用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分成續 1
樓主: Sam1018
go

呈分成續 1 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-7-13 10:28
咁你要小心,因為你女同我仔一樣,數學比較差,名次x9之後,你會發現數學差,名次差好遠的。
...
係, 尤其係數學可以好高分。9X分唔少, 8X係平均, 如果佢只有7X, 就真係中英幾高分都補唔返, 中英兩科好難拋離其他人20分, 就算10分都唔易。

IloveJJ 發表於 17-7-13 10:35
我仔學校都係小五先計埋音藝。所以我已將佢名次打折。
舊年剛剛嚟咗個新視藝老師, 俾分鬼咁鬆手, 阿女話得一兩個同學7X, 唔知佢呈分會點俾, 佢俾個分仲要唔係5分一跳。

Sam1018 發表於 17-7-13 08:49
請問成續是怎樣辦,小兒中文B,其他三科是A,音樂同art是B,這是按成續排還是按校內名次排,請指教
...
呈分名次應該由三個部份組成 : 呈分試每科成績/比重, 之前師兄師姐的 Pre-S1 成績 同埋 "標準化"處理.  呢三樣嘢加埋之後可能會同你校內名次有所不同.

最後重要將三次呈分試既成再加埋, 先係最後呈分名次.

憫父 發表於 17-7-13 10:22
全港排名:
將全港學生經調整後的呈分分數由高至低排序
便是全港排名

如果學生有全港排名,唔明白點解中一派位仲要有隨機number,只按全港排名派位會否公平一點

hinhinboy 發表於 17-7-13 10:28
回覆 憫父 的帖子

Thanks 憫父。想知道用什麼機制調整呢?
教育局為什麼要先將分數變成標準分,
就是要將分數變成大概是 -4 至 4 之間的分數,
不存在   卷深會低分   或   卷淺會高分   的情況。

因不同學校都要將分數標準化,
所以即使某校的試卷較淺,
亦不可能拉高學生在區內的分數。

學校將分數標準化後再乘上比重便計算出總分,
每位學生都有一個名次,
學校只需要交名次。

教育局會將學生名次比對該校過往同一名次的 PRE-S1 平均成績,
該成績便變成學生的呈分成績。

教育局會將成績排次序,
得出所有小六學生的名次。

little_yolky 發表於 17-7-13 10:33
係, 尤其係數學可以好高分。9X分唔少, 8X係平均, 如果佢只有7X, 就真係中英幾高分都補唔返, 中英兩科好難拋 ...

這講法說明你未明甚麼是'標準分'.
分數高或低,相差多或少,同標準分是不成正比的。

舉個例子,在數學科A 同學90分,B同學70分。
但在科學科A同學80分,B同學85分。
以標準分計,B同學的成績是可以好過A同學,要看學科的成績分佈,是不可只看分數相差的。

hoyeef 發表於 17-7-13 12:50
這講法說明你未明甚麼是'標準分'.
分數高或低,相差多或少,同標準分是不成正比的。
但係我哋數學科, 一般平均分係8X, 中英平均分一般係7X, 所以, 如果A同學數學9X, 中英7X, 同阿女數學7X, 中英8X, 應該都係阿女蝕章, 對吧?

憫父 發表於 17-7-13 12:33
教育局為什麼要先將分數變成標準分,
就是要將分數變成大概是 -4 至 4 之間的分數,
不存在   卷深會低分   ...

卷深與卷淺,叻學生都是會高分過成績一般的同學,這不是用標準的理由吧!

相返,一份很淺的卷,對一個很叻但容易做錯的同學不利。

chunchundaddy 發表於 17-7-13 10:42
如果學生有全港排名,唔明白點解中一派位仲要有隨機number,只按全港排名派位會否公平一點
...
因為咁樣會由政府帶頭製造超級神校同寶校。依家用banding然後隨機編號, 起碼一線學校可以收到B1尾學生, 而B1頭學生如果自行失利, 亦有機會派入無咁熱門既學校, 講緊係全級既七成學額, 如此, 生源各校相對會平均D。

little_yolky 發表於 17-7-13 10:33
係, 尤其係數學可以好高分。9X分唔少, 8X係平均, 如果佢只有7X, 就真係中英幾高分都補唔返, 中英兩科好難拋 ...

我都同一問題,中文辛苦追到一些分,平庸的數可以敗晒

回覆 HaYi 的帖子

冇錯
我仔今次數呈一失手92分加上卷淺
呈ㄧ名次跌到45 to 50(平時15 to 20)
班主任話如果數高多幾分就可以keep到名次
中英常不差

‹ 上一主題|下一主題