用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你地點發現小朋友係資優?
樓主: vvvvyan
go

你地點發現小朋友係資優?   [複製鏈接]

lalang02 發表於 18-1-13 15:52
我希望佢唔係 因為佢爸爸係 我奶奶當時唔識handle老公大家都好痛苦

...

lalang02 發表於 18-1-12 22:48
我個仔未被評為資優,但行為係奇奇怪怪

但兩歲已經識得憑想像力用lego砌見過的碼頭

其實就當是資優,你會如何教導孩子呢?
不要把資優作為借口,孩子只有四歲,學術才能都不是最重要,反而應以愛和關懷去幫他從自我中心走出來。

不要太遷就,多讓他與小孩交往和玩,學習更多。

Radiomama 發表於 18-1-13 18:34
不要把資優作為借口,孩子只有四歲,學術才能都不是最重要,反而應 ...

好似無人用資優作借口....唔好張自己應為當作事實
如果你係了解資優應該知道所謂「資優」只係一個美麗的形容詞。一般有呢種「資優」本能的小朋友都自身帶有各種各樣的情緒問題。

可以點教?我地多數去解釋佢知人地的想法。我老公就係資優,但從小欠缺同理心。無咩情感成份,如果係天生。佢都唔會因為你無限講就會改。

你話佢明唔明白,係睇佢點樣自我分析。佢細緒控理係差,但未去到出街發顛打人,指住人鬧。基本禮貌全部有。

如果家中有資優兒好多家長都唔會真正開心快樂。讀書成績我唔係好睇重,我睇重佢點樣去接納他人感受。上得黎問 都想知道人地點教囉 想拎下經驗!

lalang02 發表於 18-1-13 18:50
好似無人用資優作借口....唔好張自己應為當作事實
如果你係了解資優應該知道所謂「資優」只係一個美麗的形 ...

平常心地講,孩子自我中心、缺乏同理心、易發嬲、怕失敗⋯⋯無論是否資優,我都認為要培養愛的教育;CP的確曾經説,培育同理心、愛心的故事要多跟小孩分享,種入心坎,潛移默化。
家庭要以身作則,愛要配合行動、要起帶動作用。
四歳孩子唸國際學校?那便好了,海濶天空,多跑動多去郊外,身心健康、情緒亦會較穏定。

資優孩子也可以培育出好性格來的。

Radiomama 發表於 18-1-13 18:34
不要把資優作為借口,孩子只有四歲,學術才能都不是最重要,反而應 ...

....

王家爸爸 發表於 18-1-13 14:46
如果影響成績,或者情緒控制有問題,可能都需要CHECK下,處理得好就係資優,處理得唔好就係SEN。 ...

我仔係唔專心,上堂走神或做自己野,但佢覺得自己都唔想既,有時聽書有特別的地方寫抵,老師先入為主,拍佢張枱或直接罰企,慢慢就唔想同老師講野。
剛剛先至check 專注,結果係資優。

王家爸爸    發表於 18-1-26 22:20

07mama 發表於 18-1-26 12:49
我仔係唔專心,上堂走神或做自己野,但佢覺得自己都唔想既,有時聽書有特別的地方寫抵,老師先入為主,拍 ...
資優同問題兒童其實係一線之差,所以好多時都係驗問題時發現係資優。如果係資優,其實家長反而需要加倍努力。

王家爸爸 發表於 18-1-13 14:46
如果影響成績,或者情緒控制有問題,可能都需要CHECK下,處理得好就係資優,處理得唔好就係SEN。 ...
資優本已是SEN 的一員.  
資優 =\= 積優,   

冇問題的資優真是值得公起...

見有問題的資優比較多的是冇同理心, 社交弱,
對成績最大的影響通常是在語文的作文類.  快捷跳躍的思路難以清析地反映在文字上  
資優積優的有情緒問題的都見唔少, 最煩.

回覆 IloveJJ 的帖子

對佢地一定要講道理的, 我女對外人好有同理心, 不過對我就無乜。我對住佢要有好高EQ同忍耐力, 昨天我先比佢激到要出街冷靜。

回覆 HaYi 的帖子

社交是弱係真的, 因為不懂同同輩相處。完美主義其實可能是強迫症。

vvvvyan 發表於 17-7-12 23:56
你地點發現小朋友係資優?有咩特別?幾歲發現?

去做韋氏

07mama 發表於 18-1-26 12:49
我仔係唔專心,上堂走神或做自己野,但佢覺得自己都唔想既,有時聽書有特別的地方寫抵,老師先入為主,拍 ...

我女也是如此,老師睇唔透佢做乜,前日係同學面前,好大聲嬲佢,佢臨瞓前喊。我都唔知點。

HaYi 發表於 18-2-4 14:13
資優 =\= 積優,   
資優可以係積優,亦可以係相反。某方面既資優會唔會變成同一方面既積優,好睇家長、老師點教。教得好,資優可以係積優;教得唔好,結果可以係相反。

Wonderlady 發表於 18-3-23 00:09
我女也是如此,老師睇唔透佢做乜,前日係同學面前,好大聲嬲佢,佢臨瞓前喊。我都唔知點。
...
師睇唔透佢,定係已經睇到佢好透,定係唔想睇透佢?不如先同老師傾下。

王家爸爸 發表於 18-3-25 09:19
資優可以係積優,亦可以係相反。某方面既資優會唔會變成同一方面既積優,好睇家長、老師點教。教得好,資優 ...

積優是指什麼 ?

assado 發表於 18-5-15 04:55
積優是指什麼 ?
積優係指實際表現好。

HaYi 發表於 18-2-4 14:13
資優 == 積優,   

每天同佢周旋佢的情緒和態度,好累。
但我不知道在那裡可以尋求服務/意見。

vvvvyan 發表於 17-7-12 23:56
你地點發現小朋友係資優?有咩特別?幾歲發現?

請問邊度評估?

scyauchris 發表於 18-2-10 12:02
回覆 HaYi 的帖子

社交是弱係真的, 因為不懂同同輩相處。完美主義其實可能是強迫症。 ...
強迫症係一種精神病,嚴重既好難處理。
‹ 上一主題|下一主題