用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你地點發現小朋友係資優?
樓主: vvvvyan
go

你地點發現小朋友係資優?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-5-18 17:29
強迫症係一種精神病,嚴重既好難處理。

除了接受心理治療或藥物治療外,接納和關懷對患者都非常重要。

資優兒的執著同強迫症根本不可相提並論,資優小朋友是對一些有興趣的事情去執著尋根究底,找出答案; 而強迫症和高智力沒關係,屬精神科。樓上一次又一次在資優版面說強迫症問題(已經有個貼被取消了),用意何在?
https://kknews.cc/zh-hk/psychology/lx92rr9.html

Anniemun 發表於 18-5-18 23:44
資優兒的執著同強迫症根本不可相提並論,資優小朋友是對一些有興趣的事情去執著尋根究底,找出答案; 而強迫 ...

初時確是有點混淆,當了解多了才明白兩者的分別何在。

Anniemun 發表於 18-5-18 23:44
資優兒的執著同強迫症根本不可相提並論,資優小朋友是對一些有興趣的事情去執著尋根究底,找出答案; 而強迫 ...
現實係強迫症同智力其實有正相關

20160901 發表於 18-5-19 09:22
初時確是有點混淆,當了解多了才明白兩者的分別何在。
你真係確定明白兩者的分別何在?我讀過心理學,我既研究問卷曾經被美國心理學會要求收錄喺佢哋既問卷數據庫,我都唔肯定我知道兩者既實際差別。

我仔仔係太曳,學校頂佢唔順,同佢驗,先發覺佢係特優生,但唔一定係同成績掛勾。但其實都係教法有唔同姐

07mama 發表於 18-1-26 12:49
我仔係唔專心,上堂走神或做自己野,但佢覺得自己都唔想既,有時聽書有特別的地方寫抵,老師先入為主,拍 ...

請問是在那裏做評估?

lookingelaine 發表於 18-11-20 00:11
請問是在那裏做評估?

我去中大做評估

gg33 發表於 17-10-31 10:02
兩歲前發現記憶特別好,認字叻。k1之後,每位老師都佢好聰明,中英數學術好,幼稚園老師話佢k2已懂即時傳譯 ...

我女都係記性好, 2歲多教佢認中文字, 有d教 1,2 次就記到, 隔成星期冇問,再問佢都仲記得, 依家 2歲半 斷續咁教, 學左 90+ 中文字。 多筆畫 如 鞋/蛙。佢地分別認到。 對我地講過既野好記得, 隔好耐都可以成句講出來。。。專注力較好, 可以坐定定讀10多頁句子。

語言發展都好, 2歲已用句子溝通。依家鐘意問問題。

不過社交較弱, 未鐘意同同齡小朋友玩, 有時脾氣都唔好, 可以扭45分鐘計。 老師有話佢好固執同唔同同學玩。。。唉。。。

我小朋友會唔會都有d 特殊問題???要做評估??!!

我和2個有資優小孩的家長談過. 他們都有以下特徵. 最後我也去做TEST, 我的小孩也是資優.

1. 記性超好. 不論中英文. 基本上你以為佢不專心, 但你讀過比佢聽2,3次. 他能記得.

2. 很執著. 他對自我要求高, 很堅持.

3. 信權威. 你用書本或GOOGLE去說理, 他會易接受好多. 但接受了你想改, 要找更有說服力的證明.

4. 怕死. 其實是他們認知高. 在公園玩時, 對有機會發生危險的事情十分警覺.

Findox 發表於 18-12-12 11:01
我和2個有資優小孩的家長談過. 他們都有以下特徵. 最後我也去做TEST, 我的小孩也是資優.

我女2歲半都好固執。。。 叫佢做/ 唔做野 要 講道理。。。 當佢明個道理佢就會做, 隔好耐再遇返同樣事, 佢會講返你同佢講過嗰句 道理。

同埋每有新事物, 都要緊慎觀察一輪, 冇危險先肯去玩。。。

其實我想佢平平凡凡, 有人問過佢會唔會資優, 有時多覺得同你地講既特徵似。。。 請問你地 最評估幾歲開始做, 同埋可以邊到做???

我小朋友5歲,都有這些特徵,我都猶豫緊有沒有需要帶唔帶佢去做TEST,請問去那裡TEST?是做IQ TEST或是其他?

你係邊度做test 呀?幾強歲可以做?

中大

回覆 Findox 的帖子

我小朋友3歲10個月,2個月前睇youtude加減數學,突然愛上,用2個月學左10以來既加減數,2粒骰仔既加數都無問題,我都諗緊算唔算資優?
‹ 上一主題|下一主題