finance...同學有幫助……大學yr 1要修economic ...中学有个底……自然大學GPA也高分些……

ElizaW 發表於 17-7-30 00:59
ICT老師話易拎4……难攞5**…但肯定容易过在地理科拎4……geog背書多……要好有兴趣的同學才會肯死記……对 ...

ICT 是難拿到高分,我覺得很多MC題目都不是考電腦知識,是沒有得預備的。

ECON 同ACCOUNTING 沒有多大關係,但DSE讀ECON對大學讀ECON 是沒有太大優勢。曾經聽過一些ECON教授說,寧願收理科生多過收DSE 讀ECON的。

BAFS是另一科難考到好成績的科目,中四還是蜜月期,中五後期便知道這科的難處了,這是小女師姐們的感受。

但都是這句,興趣先行,難都會去馬吧!
‹ 上一主題|下一主題