用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 漢華好還是慈幼英文學校好?急急急!!? ...
樓主: asrwz1107
go

漢華好還是慈幼英文學校好?急急急!!?  

bobo101^*^ 發表於 17-7-13 15:39
播道係B2中至尾, 冇謂特登由港島去TKO讀咁傻!
咁同慈幼差唔多

keep4life 發表於 17-7-13 15:41
其實慈幼有公佈DSE成績, 漢華無, 唔知點比較
看2016DSE成績應該是band2B-C,差顯理少少

asrwz1107 發表於 17-7-13 13:44
如題,阿仔屬於band2頭學生,派咗去慈幼中學,這幾天已經叩了衛理,劉永生,金文泰,中基都冇回音,想阿仔 ...

劉,漢,中

elbar 發表於 17-7-13 15:52

劉,漢,中
可唔可以講多d?不太明

asrwz1107 發表於 17-7-13 16:04
可唔可以講多d?不太明
只是較為推介以上3校

elbar 發表於 17-7-13 15:52

劉,漢,中
你意思指排法: 劉永生, 漢華, 中基??

bobo101^*^ 發表於 17-7-13 16:09
無分先後

bobo101^*^ 發表於 17-7-13 16:09
劉永生,中基唔使諗了

bb560 發表於 17-7-13 14:06
好似漢華dse中文口試係用普通話,你o唔OK?

改咗可用廣東話考

醒目開學勳章

bobo101^*^ 發表於 17-7-13 15:39
播道係B2中至尾, 冇謂特登由港島去TKO讀咁傻!
播道未至於b2尾,而且勝在係英中

醒目開學勳章 王國長老

2016文憑試持續進步, 合格率:
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/about_us/1516report.pdf
P6
物理100%
歷史100%
企財100%
M2 100%
英文 91.9%
中史90.9%
經濟89.5%
旅款87.5%
通識84.8%

英文應考科目的優良率
數學50%
生物44.4%
數學34.8%
地理33.3%
歷史33.3%
化學28.6%
物理20%

英文應考科目的合格率
物理100%
M2 100%
地理100%
歷史 100%
數學91.3%

2017年中學文憑試再獲佳績

今年文憑試中,整體合格率為83.2%,再比去年進步,合格率中,包括中國文學科100%、歷史科100%、中國歷史科100%、數學M2 100%,合格率超過9成科目,包括物理科93.3%、旅款90.5%、企財94.1%,超過八成的科目,包括化學80%、中文86.5%、經濟84.2%、通識87.6%、地理84.6%。優良率中,生物科為33.3%、經濟科26.3%、歷史科50%、企財科29.4%。

用英文應考科目的優良率中,數學M2為100%、歷史為化學33%、數學為26.1%、物理25% 和生物30%。

多位同學獲得5*級,其中本校有兩名學生考獲三科5*級佳績,成績最好同學獲三科5*級,兩科5級,兩科4級。

http://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/51/DSE%20Achievement_ENG.pdf

漢華資料太少, 由於慈幼有公佈5以上/5*以上/5**以上比全港高科目, 個人相信慈幼在公開試水平較優勝

醒目開學勳章

asrwz1107 發表於 17-7-13 13:44
如題,阿仔屬於band2頭學生,派咗去慈幼中學,這幾天已經叩了衛理,劉永生,金文泰,中基都冇回音,想阿仔 ...
我覺得2間差唔多,成績唔算好,但校風亦唔太差

將軍澳羅士基金點睇?

Charlotte_mom 發表於 17-7-13 16:18
http://www.honwah.edu.hk/hwpage1/about_us/1516report.pdf
P6
慈幼咁快就公布咗成績,信息都幾透明下

Charlotte_mom 發表於 17-7-13 16:18
P6
灣仔鄧鏡波 VS 漢華呢? 邊間較好?

P6
咁漢華仲係唔係B2A?

醒目開學勳章

asrwz1107 發表於 17-7-13 16:33
將軍澳羅士基金點睇?
羅氏算1c-2a,尤其理科成績好

bobbob 發表於 17-7-13 16:56
羅氏算1c-2a,尤其理科成績好
多謝!班主任介紹我去匯知,播道及羅士叩門,話全部係band1。我去咗匯知,學校老師和阿仔傾咗一陣就當場取錄,了解之後先知根本非班主任所言,成績連慈幼都不如,都唔知班主任同阿仔係唔係前世有仇,後面兩間我就冇再去叩門了。

asrwz1107 發表於 17-7-13 17:05
多謝!班主任介紹我去匯知,播道及羅士叩門,話全部係band1。我去咗匯知,學校老師和阿仔傾咗一陣就當場取 ...
東區中學明顯好過TKO, 誇區咪跌BAND, 所以唔考慮了。