用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 有冇人參加咗2017國際資優解難大賽?
go

有冇人參加咗2017國際資優解難大賽? [複製鏈接]

放假前學校派咗張通告邀請阿女參加2017國際資優解難大賽,講到明賽前仲有4堂免費培訓,問返老師話原本係要學校/幼稚園推薦學生參加嘅,但係反應熱烈所以就加開咗個人賽公開賽,唔經學校推薦都可以自行報名,有冇人都參加咗一齊探討下,籌委會好似幾勁?http://www.saps.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=80&pageId=565&nnnid=92
   0    0    0    2

回覆樓主:

我仔仔玩過香港果邊的。題目吾淺,不直接。我認為題目設計太著重邏輯運算,其實數學同邏輯系二種題目,放在-科考,对測試四五歲小朋友的數學能力來說,表達性吾高,數學叻的小朋友,在這種數學測試也未必-定能拿高分。

回覆 小曳人 的帖子

明白明白,thx a lot

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢個比賽,咁講,如果唔係學校俾表,我唔會自己報,但同隊隊友家長都唔多想參加,無乜勁人玩呢個比賽

你可以話好處係比較易攞獎
恐龍家

回覆 Jordan_2006 的帖子

啱,當係俾小朋友玩下學下,知多啲。

回覆 mba34567 的帖子

哈哈哈,有好過無,拎到獎小朋友自信心都會強啲。應該仲有一張小朋友喺解難賽各學科嘅評估證書,等我哋做家長可以更加清楚了解佢哋嘅 potential ability 。

要好勤力,每日都要完成一個網上練習,解答別人問題,要係短時間攞最多分,然後參加考試比初賽丶決賽⋯,最大好處係可以學到好多課外知識…

doubleday 發表於 17-7-14 18:59
放假前學校派咗張通告邀請阿女參加2017國際資優解難大賽,講到明賽前仲有4堂免費培訓,問返老師話原本係要 ...

睇介紹都係豬肉獎

回覆 doubleday 的帖子

‹ 上一主題|下一主題