用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 拒直資校獎學金 母教導不卑不亢
樓主: retriever
go

拒直資校獎學金 母教導不卑不亢

HaYi 發表於 17-7-14 08:54
同意呵, 而且佢如果家境好差, 我係佢媽媽會選擇出來做野幫補下.  本身個狀元叻同勤力是事實, 但報導說不收 ...

除咗人脈,你覺得中學本身既文化,是否能培養某些向上流(或上流) 既素質?

978212 發表於 17-7-14 10:39
回覆 HaYi 的帖子

佢自己諗多咗,其實小朋友返學階段根本唔會理會咁多,特別係男仔,玩得癲就真。 ...

男仔係無咁煩,不過呢間同果間男校比,呢間又會少D。

咁呢兩間男校,俾我一定揀QC 喎。

retriever 發表於 17-7-14 16:28
除咗人脈,你覺得中學本身既文化,是否能培養某些向上流(或上流) 既素質?
...
咩是向上流的素質 ? 如果是指 注重外表, 專注泠門運動如沛滑雪等, 我覺得某D貴族學校會有, 如果是泛指一些向上的特質如積極同永不言敗, 同學校未必有太大的關係, 同自身的經歷有關.

HaYi 發表於 17-7-14 20:25
咩是向上流的素質 ? 如果是指 注重外表, 專注泠門運動如沛滑雪等, 我覺得某D貴族學校會有, 如果是泛指一些 ...

我都唔識點言傳。

一位算係位居高官既舊同學,常抱怨母校未能培養上層社會既SKILLSET。佢話眼見其他人(可能佢而家接觸到既人), 雖然如我們出身基層,但讀某些名校(如:QC), 又無我哋咁欠缺果種SKILLSET。

我覺得係幾有意思既觀察。我唔太同意(其實唔想), 但也不能否認有咁既現像。佢講既SKILLSET 亦難以言傳。

大概係,一藍子上層社會人事比較熟習既技能,包括社交,溝通,品味,語言,視野等等。

回到我請教你的問題,你認為?

retriever 發表於 17-7-15 06:36
我都唔識點言傳。

一位算係位居高官既舊同學,常抱怨母校未能培養上層社會既SKILLSET。佢話眼見其他人(可 ...

其實舊生及師弟師妹已經是一個話題,而且在相同環境長大,很多時視野或思想方式都很相似。你一般也會喜歡和你相似的人。這些也是名牌中學的優勢。

在社會大學工作,你會更明白人脈及視野的重要性。

retriever 發表於 17-7-13 12:51
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170713/20088030

對於害怕兒女被人看低的想法,其實是多慮了!兒女早日接觸社會,更會明白自己的定位。在花花世界誘惑下,仍然能夠清楚自己的目標,將來才能有更大的動力向前。

NatalieBaby 發表於 17-7-13 21:43
安貧自重, 人窮志不短!  家長的價值觀很務實, 孩子能迎難而上亦非常生性! ......房間連書枱也放不下, 要在 ...

依家普遍後生就泥連立米樓都買不起
佢地後一代可能要向廁所温書

retriever 發表於 17-7-15 06:36
我都唔識點言傳。

一位算係位居高官既舊同學,常抱怨母校未能培養上層社會既SKILLSET。佢話眼見其他人(可 ...

你提的几點我覺得同学校真有一點關係,因學生時代同學間的相處時間最多,建立共同話題是融入的要素之一.
初出来做野,同期MT有個同我好倾男仔ivy 畢業,其實無論做野英文我吾覺叻我好多,但原来同老細,上巿公司元老级是師兄,佢地食飯的話題可以是红酒橋牌golf,同我地local生基本上是工作抱負之類,老實說,我們学生時代忙於幫人補習賺学费,又要讀好基本的書,做下社長上下莊,冇想過去擴阔别的視野經歷,因同学都一樣.

皇仁都有有錢仔讀架
門外都大把靚車架

HaYi 發表於 17-7-15 09:28
你提的几點我覺得同学校真有一點關係,因學生時代同學間的相處時間最多,建立共同話題是融入的要素之一.
...

你講嘅眼界濶or 品味,可能係放洋讀or ivy league 讀大學 or 家境培養出來, 咁老實家境有咁上下自然 golf 红酒撘得上嘴. But ivy league 亦不一定平步青雲, 都係果句名牌大学只能幫你投身社會頭幾年, 之後睇能力際遇, ivy league 中年失業我身邊有例子.

回覆樓主:

Apple報導d focus 通常嘩眾取寵. 報導中的男生無自己書枱, 因家境資源有限如一些高科技有助讀書的器材都不是咁易獲得, 唯有靠自己唔識週圍問人, “勤有功”. 而家年代, 很多人怨天怨地怨社會, 能反諸求己的人有幾多? 我同亞女講人哋無自己書枱都讀得好, 你要明白自己幸福也要努力啊!

NatalieBaby 發表於 17-7-15 10:33
你講嘅眼界濶or 品味,可能係放洋讀or ivy league 讀大學 or 家境培養出來, 咁老實家境有咁上下自然 golf  ...

現實世界就是如此。家景、運氣、際遇因素最大。至於社交能力、工作環境、是否與人為善、樂於助人也是重要。最後可能就是讀書這張cert,一張職場的入場券。現今世界,競爭愈來愈大,所有因素加起來也未必一定成功。但多一點,總會更有利的。

mytambb 發表於 17-7-15 11:00

現實世界就是如此。家景、運氣、際遇因素最大。至於社交能 ...

看過小學選校這邊,有家長問DG vs SPCC。由成績講到生仔女,最後講到結婚對象。可想而知,讀書可能只是選校的一部份。

jnwchan 發表於 17-7-15 10:27
皇仁都有有錢仔讀架
門外都大把靚車架

我知呀,但相比一D直私神校,神官津的背景分佈一定較廣,同学間話題同接觸面亦可能有異.

以前聽過一些名校搞禮儀社交舞班,但多數學校可能会搞見工升学面試班,以實用出發,目的都是改善soft skill.

報導中學生既母親,可能理解上有問題,直資係直接受政府資助,獲得政府資助既學校,係要條件的,提供獎學金係其中之一,唔係學校自己己做善事。
唔想對住有錢人,絕對係原因。至於獎學金,資助,收一個未入學己係神級既學生,幾萬蚊一年代價,冷手執人熱煎堆,人地已經教好晒係至top囉喎,邊有咁著數。一百萬唔駛可以執十個咁既學生,仲唔變超神校,邊個著數咗 ?
所謂既人脈視野,不如講係隔代貧窮,或者起跑線,識個有錢人,做個小跟班。誠哥家族需要學校得黎視野嗎 ? 田北俊個書友仔,真係一世靠佢關照,但係唔要咁有錢,有少少骨氣得唔得?

HaYi 發表於 17-7-15 11:25
我知呀,但相比一D直私神校,神官津的背景分佈一定較廣,同学間話題同接觸面亦可能有異.

以前聽過一些名 ...

記得港大以前係有班教TABLE MANNER,唔知而家仲有無。

學校階層混雜亦係好事。高既見到社會現實唔會諗野太離地。基層既亦有機會了解上層社會。

其実怕同学家境富裕,怕的多是父母,孩子间沒有太多理会。我女的同学在剛过去的暑假都有外遊,有的甚至出门两次。我们留港过暑假~同学还寄明信片給她呢。

各大学將有open day. 我叫女约同学去呀~~她說好友到打算出国升学,所以未必约到人去。我說沒所謂的,當去-曰遊玩玩吧。

甚麼被人看不起、排挤……都是自己內心不夠强壯吧~我女既時外來生,家境也是普普通通,成績也是中等,但人緣也很好,朋友算多,学校生活愉快呢~

Yanamami 發表於 17-9-10 15:51
其実怕同学家境富裕,怕的多是父母,孩子间沒有太多理会。我女的同学在剛过去的暑假都有外遊,有的甚至出门 ...

同意比較之心,父母更多。學生間又以女孩甚之。

學校取態亦重要。有些學校刻意壓抑,又有學校唔覺意助長。

有聞銅記某女校風氣甚盛,歷史久遠。

retriever 發表於 17-9-10 16:06
同意比較之心,父母更多。學生間又以女孩甚之。

學校取態亦重要。有些學校刻意壓抑,又有學校唔覺意助長 ...

我大女的幼稚園同学也是从九龍过海上学的外來生,我跟她媽媽很熟,沒听过有对学校有这方面complaint. 这就是不亢不卑了~她女兒人長得甜美、学业也好,人緣是-等的。
我总觉得态度決定命运~心態不同,看见的人和事也会不同。

阿女上年到同学家做project, 後來給我电話,說auntie留她们晚飯後再走,是來问准的~說是去馬会“food court", 語氣间很想跟同学一起用膳,不想自己先走。我說若auntie沒问題就去吧~别忘了多謝她請你晚飯。

twhkleung 發表於 17-7-14 07:58
arm, 分析能力糸分析內容多於來源, 重点是內容是否正確

今時今日香港報章有那份是百份百真確呢?如此文章與事實不符,同學們早巳在討論區踢爆啦!