用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油真/上智,邊間好d?
樓主: missak
go

油真/上智,邊間好d?

http://www.htc.edu.hk/pta/pdf/pta522016.pdf

唔好思意。睇多次數據,有地方要修正:

上智 入 local U % 應是72.9%, 74.3% 是含出國修學位的。pie chart 也是含出國升學的2位同學。但入3大率仍是38.5%

總结如下:

33222 ~91%
Local U degree ~72.9%  (3大 ~38.5%)
Oversea degree ~1.3%
Diploma / 副學士~ 25.8%

主科4+ ~ 76.8 %(58.4%, 88.4 %, 88.4%, 72.3%)

唔怪得資深會員指上智中文科成績學校有需要做好d ...`

jelly-pudding 發表於 17-7-13 22:06
Miss Cheng 抑或 Mr Chiu 上?

Mrs Fung升做校長~

另,死中文都真係好惨,見ek另-个帖best5 29分但死中文,我都戥佢痛心,阿女剛过骨,-額汗呢~

回Ktfk,出国亦唔一定係唔掂先走既,我亦諗住俾女出国,扩濶眼界。佢呢d英文人,喜欢英語环境学习。

Ktfk 發表於 17-7-14 08:19
http://www.htc.edu.hk/pta/pdf/pta522016.pdf

唔好思意。睇多次數據,有地方要修正:

"上智"入U%有72.9%,好似高過"油真"51%好多,還有,有七成以上的入U%,可否評級為Band1a英中.

Yanamami 發表於 17-7-14 08:32
Mrs Fung升做校長~

另,死中文都真係好惨,見ek另-个帖best5 29分但死中文,我都戥佢痛心,阿女剛过骨, ...

日後,我會不停 remind 亞女。

至於出國留學的同學,校長大概巳暗示了去向啦..

YmOra 發表於 17-7-14 09:00
"上智"入U%有72.9%,好似高過"油真"51%好多,還有,有七成以上的入U%,可否評級為Band1a英中.

...

要過到 hkpapa852 個關至得喎!

上智成績都係呢两年先回升,睇多一兩屆都好啱嘅 ...

2017 成績公佈可能到年底至刋登在 newsletter

Ktfk 發表於 17-7-14 10:22
要過到 hkpapa852 個關至得喎!

上智成績都係呢两年先回升,睇多一兩屆都好啱嘅 ...
而家發佈既%,要齋睇资助学位先有用~其実真係唔多準……當中可包含自資学位?

回覆 Yanamami 的帖子

咁睇番 4+ score 都有好高参考性。被誤導情況也低。

回覆 YmOra 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

上智數據由於好遲至刋出, 剛報上 EK 並更新,方便有興趣家長参閲。

YmOra    發表於 17-7-15 16:41

gracelam 發表於 17-7-13 08:43
上智唔近地鐵站。 我投油真。

上智係石硤尾港鐵一出就係