用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗商會VS馬可賓
樓主: belanita
go

元朗商會VS馬可賓 [複製鏈接]

yinyinBB 發表於 17-7-13 22:29
馬可賓幾好吖!點解要去元朗商會叩門? 你住元朗?

我住天水圍,叩門後元朗商會收了阿女,但我問過小學老師的意見,馬可賓應該比商會好,最後我地揀了馬可賓

belanita 發表於 17-7-15 09:30
我住天水圍,叩門後元朗商會收了阿女,但我問過小學老師的意見,馬可賓應該比商會好,最後我地揀了馬可賓: ...

最後有没有去商中叩門?

belanita 發表於 17-7-15 09:30
我住天水圍,叩門後元朗商會收了阿女,但我問過小學老師的意見,馬可賓應該比商會好,最後我地揀了馬可賓: ...

sorry睇漏左,唔去商中實在可惜。

王家爸爸    發表於 17-8-14 09:52

回覆樓主:

我都會揀馬中,因我覺得基督教學校老師有heart d, 學生純樸啲乜(因我細個都基督教學校讀).

29XX86 發表於 17-8-13 17:36
我都會揀馬中,因我覺得基督教學校老師有heart d, 學生純樸啲乜(因我細個都基督教學校讀).
...

Agree

如果追求成績, 應該揀商中.

商中至少有公佈入U情況同少許DSE成績. 係2013年同2015年兩屆, 商中整體科目4+有55%, 係B1C接近B1B水平, 但馬記呢? 多年嚟都只公佈2+成績. 坦白講, 基本上只有B2學校先會著重2+成績, B1水平既學校, 至少會著重3322率, 同埋4+, 5+既成績.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實外人唔知道小朋友既實際情況,好難俾到意見你。

從宗教角度比較兩間:
如果係基督教徒,揀馬中,宗教氣氛比較濃厚。
如果唔係,揀商中。

從小朋友性格既角度比較兩間:
如果小朋友受谷,揀馬中。
如果小朋友唔多受谷,揀商中。

王家爸爸 發表於 17-8-14 10:06
其實外人唔知道小朋友既實際情況,好難俾到意見你。

從宗教角度比較兩間:

借問如果天水圍信義中學呢?3間簡邊間好啊?

李家承 發表於 17-9-1 07:46
借問如果天水圍信義中學呢?3間簡邊間好啊?
如果小朋友跟得上,揀信義中學好啲

王家爸爸 發表於 17-9-1 08:37
如果小朋友跟得上,揀信義中學好啲

點先知跟唔跟到呢?如果是天水圍top 5小學全級有135人左右,考幾多先叫適合?

如果全級考25至30左右,想問元朗天水圍中學仲有邊間你覺得比較好?謝謝。

李家承 發表於 17-9-5 07:48
點先知跟唔跟到呢?如果是天水圍top 5小學全級有135人左右,考幾多先叫適合?

如果全級考25至30左右,想 ...
其實睇小朋友既實際情況,例如同樣係第10名,讀得費力同讀得輕鬆係兩個唔同既情況。

王家爸爸 發表於 17-9-5 10:40
其實睇小朋友既實際情況,例如同樣係第10名,讀得費力同讀得輕鬆係兩個唔同既情況。

...

唔好意思想再問問,如果讀書成績是一般,讀商會中學好過信義嗎?

李家承 發表於 17-9-5 12:34
唔好意思想再問問,如果讀書成績是一般,讀商會中學好過信義嗎?
如果讀書成績只是一般,商會、信義都唔容易讀,始終兩間都係B1學校。

王家爸爸 發表於 17-9-5 15:17
如果讀書成績只是一般,商會、信義都唔容易讀,始終兩間都係B1學校。

明白,謝謝你。
‹ 上一主題|下一主題