用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你地點發現小朋友係資優?
go

你地點發現小朋友係資優?  

你地點發現小朋友係資優?有咩特別?幾歲發現?

回覆 vvvvyan 的帖子

2歲。記性好,愛發問,邏輯比較強。

小華媽媽 發表於 17-7-25 13:15

2歲。記性好,愛發問,邏輯比較強。

會唔會成日好大脾氣貼好急燥呀?

我家老二(女孩)系,比较emotional容易急燥

但K1老師認為她資優,因她心思细密 with a strong memory, listens to details, 做事很有条理,亦很熱愛學習,組織能力高, highly expressive and out-spoken

vvvvyan 發表於 17-7-12 23:56
你地點發現小朋友係資優?有咩特別?幾歲發現?

歲半, 當時我攰到自已瞓咗,而佢自已一個係床度砌立體積木, 無睇圖, 無人教, 而自已砌咗個半鐘, 佢完成砌圖之後,係拍醒我, 推嗰砌圖比我睇, 我成個嚇醒咗 ❣

vvvvyan 發表於 17-8-1 09:00
會。

回覆樓主

我仔K1時校長已同我講估佢係資優,因為佢k1時嘅語言發展已好過當時K3, 認知、認字都好好!我一直冇理,直到小三時去check,差少少先到資優,但主要範疇已達資優,係副範疇拖低總分,今年被學校推薦去資優學苑

回覆樓主

兩歲前發現記憶特別好,認字叻。k1之後,每位老師都佢好聰明,中英數學術好,幼稚園老師話佢k2已懂即時傳譯,(即把英文老師講英文他會立即翻譯為中文), 不過社交,情緒較差。

回覆樓主

K2開始熟讀巴士/地鐵路線,開始發現除了資優外,應該仲有些「麻煩野」一齊

gg33 發表於 17-10-31 10:03
K2開始熟讀巴士/地鐵路線,開始發現除了資優外,應該仲有些「麻煩野」一齊
...
D麻煩野你哋點搞?做了test後,會否有意見給予怎handle d 麻煩行為

回覆樓主

我個仔未被評為資優,但行為係奇奇怪怪

但兩歲已經識得憑想像力用lego砌見過的碼頭
由一歲普通疊高,到3歲可以整一個完整community.

佢最鍾意恐龍/做實驗/船(不同種類船)

快4歲,自己跟圖砌到8-12歲以上lego

有時俾佢睇youtube,睇埋晒點樣打開集kinder egg/點樣打開份玩具/睇人拼lego等等

語文,讀國際學校,暫時未睇到語文能力,但佢說話能力只有2.5-3歲程度。現時快4歲

另外,溫書唔俾人問,只可以聽佢教返我。

情緒管理好差,心思好敏感。好容易留意到聲音出現。好易發脾氣。

我老公係真資優,佢話仔仔唔係。只係怪,自我為中心。

vvvvyan 發表於 17-8-1 09:00
好多時都係有情緒問題、學習問題,先會去睇心理醫生,然後發現某啲方面係資優。

lalang02 發表於 18-1-12 22:48
我個仔未被評為資優,但行為係奇奇怪怪

但兩歲已經識得憑想像力用lego砌見過的碼頭
男仔都有唔同方面既奇奇怪怪,如果你覺得無問題,又唔會困擾你,就當正常,無事。如果唔放心,就睇下睇心理醫生,睇下係唔係呢方面既資優,然後睇下一步可以點做。

王家爸爸 發表於 18-1-13 10:17
男仔都有唔同方面既奇奇怪怪,如果你覺得無問題,又唔會困擾你,就當正常,無事。如果唔放心,就睇下睇心理 ...

我地都其實無理佢。盡量滿足佢。不過考學考麻煩少少。佢情緒好難控制。努力中

lalang02 發表於 18-1-13 14:27
我地都其實無理佢。盡量滿足佢。不過考學考麻煩少少。佢情緒好難控制。努力中
...
如果影響成績,或者情緒控制有問題,可能都需要CHECK下,處理得好就係資優,處理得唔好就係SEN。

王家爸爸 發表於 18-1-13 14:46
如果影響成績,或者情緒控制有問題,可能都需要CHECK下,處理得好就係資優,處理得唔好就係SEN。 ...

成績暫時唔錯 第二,但係情緒好自我。

lalang02 發表於 18-1-13 14:48
成績好,情緒又控制到,其實就無問題。

lalang02 發表於 18-1-13 14:48

但而家很多小朋友無論資唔資優都很自我

964000 發表於 18-1-13 15:51
但而家很多小朋友無論資唔資優都很自我

我希望佢唔係 因為佢爸爸係 我奶奶當時唔識handle老公大家都好痛苦