用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀ICT有用嗎?
樓主: Charissema
go

讀ICT有用嗎? [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 08:42
樓主女兒目標係獸醫,中文一般,如果ICT得4分會好危,要靠Econ。

原來小朋友以獸醫為目標,為何不修生化不過ICT可自修,不用浪費時間學校選修

王家爸爸    發表於 17-7-16 20:18

Charissema 發表於 17-7-16 09:27
聽完大家既寶貴意見,真係越來越擔心……
阿女對依科係有興趣嘅, 佢會上網自己學java既人,但唔知係唔係一 ...

叫囡囡睇睇 lCT 的學習範圍有沒有 Java ,如果冇,就知乜嘢事!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿囝中三Ict 無教java, 中四 select d software development

Charissema 發表於 17-7-16 09:27
聽完大家既寶貴意見,真係越來越擔心……
阿女對依科係有興趣嘅, 佢會上網自己學java既人,但唔知係唔係一 ...

學校!CT是否教Paper 2 Section C - Multimedia Production and Web Site development?

王家爸爸 發表於 17-7-15 22:40
CS現在供過於求;CE同其他工程科一樣,願意上大陸,其實唔太差。

不會吧!現在不止香港請不到程式開發的人,連國內都話難請人。軟件太多範數了,支援、網絡、程式、防毒,還有很多其他的工種。只説程式開發,都要分遊戲、商業系統、apps、網頁。只説網頁,現在也要分front end 同back end. 很多都話創業,CS算是容易入塲,成本低。叫agent幫手找人,半年都找不到幾個.這是一個普遍現象。

王家爸爸 發表於 17-7-16 09:24
香港無嘜工業,電腦工業更加少,反而深圳好多。

一個ERP系統分分種幾千萬,只是consultant , support 都養起不少人。

kls12 發表於 17-7-16 20:50
不會吧!現在不止香港請不到程式開發的人,連國內都話難請人。軟件太多範數了,支援、網絡、程式、防毒,還 ...

那么cs和ce出路是否ㄧ樣?
或者修那科好些?

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 20:04
學校!CT是否教Paper 2 Section C - Multimedia Production and Web Site development?

睇过,是这个topic,呀女話有興趣喎……

hw1115 發表於 17-7-16 21:04
或者修那科好些?

不是太熟ce, 但一般來說ce可以做cs的工,但cs就不會當ce的工作,只是軟件已經太多工種了,要看看興趣吧。再者,不少讀 pure science或數的人,也去做軟件的工作,因很多的知識都要自學,只要找到第一份工,入行便不難。

kls12 發表於 17-7-16 20:50
不會吧!現在不止香港請不到程式開發的人,連國內都話難請人。軟件太多範數了,支援、網絡、程式、防毒,還 ...
作為第一代「IT狗」,我講你聽現實同相象落差好大。

hw1115 發表於 17-7-16 21:04
或者修那科好些?
當然好唔同啦!修邊科好啲,好睇你點界定好。

kls12 發表於 17-7-16 20:58
一個ERP系統分分種幾千萬,只是consultant , support 都養起不少人。
如果咁好,當年 Baan 都唔晒搞成咁啦!

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:34
作為第一代「IT狗」,我講你聽現實同相象落差好大。

第一代,即是現在不是?我們長期請不到人,不止我們,不少同行都是這樣説。其實,只要問問Agent便知,IT人的供求情況了。

Charissema 發表於 17-7-16 21:08
睇过,是这个topic,呀女話有興趣喎……

其實有興趣又無妨,可能過1、2年改變唔想做獸醫呢。

kls12 發表於 17-7-16 21:44
第一代,即是現在不是?我們長期請不到人,不止我們,不少同行都是這樣説。其實,只要問問Agent便知,IT人的 ...
近月滙豐同國泰都裁員,邊個部門先裁? 當然係IT啦! IT行業,已經風光不再咗十幾年啦,會唔會再差啲,我唔敢講,自己問下身邊啲IT人啦。

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:39
如果咁好,當年 Baan 都唔晒搞成咁啦!

即是搞成怎樣?

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 21:44
其實有興趣又無妨,可能過1、2年改變唔想做獸醫呢。
個人覺得做獸醫前途可能唔錯。

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:46
近月滙豐同國泰都裁員,邊個部門先裁? 當然係IT啦! IT行業,已經風光不再咗十幾年啦,會唔會再差啲,我唔 ...

是的,大公司是先裁IT人先,這是事實。但D人去了那裏?現在還是請不到人

kls12 發表於 17-7-16 21:51
是的,大公司是先裁IT人先,這是事實。但D人去了那裏?現在還是請不到人
...
老實講,現在茶餐廳都係一直請唔到伙記,原因類似。我哋當年話自己做到隻狗咁,但係真係揾唔少,上岸快。現在見嗰啲叫自己做IT狗既朋友,唔單只係工作時間長,每小時薪金其實同當年差好遠。

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:58
老實講,現在茶餐廳都係一直請唔到伙記,原因類似。我哋當年話自己做到隻狗咁,但係真係揾唔少,上岸快。現 ...

看你做甚麼行業吧,有些行業競爭是比較少的。以前沒有internet的年代,有朋友賣一張LAN card賺2000元,一天可以岀200張,半年真是上了岸。
‹ 上一主題|下一主題