用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2018英國讀sixth form IB轉A level
go

2018英國讀sixth form IB轉A level [複製鏈接]

我個女係讀IB,今年九月Year 11,諗住下年(九月)去英國讀sixth form A level,讀讀吓IB轉去A level會唔會唔慣?定係讀返IB school會好d?
   5    0    0    0

睇你個女,英文好不好

IB 要讀2科語文

ALEVEL 可以不用讀語文

IB 英國文學痛苦,我就不建議IB SCHOOL 

你讀IB SCHOOL 香港讀回就可以

MYP太淺了, 上IBDP或ALEVEL 早期皆無法適應 屬正常

我個仔都唔想讀IB,但香港學校又唔多有a level讀,所以正在煩惱中

IB 就好似DSE , IB 及DSE 限制極多

DSE 要求偏重, 必修科

IB 都要兩種語文的限制, 再加數學

ALEVEL , 本身數學差,  可以完全避開數學, 避開理科

直接文科, 語言,

本身數學好, 可以砌全理科組合 ,maths,phy,chem,bio , further maths

PRE U  也多 限制

回望英國讀書, 最抵讀, 就是alevel

香港,好的alevel 學校已經幾乎沒有

哈羅, 只有四十多名畢業生考alevel

去英國,唔讀alevel 等於, 你去外國食大家樂咁解

大家樂, 香港都有, 駛乜去外國

香港國際學校,沒有選擇,局食大家樂, 去英國,唔好咁傻豬

有精英學校,tok/ee 0-1分, 

英文 校內7分, 出去5分

選錯考試, 誤了一生

回覆 hehehaha2017 的帖子

認同, 特別系如果呀女理科/文科其中一樣明顯強好多, Alevel 應該會比較好吧

hehehaha2017 發表於 17-7-14 12:41
IB 就好似DSE , IB 及DSE 限制極多

DSE 要求偏重, 必修科

文科组合有介绍?

多數外國人

eng lit ,drama,dance(冷門),media 

上面2科

再下面選1-2科

business ,bio,psy,geog,hist

psy 心理學我認為是上面5科中最難 

通常選完4科alevel ,drop 一科, 就是psy 心理學

因為實在太難

補充一吓, A level 是英式教育一部份. 英国課程應是先修讀不少於8 科的GCSE , 當中包括英,數等, 經公開試評核, 以確保受到廣闊的基礎, 然后才修讀較專長的A level 科目, 再只用3 年完成更專的學士課程. 所以如早些决定A level和情况容許, 從學習的角度看, 應從GCSE 開始, 否則就未必達到英国課程的原設計效益. 但單從考試入大學, 就另作別論.

其實真係唔知點選,佢由小一就已經開始讀IB (PYP),如果sixth form無啦啦轉去alevel會唔會好辛苦同埋唔慣?

回覆樓主:

貨比三間agent便可,上去講徵求不用俾個人資料。。。

我無意挑釁, 不過個答案真係好明顯

你香港讀IB , 可以選中文LANG B

你去到外國, 多鬼仔鬼妹, 學校一旦 不開中文科

叫你個女, 選2種語言, 一科英文, 叫你個女 再選德文,法文, 西班牙文

是旦一科,  你真係企左起度

IGCSE 升上 ALEVEL , 是難, 都要時間適應

IB PYP, MYP 升上ALEVEL 同樣是難,

任何高中課程 考大學, 都是難
ALEVLE 定IB 難, 兩個都咁難, IB 再要兩種語言 的限制, 再整多獲TOK/EE

ALEVEL 難, IB 更難

任何人叫你英國 讀IB而不選ALEVEL , 而知你本身在港有IB, 等同靠

害,

只是有心, 定無心

不再講太多, 祝你平安選適合的課程
‹ 上一主題|下一主題