用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫中大醫
樓主: wendyw
go

港大醫中大醫   [複製鏈接]

73662710 發表於 17-8-15 22:36
全班235人6人留班,其實算正常!
I only quoted the fact. One data is missing, how many are drop out?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有中大醫學院嘅情況,就會清晰啲,有大量獎學金畀新入學同學係咪一個好嘅資源運用呢?唉,都係求證左先講,不過又真係唔關我事,無意見。

ABC-DAD 發表於 17-8-17 16:30
有中大醫學院嘅情況,就會清晰啲,有大量獎學金畀新入學同學係咪一個好嘅資源運用呢?唉,都係求證左先講, ...
中大的獎學金應該不是全港最高的。

回覆 ANChan59 的帖子

我都有求證過,收到係30+個補考,不過據聞原因係今年第一年改咗課程編排,相信只係第一年大家未適應,下一年啲新生吸收咗呢年的經驗應該回復以往的情況.

Yanamami 發表於 17-8-17 11:32
我反而觉得尖子多数揀HKU medi.
完全正確. HKU medi 入學DSE 成績仍然稍佳, 但兩大差距正逐漸收窄. 若計IB/GCE成績, 兩間差不多.

HKU medi 的 goodwill 對尖子仍有更大吸引力, 但connection 就已冇意義.  況且專業試和實習安排也無分別.

leschelems 發表於 17-8-18 01:51
回覆 ANChan59 的帖子

我都有求證過,收到係30+個補考,不過據聞原因係今年第一年改咗課程編排,相信只係第一 ...
HKU 要補考的人數, 連續多年級級都比CU多, HKU 同學DSE入學成績平均高於CU, 但同一專業試, 成績卻被比下去. 若說不適應, 實在說不過去! 問題在哪? HKU 同學都心中有數吧! 

一頭霧水,first year考專業試?真架?兩大醫學院教學模式都唔一樣,DSE/IB入學成績高與低無必然關係喎

回覆 ABC-DAD 的帖子

我的消息來源只是year 1期終考試,並沒有觸及專業試,而且只是針對今年補考人數較多.至於以前補考的數據我手上沒有,youma可否拿出兩間醫學院的歷年數據給大家比較?

leschelems 發表於 17-8-19 02:19
回覆 ABC-DAD 的帖子

我的消息來源只是year 1期終考試,並沒有觸及專業試,而且只是針對今年補考人數較多.至 ...
知道,你同AN提嘅一路都講緊year1 期終考,係另一位網友自由發揮,講專業試,又講咩筆記、講師備課,攪到人一頭霧水。

wendyw 發表於 17-7-14 11:01
多謝回復!小兒是明年DSE,想了解多些資料。小兒連M2念了8科,中英比較弱,所以想問如果港大醫M2不計一科 ...

...........

ABC-DAD 發表於 17-8-19 02:27
知道,你同AN提嘅一路都講緊year1 期終考,係另一位網友自由發揮,講專業試,又講咩筆記、講師備課,攪到人 ...

你知我知那些第一年數據是真確的!

我在多年前,參觀兩間醫學院,中大的教授特別提到他們的 NJ 中有部份已經有第一個學位,甚至博士學位,這批學生較成熟,他們在同學中起積極作用,例如逆境時,可以開解那些尖子,因為他們較感恩 second chance,還有他們有多年大學經歷,能夠幫較年輕同學溶入大學學習及生活。

我都反問,經師兄師姐有什麼分別,教授解釋,這批同學跟他們一同學習,一同生活,現場幫忙,不一樣的互相支援!

可能相對少些DSE狀元,榜眼,探花,學生亦沒有太大爭勝壓力,學校教授的支援可能較平常多,如果不考慮名牌及歷史效應,其實選擇可以截然不同!

你說到PBL Vs SBL,我亦深入了解過,包括兩間醫學院教授及海外教授。他們的看法較持平,在全世界的專業醫學團體都「平等」承認兩重學習方法,PBL都要讀Systems,只是不理學生學了指定系統未,功課及學習有些跳步而已。SBL中後期亦會變成PBL!

例如讀理科,有些老師先做實驗,后教理論。有些先教基礎,然後做實驗,再歸納!我認為某些大學高舉PBL較優勝只是marketing。

我都問過點解唔澄清,一位中大醫學院教授解釋,他個人認為醫學院是教授一批專業有醫德的準醫生,而非比較教學法的地方,學無先後,達者為先。最重要是培養學生,我仔聽完,靣試完,他已經心中有數!(利申:當然最後他兩間都入唔到,希望大家不會誤會我是酸葡萄!)
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

熱血勳章

youma 發表於 17-8-19 01:26
HKU 要補考的人數, 連續多年級級都比CU多, HKU 同學DSE入學成績平均高於CU, 但同一專業試, 成績卻被比下去. ...

聽說HKU收較多AL生,唔知跟這點有否關係?

ANChan59 發表於 17-8-19 11:11
你知我知那些第一年數據是真確的!

我在多年前,參觀兩間醫學院,中大的教授特別提到他們的 NJ 中有部份 ...
AN你說的我都略知一二,本人無意比較二者熟優熟劣,這在大家私下交流時你大概感覺到吧,只希望同學在選擇時,了解左自己適合那個學習還境,就自己向目標跑,firstyear醫科生都很各自忙碌各種新嘅人、事、物,我覺得總要自己去規劃,揾到志同道合,三五知己己經夠,好多時中學同學分別在兩大醫學院就讀,偶有交流,卻未聽過有如EK大人們的評論角度。

youma 發表於 17-8-19 01:26
HKU 要補考的人數, 連續多年級級都比CU多, HKU 同學DSE入學成績平均高於CU, 但同一專業試, 成績卻被比下去. ...
其實PBL and SBL, 各有優勝。冇話邊個好啲。SBL 可能支援好啲, 但是喜歡independent leaning 的同學又會喜歡PBL 多啲。
至於專業試,也冇話邊間強啲, 我有留意今年DSE 收生成績, hku 平均高一分左右,七、八年後考專業試,這一分應該絕對沒有意義。過左海就是神仙,40分謮醫,還是38分讀醫,起點是一樣的。

持平、平常心視之。

誰說first year考專業試?誰說兩大醫學院教學模式一樣? 混為一談, 真的一頭霧水.

咁大反應, 看來有人有利害關係.

與其,口舌便給,越俎代刨,
不如,修心養性,享受生活。
都係個句。

youma 發表於 17-8-19 23:18
誰說first year考專業試?誰說兩大醫學院教學模式一樣? 混為一談, 真的一頭霧水.

咁大反應, 看來有人有利 ...

他只是言酉未盡,要連前文下理才完全明白他的意思。

又不用上綱上線,他不是這種人 我都誤會了幾次

HKU 要補考的人數, 連續多年級級都比CU多, HKU 同學DSE入學成績平均高於CU, 但同一專業試, 成績卻被比下去. 若說不適應, 實在說不過去! 問題在哪? HKU 同學都心中有數吧! 

是誰由補考, 講到去專業試先呢?
‹ 上一主題|下一主題