用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 「死亡之卷」中文科 明年加12篇文言範文 ...
樓主: elbar
go

「死亡之卷」中文科 明年加12篇文言範文

如果仔女仲肯聽阿爸阿媽枝笛, 肯自己額外學多啲中國文學知識, 從而打好 DSE 中文底子, 教育局網站真係有好多寶等待大家發掘

主頁 > 課程發展 > 學習領域 > 中國語文教育 >  高中課程 - 中國文學: http://www.edb.gov.hk/tc/curricu ... hi-edu/nss-lit.html

主頁 > 課程發展 > 學習領域 > 中國語文教育 > 中國語文教育- 教學資源  > 中國文學課程配套資料: http://www.edb.gov.hk/tc/curricu ... ence-materials.html

2jkidsfather    發表於 18-2-28 18:23

mother904 發表於 17-7-19 14:07
有範文係好事,有讀書就一定拎到呢部份分數,總好過從幾千年的文言文中隨意搵幾篇出黎考試

...
但係範文佔的分數有冇多左先? 如果佔分比例冇變但範圍大左即只係辛苦左至可攞同等分數

NeoMom 發表於 17-11-30 14:54
但係範文佔的分數有冇多左先? 如果佔分比例冇變但範圍大左即只係辛苦左至可攞同等分數
...
我未認真係佔分問題,但有範文,即係只需要集中預備呢12篇,唔需要大海撈針,準備橫跨幾千年的古文,點會範圍大左?
冇範文底下,要考得好,基本要掌握每個朝代文學特色,重要作者生平,文言字詞的使用及理解,幾時用邊度用會有咩唔同解釋,咁先會睇得明篇閱讀理解,再加上狂操文言文練習,呢堆野都唔野少。

mother904 發表於 17-12-1 06:31
我未認真係佔分問題,但有範文,即係只需要集中預備呢12篇,唔需要大海撈針,準備橫跨幾千年的古文,點會範 ...

係呀!掌握12篇文言詞彙,能有一定的文言知識,對作答文言閱讀理解多少有幫助

王家爸爸 發表於 17-8-11 15:31
當年我既中學老師都係咁建議。

係呀!你看2017年篇文言文淺到一個點,連個“爾”字都考釋字,遲下可能考問“吾”都唔出奇

王家爸爸    發表於 17-12-14 10:22

我未認真係佔分問題,但有範文,即係只需要集中預備呢12篇,唔需要大海撈針,準備橫跨幾千年的古文,點會範 ...

無範文底又要考得好,就要同時有文學同中史底,咁樣理解文言文就立體同容易得多。

不過要同時有讀中史文學既同學,唔易揾囉

2018年其實除左12偏範文,依然有一篇無見過面既文言文,呢兩部分加埋佔呢份卷50%,白話文佔另外50%

望下2017年文言白話比例,係:
90分入面,白話佔57分,文言佔33分。
即係2018年起,文言部分佔既比重多左,但因為有得溫,所以係好事黎

範文只是佔幾分

Yanamami 發表於 17-7-16 11:06
我都觉得文言文应該列入中国文学果科,唔係語文科入边,家下都唔会有人需要用文言文~ ...
其實依家中文模式等於我以前學既中國文學,差在未讀埋文學史