用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金vs羅氏基金
go

中華基金vs羅氏基金

兩間都有offer, 請問大家會選擇邊間?

annie126 發表於 17-7-14 13:20

中華基金

annie126 發表於 17-7-14 13:20

要睇你小朋友係咩性格,兩間都差不多,小西灣中基搭地鐵就要再轉車,羅氏就地鐵直到,一九龍一香港!呢點都要考慮

回覆樓主

不過想問一下,樓主不是已註冊羅氏嗎?

debbie_csy 發表於 17-7-14 13:35
不過想問一下,樓主不是已註冊羅氏嗎?

18號先註冊

樓主, 剛叩中基門?

你可以睇埋中華基金今年DSE成績再作判斷,羅氏今年3322率有81.3%

^曾小姐^ 發表於 17-7-14 14:18
你可以睇埋中華基金今年DSE成績再作判斷,羅氏今年3322率有81.3%

今天要作決定了

minmin 發表於 17-7-14 14:15
樓主, 剛叩中基門?

不是

annie126 發表於 17-7-14 14:24
今天要作決定了
咁你最終揀邊間?中華基金DSE成績http://www.cfss.edu.hk/pdf/2017HKDSEResults.pdf

^曾小姐^ 發表於 17-7-15 21:24
咁你最終揀邊間?中華基金DSE成績http://www.cfss.edu.hk/pdf/2017HKDSEResults.pdf

其實我未係好識睇邊間DSE成績好D。不過我最終簡左羅氏,因為好似全面D加上小朋友都中意羅氏多D

^曾小姐^ 發表於 17-7-15 21:24
即係中華基金只有5成幾有3322?同羅氏差好遠!

sunnymama2 發表於 18-3-2 19:49
即係中華基金只有5成幾有3322?同羅氏差好遠!

咁中基係1c定2a?

autreycandy 發表於 18-3-7 10:38
咁中基係1c定2a?
肯定唔會係 1c, 2a 都唔知有冇

sunnymama2 發表於 18-3-7 10:57
肯定唔會係 1c, 2a 都唔知有冇

唔會呀?

^曾小姐^ 發表於 17-7-14 14:18
羅氏無講過3322率有81.3%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Laws 升中簡介有slide 說:
2017 DSE
3322 + 2 elective 2   80%
3322 + no elective     80%

3322 core:
Chi : 81.3%
Eng: 98.8%
Math: 98.8%
LS : 100%

2222 100%

(今日睇佢地校網都有啦.)

HaYi 發表於 18-3-8 08:20
回覆 hkpapa852 的帖子

Laws 升中簡介有slide 說:

各科各自達3,3,2,2既比例, 不等於4科同時達3322既比例

睇吓呢度你就明:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763

#1 第 4 點: "3322率" 和 4主科各自達 3, 3, 2, 2 的分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-8 10:23
各科各自達3,3,2,2既比例, 不等於4科同時達3322既比例

睇吓呢度你就明:

明啊,各自3322同同人3322係吾同,但同人3322好多校有?而同人3322又吾同入local degeee rate. 咩資料冇又好難比wow

HaYi 發表於 18-3-8 13:34
明啊,各自3322同同人3322係吾同,但同人3322好多校有?而同人3322又吾同入local degeee rate. 咩資料冇又 ...

其實除上年以外, 兩間學校既水平, 根本係差別不大

畢業年度

中學名稱

3322率

主科4+率平均

主科4+率

2012 -  2013

中華基金中學

77.00%

50.40%

34.1%/56.3%/68.3%/42.9%

2012 -  2013

保良局羅氏基金中學

<=60.3%

47.50%

~23%/~46%/~77%/~44%

2013 -  2014

中華基金中學

59.70%

40.98%

20.2%/46.2%/54.6%/42.9%

2013 -  2014

保良局羅氏基金中學

<=53.9%

44.50%

~22%/~44%/~76%/~36%

2014 -  2015

中華基金中學

62.00%

47.05%

19.5%/50%/65.6%/53.1%

2014 -  2015

保良局羅氏基金中學

<=68.5%

46.50%

~30%/~43%/~75%/~38%

2015 -  2016

中華基金中學

64.5% (33222)

45.48%

27.3%/44.6%/59.6%/50.4%

2015 -  2016

保良局羅氏基金中學

<=62.9%

47.50%

~30%/~48%/~72%/~40%

2016 -  2017

中華基金中學

56.9% (33222)

41.70%

30.2%/43.1%/49.5%/44%

2016 -  2017

保良局羅氏基金中學

78.9% - 81.3%

63.25%

~42%/~68%/~82%/~61%

羅氏上年既成績能否保持, 定係只係晏花一現呢?

睇耐D啦!